freepik.com
StoryEditor

Nikto nezvládne kyberbezpečnosť bez spolupráce

26.01.2024, 00:00

Týka sa to firiem, inštitúcií, profesií aj štátov. Je to náročná multidisciplinárna oblasť, ktorá extrémne rýchlo napreduje. Musíme spojiť komunitu.

Rozhodnutie Európskej únie cielene budovať kyberbezpečnostnú komunitu vzniklo dávno pred vojenským konfliktom na jej východných hraniciach a akceleráciou kybernetických hrozieb.

Únia síce disponuje znalosťami a skúsenosťami vo výskume, v technológiách a priemyselnom rozvoji v kybernetickej bezpečnosti, ale roztrieštenosť odvetvových a výskumných komunít znižuje jej konkurencieschopnosť v globálnom priestore. A tým sa znižuje aj účinná ochrana sietí a systémov, či už ide o štáty, firmy alebo občanov.

Digitalizácia je nezastaviteľná

Na európskej úrovni sa preto rozvíja spolupráca siete národných koordinačných centier, pričom na Slovensku plní toto poslanie Kompetenčné a certifikačné centrum kybernetickej bezpečnosti už druhý rok. Rozhodne tou najakútnejšou úlohou je prepojenie verejného a súkromného sektora v kybernetickej bezpečnosti a vzájomná dôvera.

Kompetenčné centrum sa preto v súčasnosti sústreďuje na spájanie kyberbezpečnostnej komunity a získanie financií z európskych zdrojov. V súlade s európskou legislatívou pripravuje certifikáciu kybernetickej bezpečnosti digitálnych produktov a služieb a sprostredkuje poznatky o vývoji v tejto oblasti vrátane produktov, postupov a technických noriem.

Ľudia a zas ľudia

Aby komunita fungovala efektívne, je organizovaná do pracovných skupín vzhľadom na potreby jednotlivých sektorov. Osem špecializovaných a jedna strategická poradná skupina umožňujú členom zdieľať znalosti a skúsenosti v kybernetickej bezpečnosti.

Členmi komunity sa môžu stať právnické osoby so sídlom v Slovenskej republike. Podľa sektorového zaradenia členstvo zahŕňa aj aktívnu účasť v príslušnej pracovnej skupine a je bezplatné.

Rád nikdy nie je dosť

Aj slovenské Národné koordinačné centrum reaguje na nedostatok vzdelávacích a personálnych kapacít. Poskytuje poradenské služby pre podnikateľov a organizácie v kybernetickej bezpečnosti, či už ide o legislatívu, alebo transfer poznatkov do praxe.

Pre záujemcov organizuje školenia, webináre a workshopy a pre vybrané sektory vytvára vysoko špecializované vzdelávacie kurzy.

Pracovné skupiny

  • Veľké podniky a telekomunikácie
  • Malé a stredné podniky
  • Výrobcovia a poskytovatelia služieb
  • Verejná správa
  • Školstvo a vzdelávanie
  • Veda, výskum a inovácie
  • Jednotky na riešenie počítačových incidentov CSIRT (Computer Security Incident Response Team)
  • Občianske združenia a mimovládne neziskové organizácie

 

Ivan Makatura, generálny riaditeľ Kompetenčné a certifikačné centrum kybernetickej bezpečnosti

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
26. apríl 2024 19:32