StoryEditor

Srí Lanke namiesto čaju rastie dlh. Snaha o ekologické pestovanie spôsobila nedostatok potravín

15.07.2022, 14:00
  • Srí Lanka, ktorá je dlhodobo sebestačná v produkcii ryže, bola nútená dovážať ryžu v hodnote 450 miliónov dolárov.
  • Domáce ceny tejto základnej potraviny národnej stravy vzrástli o približne 50 percent.
  • Náhly zákaz agrochemikálií tvrdo zasiahol pestovateľov, pričom produkcia medziročne klesla o 18 percent.

Budeme stopercentne ekologickí, a to hneď. Takýto prístup zvolil v máji minulého roka prezident Srí Lanky Gotabaya Radžapaksa a zaviedol úplný zákaz agrochemikálií. Náhly zákaz tvrdo zasiahol pestovateľov, pričom produkcia v období od novembra 2021 do februára 2022 medziročne klesla o 18 percent. Čaj je pritom najväčšou exportnou komoditou Srí Lanky. Pred hospodárskou krízou krajiny predstavoval vývoz čaju 1,3 miliardy dolárov ročne. Teraz však klesol na najnižšiu úroveň za posledných 23 rokov.

Hoci bol zákaz po reakcii priemyslu v októbri minulého roka zrušený, poľnohospodári už nemali prístup k dovážaným hnojivám. Krajine súčasne došli devízy a po prvý raz vo svojej histórii nesplatila svoj dlh, keďže zápasí s najhoršou finančnou krízou za viac ako 70 rokov. V máji vypršala 30-dňová lehota na zaplatenie 78 miliónov dolárov nezaplatených úrokov z dlhu.

Sľub z kampane

Srílanský prezident vo svojej predvolebnej kampani v roku 2019 sľúbil prechod poľnohospodárov v krajine na ekologické poľnohospodárstvo v priebehu desať rokov. Vláda zaviedla celoštátny zákaz dovozu a používania syntetických hnojív a pesticídov a nariadila dvom miliónom farmárov v krajine, aby začali pestovať ekologicky. Výsledok bol rýchly. Napriek tvrdeniam, že organické metódy môžu produkovať porovnateľné výnosy ako konvenčné poľnohospodárstvo, domáca produkcia ryže klesl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
22. apríl 2024 11:27