Vladimir Gappov
StoryEditor

PORADŇA: Pomôže nám umelá inteligencia?

28.07.2023, 00:00

Aj keď sme iba malá či stredná firma, ako nám môže pomôcť umelá inteligencia zlepšiť kyberbezpečnosť?

V najbližších pár rokoch určite uvidíme nespočetné množstvo nových bezpečnostných riešení a nástrojov využívajúcich schopnosti umelej inteligencie. Ich prínosy vidíme už dnes, respektíve môžeme ich v blízkej budúcnosti očakávať v týchto oblastiach:

Pri detekcii kybernetických hrozieb: AI dokáže analyzovať veľké množstvá dát vo vysokých rýchlostiach, identifikovať v nich potenciálne hrozby a anomálie, ktoré môžu znamenať kyberútok.

Pri detekcii phishingu: LLM môžu byť natrénované na identifikáciu možných pokusov o phishing, upozorniť používateľov a správcov na možné hrozby, prípadne ich rovno odstrániť.

V automatizácii reakcií na incident: Po detekcii hrozby je kľúčová rýchla reakcia. AI môže automatizovať určité druhy zásahov, napríklad izolovať postihnuté, a tak zastaviť šírenie a minimalizovať potenciálne škody.

Pri analýze správania používateľov: AI dokáže sledovať a analyzovať vzorce správania používateľov a identifikovať rôzne podozrivé aktivity. Významné odchýlky od zaužívaného „normálu“, napríklad neobvyklé prenosy dát, môžu spustiť „alarm“ a iniciovať podrobnejšiu analýzu.

Pri zlepšovaní bezpečnostného povedomia: AI môže prispieť k vytvoreniu zaujímavejších, interaktívnejších a vierohodnejších školení bezpečnostného povedomia a posilňovať tak tradične najslabší článok podnikovej obrany – ľudský faktor.

Pri analýze zhody so zákonmi a štandardami: AI bude vedieť špecialistom pomôcť pri posudzovaní zhody s relevantnými zákonmi a predpismi o kybernetickej bezpečnosti. Môže automatizovať kontrolné procesy, signalizovať potenciálne nezhody a vyhnúť sa tak riziku pokút či právnych dôsledkov.

Pri tom všetkom je však dôležité si uvedomiť, že AI nie je a nebude „zázračnou pilulkou“ na všetko a že nenahradí potrebu základných bezpečnostných opatrení. Skôr má potenciál ich vylepšiť a pridať dodatočnú, sofistikovanú úroveň ochrany. Pravidelné aktualizácie softvéru, silné heslá a uvedomelí zamestnanci však nebudú o nič menej dôležití ako kedykoľvek predtým.

 

Martin Lohnert, Soitron

 

Otázky posielajte na adresu: 

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
29. apríl 2024 16:42