StoryEditor

Kráľovná minerálnych vôd z unimobunky

23.02.2003, 23:00
Kláštorná si investíciami do reklamy získala mnoho priaznivcov a o "kráľovnej minerálnych vôd" a "22-tisícročnej" si spievajú už aj deti v materskej škole. Nehovoriac o tom, že fľašky s Kláštornou dekorujú televízne šoty zo zasadaní slovenskej vlády či politických strán. Podľa zistení Formátu užívateľ prameňa porušuje zákon. O minerálkach čítajte viac v téme Formátu.

Podľa zistení FORMÁTU súčasný užívateľ prameňa v Kláštore pod Znievom -- Znievska, s. r. o. -- porušuje zákon, ktorý inak rešpektujú všetci tí, ktorí ponúkajú na naše stoly minerálne vody. Problém je s plnením populárnej Kláštornej. Podľa Potravinového kódexu SR možno prepravu minerálnej vody "uskutočňovať len zdravotne neškodným potrubím, ktoré bolo na tento účel schválené orgánom na ochranu zdravia". Kláštorná sa však od prameňa do plniarne vozí cisternami.

Takto vyzerá v súčasnosti prameň minerálnej vody Kláštorná v Kláštore pod Znievom. V pravej unimobunke sedí vrátnik, v ľavej je vrt Kláštornej. Podľa vyjadrenia obyvateľov obce vyzerá plnenie tak, že cisterna príde čo najbližšie k plotu, otvoria sa dvere na bunke a hadicou a cisterna naplní.


 

 

 

 

 

Ako sa to začalo. Vrt minerálnej vody v Kláštore pod Znievom vznikol približne v polovici 80. rokov. O jeho existenciu sa nik mimoriadne nezaujímal a začala ho využívať až Slovaqua, s. r. o. V polovici 90. rokov rozhodlo Ministerstvo zdravotníctva SR, pod ktorého správu patria aj pramene minerálnych vôd, o zmene využívateľa zdroja a "pridelilo" ho firme Novex, s. r. o. Vo chvíli, keď nastúpil tento využívateľ, "zobudilo sa" aj 22 vlastníkov okolitých pozemkov s rozlohou 1,25 hektára a za vstup na svoje územie žiadali poplatky -- dovtedy o registrácii prameňa nemali ani potuchy.

Lídri na slovenskom trhu vôd
Na základe sťažností vlastníkov rozhodol Najvyšší súd SR opäť o zmene využívateľa zdroja a do hry vstúpila spoločnosť Toplimo, a. s. Mala investičný z...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/format, menuAlias = format, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. jún 2024 16:05