Kráľ Karol III. nezdieľa kráľovninu vášeň pre kone.REUTERS
StoryEditor

To čo kráľovná Alžbeta II. roky budovala, Karol III. jedným príkazom zničil. Pre túto jej vášeň nemal pochopenie

18.10.2022, 10:51
Kráľovská rodina

Britská zosnulá kráľovná bola pre kone celý život zapálená. Ešte ako deväťdesiat ročná rajtovala s manželom na koňoch. Bol to jej celoživotný relax. Nevynechala žiadne významné dostihy a v stajni mala mnoho cenných plnokrvníkov. Kráľ Karol III. so svojou matkou Alžbetou II. nezdieľal vášeň ku koňom. A tak sa teraz rozhodol rozpredať tretinu stajne, ktorú po matke zdedil.

Jazda na koni bola pre Alžbetu II. vždy veľkou vášňou. Ako sa sama vyjadrila, „umožňuje jej to byť ďalšou ľudskou bytosťou, inou, ako keď sedí na tróne“. Svoju prvú lekciu jej učiteľ poskytol už v troch rokoch, odvtedy jazdeniu prepadla a nevzdala sa jej ani v tých najkrušnejších životných chvíľach. Alžbeta II. mala viac ako 100 koní, vrátane dvoch, ktoré dostala pri príležitosti svojho platinového jubilea: jedného od francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a druhého od prezidenta Azerbajdžanu, Ilhama Alijeva. Jedného koňa mala aj na Slovensku. Volá sa Maestoso X – 38, žije v národnom žrebčíne v Topoľčiankach a dostala ho ako symbolický dar počas jej návštevy našej krajiny v roku 2008. Bohužiaľ, kráľovská rodina sa už zrejme neplánuje s takou vervou venovať tomtuo krásnemu športu. Karol III. ponúkol obchodníkom s dostihovými koňmi dvanásť pretekárov. Aukcia týchto zvierat prebehne v Tattersalls v Newmarkete ešte tento mesiac. V nasledujúcich mesiacoch sa však kráľ zbaví väčšiny dostihových zvierat.

Idú preč!

Karol III. postupne predá aj zvyšné kone. Po matke ich zdedil 37. „Spojenie medzi rodinou a dostihovým svetom bude pokračovať. Ale v inej forme. Prianím je pokračovať v tradíciách a spojení s Royal Ascot, ale nie v rovnakom meradle, ako to podporovalo Jej Veličenstvo, ktorá mala pre dostihy vášeň,“ uviedol zdroj blízky kráľovi Karolovi III. 

Koniec chovu

Podľa zdrojov zo Sandringham v Norfolku, súkromného sídla britských panovníkov, bude do troch rokov ukončený chov všetkých 60 dostihových koní. Nie všetci sú však z radikálneho rozhodnutia nadšení. „Kráľovský žrebčín by mohol byť za tri roky múzeom. Bola by to skutočná škoda,“ hnevá sa v rozhovore pre denník The Mirror zamestnanec zo Sandringhamu. Okrem toho, že nový kráľ si so štvornohými pretekármi nerozumie tak ako jeho matka, nevenuje sa ani poľovníctvu. Karol III. je ekológ a ochranca zvierat.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. máj 2024 12:31