StoryEditor

Z Enronu sme sa poučili

30.10.2006, 23:00
Slovensko sa v uplynulých dňoch dočkalo lepšieho ratingu. Následne agentúra Moody´s Investors Service zvýšila hodnotenia aj niektorých slovenských firiem.

LÍDRI BIZNISU

Slovensko sa v uplynulých dňoch dočkalo lepšieho ratingu. Následne agentúra Moody´s Investors Service zvýšila hodnotenia aj niektorých slovenských firiem. "Neprihliadame, najmä pri vládnych ratingoch, na politický vývoj," tvrdí Raymond McDaniel, Jr., výkonný riaditeľ Moody´s Corporation.

Na aké hlavné faktory prihliadate vo vašich analýzach?
- Zaujímajú nás ekonomické faktory aj relevantné politické faktory vzťahujúce sa na úverovú dôveryhodnosť. Nebolo by však správne, ak by som sa pokúšal zhrnúť metodológiu používanú na analýzu vládnych dlhov na analýzu firmy alebo štrukturálnu finančnú analýzu. Tieto analýzy sú dosť rozsiahle.

Akú úlohu hrá pri vašom hodnotení politická situácia?
- Neprihliadame, najmä pri vládnych ratingoch, na politický vývoj - z hľadiska sociálnej alebo verejnej politiky. Politiku berieme do úvahy len do tej miery, v ktorej by mohla zlepšiť alebo zhoršiť úverovú dôveryhodnosť skúmaného subjektu. Preto neposudzujeme napríklad sociálnu alebo verejnú politiku.

Čo je pre ratingovú agentúru ťažšie - znížiť alebo zvýšiť rating? Je v rozhodovaní nejaký rozdiel?
- Rozdiel by v tom v podstate nemal byť. O ratingových agentúrach sa často hovorí, že rating v podstate rýchlejšie zvyšujú ako znižujú. Ale niečo také určite nie je naším cieľom.

Ratingové agentúry sú veľmi vplyvné inštitúcie. Sú nejako regulované?
- Áno. Jedným z najdôležitejších krokov v tomto zmysle bolo schválenie takzvaného Reform Actu v Spojených štátoch, ktorý nedávno podpísal prezident George W. Bush, a má tak platnosť zákona. Jeho cieľom je zvýšiť jednak transparentnosť a zodpovednosť v ratingovom biznise a zároveň v ňom posilniť konkurenciu. Nový zákon určuje aj jeho povinnosti ku Komisii pre cenné papiere (Security Exchange Comitee).

Medzi agentúrami a vládami rozvojových krajín napriek tomu vznikajú spory...
- Áno, dochádza k nesúladu. Náš názor sa nemusí vždy páčiť nielen vládam, ale ani spoločnostiam, ktoré to takisto dávajú najavo. No nestalo sa ešte, že by sa niekto sťažoval na to, že by mal príliš vysoký rating. Takže tento nesúlad je veľmi jednostranný. Všetci sa snažia docieliť čo najlepší rating, čo Moody´s chápe. Takže, ak je naše hodnotenie horšie alebo konzervatívnejšie než ich predstavy, potom - prirodzene - nie sú nadšení.

Očividne v tom nevidíte problém.
- Rozdielne stanoviská, nesúlad - to je podstata činnosti Moody´, ktorá formuluje svoje názory nezávisle. Môžem však povedať, že aj tí, ktorí s naším hodnotením nesúhlasia, sa snažia ďalej udržiavať s nami kontakty. Vedia, že v budúcnosti budeme reagovať na ich argumenty. Pre nás je veľmi dôležité, aby sme mali jasnú a zrozumiteľnú metodológiu poskytujúcu jasné a priehľadné vysvetlenie.

Koľko si účtujete za udelenie ratingu? Hovorí sa o šesťmiestnych sumách...
- Výška ratingových poplatkov závisí od vzťahu s konkrétnym klientom a tiež od výšky dlhu, ktorý je predmetom ratingu. Máme mnoho emitentov dlhopisov, ktorí sa na nás obracajú, aby sme udelili rating všetkým ich emisiám v danom roku. Takí klienti získavajú zľavu. Sú aj emitenti požadujúci ohodnotenie len jednej emisie dlhopisov. Tí platia plnú taxu.

Stáva sa, že vás niektorá spoločnosť zažaluje o náhradu škody za zhoršený rating?
- Také prípady sa občas stávajú, ale dosiaľ sme nikdy žiadny podobný spor neprehrali.

