StoryEditor

Reakcia na incidenty v rukách profesionálov

22.03.2024, 00:00

Zavádzanie cloud computingu, hybridná práca či nástrahy digitálneho dodávateľského reťazca vedú k čoraz naliehavejšej potrebe posilnenia bezpečnosti firiem. Tradičné opatrenia však najsofistikovanejšie hrozby nezachytia.

Medzi priority sa preto dostávajú pokročilé riešenia prispôsobené špecifickým požiadavkám organizácií. Efektívnou cestou je zveriť správu firemnej bezpečnosti odborníkom.

Najpokročilejšia ochrana aj bez vlastných špecialistov

Služby riadenej detekcie a reakcie (Managed Detection and Response – MDR) predstavujú vrchol kybernetického zabezpečenia. Firmám poskytujú špičkovú ochranu bez potreby významných investícií do interných ľudských zdrojov a odborných znalostí. Správa najmodernejších bezpečnostných technológií je totiž pod taktovkou expertov dodávateľa bezpečnostného riešenia. 

Služby MDR sú navrhnuté tak, aby organizáciám poskytovali možnosti detekcie hrozieb, okamžitej reakcie na incidenty a nepretržitého monitorovania. Iba účinná kombinácia týchto schopností dokáže neutralizovať hrozby skôr, ako spôsobia škodu.

Po technologickej stránke využívajú služby MDR všetky najmodernejšie postupy vrátane strojového učenia, behaviorálnej analýzy či rozšírenej detekcie a reakcie XDR.

Kým nástroj XDR poskytuje detailný prehľad o dianí v celej sieti a zachytáva anomálie, služba riadenej detekcie a reakcie MDR ponúka ľudský dohľad nad touto technológiou. Bezpečnostní špecialisti dokážu systém XDR vyladiť pre potreby klienta, vyhodnotiť incidenty a reagovať na ne.

Cenovo efektívne riešenie

Práve reakcia na incidenty zohráva kľúčovú úlohu v stratégii kybernetickej bezpečnosti organizácie. Pre správnu reakciu sú nevyhnutné pokročilé technické znalosti, neustála ostražitosť a schopnosť rýchlo sa prispôsobiť vyvíjajúcim sa hrozbám. Pre mnohé firmy žiaľ ide o nedosiahnuteľnú métu.

Prevádzkovanie vlastného bezpečnostného operačného centra (SOC) môže byť neúnosne nákladné. Outsourcing bezpečnostných expertov v rámci služby MDR môže firmy vyjsť výrazne lacnejšie ako investícia do vlastnej infraštruktúry a školení. Externí experti navyše často dokážu hrozby eliminovať efektívnejšie ako samotné organizácie.

Súlad s legislatívou

Nemenej dôležitý aspekt je splnenie legislatívnych požiadaviek, napríklad zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý ukladá niektorým subjektom povinnosť bezodkladne hlásiť incidenty. Aj vďaka pokročilým nástrojom ako XDR dokážu špecialisti identifikovať potenciálne hrozby skôr, ako sa naplno prejavia.

To znamená, že organizáciám pomôžu zhromaždiť potrebné informácie požadované na nahlasovanie incidentov podľa zákona vrátane povahy incidentu, typu dotknutých údajov a vplyvu na prevádzku.

Jedinečné znalosti

Zákazníci spoločnosti ESET, ktorá poskytuje službu ESET MDR, sa môžu spoľahnúť aj na jedinečné znalosti jej špecialistov. Vďaka vlastnému výskumu a celosvetovej pôsobnosti dokážu experti identifikovať aj najpokročilejšie hrozby a bojovať proti zero-day útokom. Vďaka slovenskej firme tak môžu dosiahnuť špičkovú ochranu organizácie všetkých veľkostí a úrovne vyspelosti zabezpečenia.

Július Selecký senior technický špecialista ESET, odborný asistent na Fakulte managementu UK

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
17. apríl 2024 10:49