Dreamstime.com
StoryEditor

Je to symfónia stratégií

23.02.2024, 00:00

Škodlivý kód ohrozuje integritu našich údajov a bezpečnosť našej digitálnej infraštruktúry. S vývojom kybernetických hrozieb sa vyvíjajú aj metódy boja proti nim.

Vzniká komplexná sieť vzájomne prepojených obranných systémov, od tradičných antimalvérových riešení až po najmodernejšie technológie, ako je antivírus novej generácie (Next Generation Antivirus - NGAV), rozšírená detekcia a reakcia (Extended Detection and Response - XDR) a umelá inteligencia (AI).

Aj v boji proti najväčšej hrozbe súčasnosti - ransomvéru je dôležitá synergia medzi rôznymi technológiami a prístupmi. Často ide o prácu rozšírenej detekcie a reakcie a použitia nástrojov umelej inteligencie v kybernetickej bezpečnosti.

Príbeh vývoja kybernetickej bezpečnosti

Cesta od detekcie založenej na signatúrach k pokročilej behaviorálnej analýze v ochrane pred malvérom odráža širší príbeh vývoja kybernetickej bezpečnosti. Spočiatku poskytovali metódy založené na signatúrach prvú líniu obrany. Porovnávali známe odtlačky malvéru so súbormi s cieľom identifikovať hrozby. Obmedzenia tohto prístupu sa však ukázali, keď kyberzločinci vyvinuli polymorfný a metamorfný malvér, ktorý dokáže zmeniť svoj kód tak, aby sa vyhol detekcii.

Nastupuje heuristická analýza a analýza správania - metodiky, ktoré analyzujú správanie programov s cieľom identifikovať podozrivé aktivity naznačujúce škodlivý softvér, ako sú neoprávnené zmeny systému alebo neobvyklá sieťová aktivita. Tento posun od statického prístupu založeného na signatúrach k dynamickej stratégii zameranej na správanie znamenal významný pokrok v možnostiach detekcie malvéru.

Antivírus novej generácie a XDR

Antivírusové systémy novej generácie vznikli ako reakcia na vyvíjajúce sa prostredie hrozieb s využitím kombinácie tradičných techník a pokročilých technológií, ako je strojové učenie a analýza správania. Riešenia NGAV presahujú rámec jednoduchého porovnávania signatúr a ponúkajú komplexnú ochranu pred širokou škálou kybernetických hrozieb vrátane útokov nultého dňa a sofistikovaných kampaní.

Systémy rozšírenej detekcie a reakcie, ktoré dopĺňajú NGAV, ponúkajú zastrešujúci rámec, ktorý integruje údaje z rôznych bezpečnostných vrstiev - koncových bodov, sietí, serverov či cloudových služieb. Holistický prístup XDR umožňuje diferencovanejšie chápanie modelov hrozieb, uľahčuje odhaľovanie komplexných, viacstupňových útokov tým, že koreluje rôznorodé dáta a odhaľuje celý rozsah útoku, čím umožňuje koordinovanejšiu a účinnejšiu reakciu.

Umelá inteligencia: Predvoj ochrany pred ransomvérom

Ransomvér so svojím ničivým vplyvom a obrovskou prispôsobivosťou zostáva jednou z najvýznamnejších hrozieb v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Umelá inteligencia (AI) tu stojí na čele obrany a ponúka inovatívne nástroje na predvídanie, odhaľovanie a reakciu na útoky ransomvéru skôr, ako stihnú napáchať škody.

Systémy poháňané umelou inteligenciou analyzujú rozsiahle súbory údajov s cieľom identifikovať podprahové či nepatrné vzorce a anomálie, ktoré môžu uniknúť ľudským analytikom alebo tradičnému softvéru, čo umožňuje preventívne zasiahnuť proti potenciálnym ransomvérovým hrozbám. Schopnosť AI učiť sa navyše umožňuje, aby sa časom prispôsobila novým taktikám ransomvéru, čím sa neustále zvyšuje jej účinnosť.

XDR s umelou inteligenciou: nová paradigma v kybernetickej bezpečnosti

Boj proti škodlivému kódu sa nevedie na jednom fronte, ale prostredníctvom hlboko prepojenej siete technológií a stratégií. Synergia medzi NGAV, XDR a AI stelesňuje moderný prístup ku kybernetickej bezpečnosti - jednotný obranný mechanizmus, ktorý využíva silné stránky jednotlivých komponentov na vytvorenie robustnej a prispôsobivej bezpečnostnej stratégie.

Základom tohto integrovaného riešenia je schopnosť umelej inteligencie analyzovať obrovské množstvo údajov v nevídanom rozsahu a rýchlosti, pričom identifikuje vzorce a anomálie, ktoré môžu naznačovať kybernetickú hrozbu. V kombinácii so systémom XDR, ktorý konsoliduje údaje z viacerých bezpečnostných vrstiev je výsledkom komplexný a diferencovaný systém detekcie a reakcie na hrozby.

Umelá inteligencia rozširuje možnosti systému XDR tým, že poskytuje pokročilú analýzu a algoritmy strojového učenia, ktoré dokážu predvídať, zisťovať a reagovať na hrozby v reálnom čase. Táto synergia nielenže zvyšuje presnosť detekcie hrozieb, ale aj výrazne skracuje čas reakcie, čo organizáciám umožňuje prekaziť kybernetické útoky skôr, ako stihnú spôsobiť významné škody.

Algoritmy strojového učenia dokážu identifikovať typické vzorce správania ransomvéru, ako je rýchle šifrovanie súborov alebo pokusy o pripojenie k známym serverom na riadenie a kontrolu ransomvéru. V kombinácii s komplexnou viditeľnosťou XDR v celej sieti táto schopnosť zabezpečuje, že aj tie najsofistikovanejšie útoky ransomvéru možno identifikovať a neutralizovať v ranom štádiu útoku.

Nová éra

Integrácia AI s XDR predznamenáva novú éru v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Ponúka dynamické a adaptívne riešenie schopné bojovať proti zložitému a vyvíjajúcemu sa prostrediu hrozieb. V prostredí kybernetickej bezpečnosti tvorí súhra rôznych technológií a metodík základný kameň účinných obranných stratégií.

Od prvotnej úlohy NGAV cez integračný prístup XDR až po špičkový potenciál umelej inteligencie pri ochrane pred ransomvérom - vzájomné prepojenie týchto zložiek je kľúčové pre budovanie odolnej digitálnej pevnosti. Keďže kybernetické hrozby sa neustále vyvíjajú, musí sa vyvíjať aj naša obrana, a to neustálym  prispôsobovaním a napredovaním. Tým sa zabezpečí ochrana nášho digitálneho sveta pred stále prítomnou hrozbou škodlivého kódu.

Július Selecký senior technický špecialista ESET, odborný asistent Fakulta managementu UK

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
20. apríl 2024 06:05