Známy americký finančník Warren Buffett v Moody´s vlastní 16 percent. Ako sa prejavuje jeho vplyv?
- Pán Buffett a jeho spoločnosť Berkshire Hathaway je naším najväčším investorom, takže má iste značný vplyv. Na zasadaniach správnej rady sa však nezúčastňuje ani nekomunikuje s manažmentom. Spoločnostiam, ktoré má Berkshire Hathaway v portfóliu, udeľujeme ratingy, a tiež o tom verejne informujeme. Znova teda platí, že sme transparentní. Každý pozná náš názor na hodnotenie spoločností a môže posúdiť, do akej miery sme objektívni. Každý na trhu si môže vybrať. Buď sa stotožní s naším názorom na firmu alebo tento názor bude hľadať inde.

Ako cítite Buffettov vplyv vy osobne?
- S Warrenom Buffettom som sa stretol raz - krátko predtým, než som sa stal výkonným riaditeľom Moody´s. Tento rok som volal do jeho kancelárie, či by sme sa nemohli stretnúť znova, keď som vo funkcii druhý rok. Z ich strany padla otázka, či sa stalo niečo zlé. Keď som povedal, že nie, odpovedali, že v takom prípade nie je schôdzka nutná.

Ako často sa ratingové agentúry dopúšťajú chýb? Hovorí sa napríklad, že v roku 2001 "kolektívne zlyhali", keďže žiadna neupozornila na problémy Enronu.
- Enron sme hodnotili investičným stupňom ešte štyri dni predtým než ohlásil krach. Samozrejme, keď sa pozeráme dozadu, pýtame sa sami seba, aké otázky sme mali klásť Enronu, ktoré financie sme skúmali. Mohli sme vôbec zistiť, čo sa v ňom skutočne deje? Nezabúdajme, že ľudia vo vedení Enronu zámerne klamali ratingové agentúry. A nielen agentúry, ale aj vládne úrady a účastníkov trhu. Bol to ich aktívny zámer. Nie som si teda istý, či by sme boli schopní preniknúť do toho, čo sa v Enrone skutočne dialo a či by sme vedeli sformulovať lepšie závery.

Poučili ste sa z Enronu?
- Urobili sme veľa, aby sme zlepšili analytické metódy. Pred Enronom sme boli pasívnejší. Jednoducho sme preberali od spoločností finančné podklady a potom sme ich posudzovali. Dnes k nim pristupujeme oveľa kritickejšie, zamýšľame sa, nakoľko sú informácie pravdivé a úplné. Spoločnostiam kladieme vtieravé otázky. Ale aj v Kongrese som povedal: ratingové agentúry môžu zlepšiť svoju prácu, ale nemôžu nikomu zaručiť, že sa na trhu znovu neobjavia podvody. Na to nemáme potrebnú silu. Ale byť schopnými včas odhaliť, že spoločnosť sa nás pokúša oklamať, to je pre nás, pochopiteľne, veľká výzva.

Prejdime od ratingov k vám. Používate ako vrcholný manažér súkromné lietadlo?
- Do Prahy (rozhovor vznikal v Prahe, pozn. red.) som pricestoval bežnou linkou. V našej spoločnosti privátne "tryskáče" nepoužívame. Za biznisom lietame bežnými spojmi.

Ako najradšej trávite voľný čas?
- Moja práca mi ho veľa neposkytuje. Mám dvoch synov - deväť- a jedenásťročného. Skoro celý voľný čas venujem im. Inak veľmi rád čítam a tiež si rád zahrám golf. Roky som závodne plával.

V ktorej krajine trávite najradšej dovolenku?
- Manželka by asi odpovedala, že najradšej chodí do Talianska. A s tým, čo povie manželka, súhlasím.


Raymond McDaniel, Jr., (48) pracuje v Moody´s Corporation od roku 1987, odkedy vystriedal niekoľko postov. V novembri 2001 bol vymenovaný za prezidenta ratingovej agentúry, v apríli 2005 sa stal predsedom a výkonným riaditeľom. V Prahe sa minulý týždeň zúčastnil na konferencii o hodnotení úverovej spoľahlivosti v strednej Európe.

01 - Modified: 2003-04-10 20:07:29 - Feat.: 0 - Title: Slovensko pristupuje k zmluve o NATO 02 - Modified: 2003-04-10 20:10:13 - Feat.: 0 - Title: Iracký samovražedný útok v centre Bagdadu
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 02:18