Royalista Jakub Abrahámfb/jakubabraham
StoryEditor

Odborník na kráľovskú rodinu Abrahám: "Bol som priamo v Kensingtonskom paláci, keď oznámila, že má rakovinu." Čo sa dialo?

25.03.2024, 10:38
Kráľovská rodina

Princezná Kate Middleton (42) v piatok oznámila, že sa už dlhšie lieči na onkológii a rozhodla sa prostredníctvom videa informovať verejnosť o svojom zdravotnom stave. Náš odborník na kráľovskú rodinu Jakub Abrahnám bol vtedy priamo v centre diania. Ako to v Británii ľudia znášajú a pomôže to zlepšiť vzťahy medzi Williamom a Harrym? Prečo video zverejnili práve v piatok?

Známy royalista Jakub Abrahám sa v momente, kedy Kate informovala o svojom zdravotnom stave nachádzal v Londýne. Nachádzal sa priamo v Kensingtonskom paláci: "Bolo otázkou času, kedy Kate vyjde s pravdou von. Je však pochopiteľné, že princezná si nechávala dlho informácie o svojom zdravotnom stave pre seba. Bohužiaľ prebiehali ďalšie vyšetrenia, ktoré potvrdili prítomnosť onkologického ochorenia, ktorá bola na začiatku vylúčená, ale nakoniec sa potvrdila. Aj Karol III. momentálne podstupuje liečbu. Princezná z Walesu priznala, že bude tiež ďalej podstupovať chemoterapiu," ozrejmil posledné udalosti v Britskej kráľovskej rodine. 

image

Kate a William najprv oznámili diagnózu deťom.

REUTERS

"V Londýne ja táto situácia citeľná. Najmä v tlači. Tam má tlač veľkú tradíciu. Ľudia v metre čítajú známe noviny. Tie titulky niesli jeden odkaz a to, že nie si v tom sama Kate. Britská tlač drží s rodinou a všetci jej prajú skoré uzdravenie. Ľudia nosia kvety pred hrad Windsor, kde sa zhromažďovali davy. Je tam spolupatričnosť veľmi vysoká. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať celá liečba. Ale ako sme videli vo videu, Kate je v dobrej nálade a pomerne v dobrej kondícii. Čiže nič nenasvedčuje tomu, že by sme ju pri nejakých veľkých udalostiach nemohli vidieť," povedal odborník v Ranných novinách.

Pod tlakom rôznych špekulácii Jakub Abrahám vysvetlil, že bolo potrebné tieto fakty zverejniť: "Informácie o princeznej nabrali až taký toxický charakter. Potrebovala si vyhnúť ďalším špekuláciám. Takže s komunikačným tímom natočila video, ktoré bolo nahraté stanicou BBC ešte v stredu a v piatok bolo zverejnené. Vo videu sú veľké symboly, ktoré môžeme vidieť. Sedí na lavičke na Winsdore. Za ňou sú rozkvitnuté narcisy. Vieme, že narcis je symbolom onkologického ochorenia, teda Ligy proti rakovine. Čiže má to všetko svoje opodstatnenie. Treba povedať, že sa úprimne podelila s touto spoveďou. Ako povedala, najprv túto správu prebrali s deťmi a pripravili ich. Bolo to naozaj veľmi otvorené a verím tomu, že mnohým to dopomohlo k záveru, že to s ňou nie je také tragické, ako si mnohí mysleli. Stále je to onkologické ochorenie, ale vieme, že je včas a dobre podchytené," uzavrel Abrahám.

 

Obaja podstupujú chemoterapiu

Karol III. pred časom oznámil, že trpí zväčšenou prostatou. Neskôr mu lekári oznámili, že je diagnóza rakovina: "Určite nabádajú ľudí aby sa viac starali o svoje zdravie a nepodceňovali preventívne prehliadky. Netreba sa báť, ale postaviť sa k tomu čelom. Verím tomu, že to dopomôže mnohým ľuďom, ktorý tým trpia."

image

Karol III. mal najprv diagnostikovanú zväčšenú prostatu.

TASR

Odborník a kráľovskú rodinu vysvetlil, ako spolu bratia William a Harry v týchto ťažkých časoch komunikujú a či je pravda, že sú takí rozhašterení: "Oni spolu telefonujú nie, že spolu nekomunikujú. Dokonca princ Harry volal svojmu bratovi aj hovoril so svojou švagrinou. Nie je to také tragické ako sa môže zdať."

image

Tlač má v Anglicku veľkú tradíciu.

Profimedia - Standardis
image

Londýn zdobia v uličkách vlajky Británie. 

Profimedia - Standardis

Náhodné podľa Britskej tlače nebolo načasovanie, kedy bola správa zverejnená. Video sa totiž objavilo v piatok večer, v čase, keď bolo isté, že sa správa neobjaví v médiách, keď budú ich deti v škole. Georgeovi (10), Charlotte (8) a Louisovi (5) teraz navyše začali trojtýždňové veľkonočné prázdniny a je jasné, že William s Kate dúfajú, že situácia sa za tú dobu upokojí.

Princezná z Walesu vraj prejav písala sama: "Cítila, že to musí urobiť kvôli tomu, kto je. Išlo skôr o tom, že viem, že je verejnou osobou a má širšiu vedúcu zodpovednosť. Celé to písala sama, každé slovo, zišlo sa to veľmi rýchlo,“ prezradil priateľ rodiny pre The Sunday Times a dodal, že Kate Middletonová uprednostnila formu videa pred písaným oznámením, prišlo jej to ako miernejší spôsob, ako priniesť túto šokujúcu informáciu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 08:44