StoryEditor

Ivan Mikloš zmenil názor, chce znížiť rovnú daň

26.04.2006, 00:00
S návrhom znížiť rovnú daň zo súčasných 19 na 15 percent dokonca včera vyšiel aj podpredseda SDKÚ-DS a minister financií Ivan Mikloš. Rovná daň by sa podľa návrhu mala znižovať najbližšie štyri roky, a to o jedno percento ročne.

Po svojich konkurentoch vytiahol do predvolebného boja tému rovnej dane aj Ivan Mikloš, ktorý ju presadil. Podpredseda SDKÚ-DS a minister financií včera zmenil názor: sadzba dane môže byť nižšia. Hoci je volebným číslom SDKÚ osemnástka, sadzba môže podľa neho klesnúť aj na pätnásť percent.
Rovná daň by sa podľa návrhu mala znižovať najbližšie štyri roky, a to o jedno percento ročne. Súčasná 19-percentná sadzba by sa podľa neho zachovala, iba ak by sa každoročne o percento znižovali odvody. "Výber daní sa vyvíja nad očakávania dobre. Daň zo zisku za minulý rok vzrástla oproti roku 2004 o štvrtinu," vyhlásil minister, ktorý donedávna úpravu rovnej dane kategoricky odmietal.
Toto všetko by sa mohlo stať v prípade, že sa SDKÚ dostane do vlády, hoci preferencie strany oproti posledným voľbám klesli zhruba o päť percent na plus-mínus desať.

Populárna téma v boji o investície
Politológ Juraj Marušiak tvrdí, že téma daní je súčasťou populárnej súťaže s okolitými krajinami. Populárne sú však podľa neho pred voľbami aj odvody. "Môžu znamenať určitý prísun volebných hlasov. Na druhej strane sú to prísľuby, ktoré už viackrát splnené neboli, čo si môže volič pamätať," tvrdí Marušiak. Na rozdiel od daní podľa neho odvody nemajú vplyv na voličské masy, lebo väčšine ľudí tento pojem nič nehovorí. "Oslovia však zázemie podnikateľov a zamestnávateľov, čo v prospech strany môže zapracovať," povedal.
Konkurovať Slovensku v boji o zahraničné investície chcú aj iné okolité štáty. O rovnej dani 15 percent uvažovali Poliaci či Maďari. V Česku by podľa návrhu opozičnej ODS mala daň z príjmu aj z DPH klesnúť na 15 percent.
"Česká a slovenská ekonomika súťažia o jednu cieľovú skupinu investorov, existuje teda medzi nimi rivalita," hovorí Helena Horská, analytička Raiffeisenbank Praha. Návrh na zníženie daňového zaťaženia by však podľa nej Česku len vykompenzoval navrhované zrušenie stimulov pre investorov. Zrušenie tejto podpory by pritom Českú republiku oproti Slovensku v boji o investície znevýhodnilo. Analytik Slovenskej sporiteľne Juraj Kotian to takto jednoznačne nevidí: "Na Slovensku sú zase oveľa väčšie ťažkosti vo vymožiteľnosti práva," tvrdí.

Strany viac stavili na dane, no dôležité sú odvody
Nižšiu rovnú daň sľubuje viacero politických strán. Pre Slobodné fórum je 15-percentná úroveň minimom, na ktoré je ochotné ísť. Tieto sľuby sú podľa analytika Poštovej banky Miroslava Šmála skôr predvolebným ťahom a prioritou by mali byť odvody. "Dane sa znižujú oveľa jednoduchšie ako odvody, navyše, ak sa znižujú odvody, znamená to, že si občan bude musieť viac platiť napríklad na zdravotníctvo," hovorí Šmál.

Zníženie rovnej dane z 19 na možno 15 percent, a teda aj pokles daňových príjmov v štátnej pokladnici, by podľa ministerstva financií nemusel byť problémom. Ako tvrdí ministerstvo podpredsedu SDKÚ-DS, museli by sa však zachovať reformy a očakávaný hospodársky rast.
Svoj návrh Mikloš podporil aj tým, že slovenská ekonomika rastie rýchlejšie, než sa čakalo. Národná banka včera dokonca pár hodín pred vyhlásením o znížení daní zlepšila odhady ekonomického vývoja Slovenska, z dobrých na ešte lepšie. HDP by mal na budúci rok vzrásť o 6,6 percenta a v roku 2007 o sedem percent.
"Bolo by to možné. Ak by slovenská ekonomika rástla tak, ako sa očakáva a zároveň by štát veľa nemíňal," hovorí analytik Poštovej banky Miroslav Šmál. Dodatočné prostriedky by sa však podľa neho mohli použiť skôr na zníženie štátneho dlhu a ďalšie znižovanie deficitu štátneho rozpočtu. "Navyše bude treba ešte viac peňazí na reformy. Obrovské deficity budú najmä v dôchodkovej," pripomína analytik.

Podnikatelia sa radujú
Problematickejšou témou ako dane sú dnes podľa podnikateľov odvody. "Budúca vláda by mala urobiť zmeny v celom odvodovom systéme, čím by sa vytvoril priestor na ich zníženie," tvrdí Robert Kičina, výkonných riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska. Daňové zaťaženie však podľa analytikov ovplyvňuje viac veľké podniky. Naopak, odvody sú dôležité skôr aj pre menších podnikateľov. "Malí a strední podnikatelia majú totiž nižšie príjmy, takže pre nich nie je taký veľký rozdiel, či platia 15- alebo 19-percentnú daň. Ich by sa zníženie odvodov dotklo oveľa viac," hovorí Šmál.

Predvolebné sľuby o rovnej dani (sadzba v %)
SDKÚ

15

SMK

17

KDH

14

Slobodné forum

Minimálne 15

SNS

17-18

HZDS-LS

?

01 - Modified: 2003-02-26 13:04:49 - Feat.: 0 - Title: Kráľovná minerálnych vôd z unimobunky 02 - Modified: 2003-02-26 13:07:00 - Feat.: 0 - Title: Auto pre neskrývané emócie 03 - Modified: 2003-02-26 13:46:54 - Feat.: 0 - Title: O koľko miliárd sa hrá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 16:49