StoryEditor

Iracký samovražedný útok v centre Bagdadu

11.04.2003, 00:00
Najmenej štyria príslušníci americkej námornej pechoty boli včera v Bagdade veľmi vážne zranení pri samovražednom útoku Iračana odetého v civilných šatách, podľa informácií agentúry AFP jeden z nich zraneniam údajne podľahol.
  • Preventívna vojna v Iraku zachránila národ a životy
  • Turecko kvôli Kurdom upevňuje vzťahy s Iránom a so Sýriou
  • Najmenej štyria príslušníci americkej námornej pechoty boli včera v Bagdade veľmi vážne zranení pri samovražednom útoku Iračana odetého v civilných šatách, podľa informácií agentúry AFP jeden z nich zraneniam údajne podľahol. Atentátnik sa podľa slov reportéra CNN Waltera Rodgersa, ktorý bol svedkom útoku, priblížil k vojenskému stanovišťu pri hoteli Palestína v centre metropoly a odpálil nálož. Pri atentáte útočník zahynul. Vojaci následne vyhlásili stav vysokej pohotovosti a pripravovali sa na ďalšiu nebezpečnú noc. Pentagón medzitým priniesol aktuálnu bilanciu úmrtí amerických jednotiek v súčasnej vojne. Celkovo ich bolo 105, z čoho 93 padlo v boji. Zvyšných 12 zahynulo pri nehodách alebo to nebolo pri nepriateľských incidentoch. Zranených bolo spolu 399 vojakov, 11 bolo nezvestných a sedem je považovaných za vojnových zajatcov väznených Irakom.
    V Iraku medzitým začal vysielať nový britsko-americký kanál vysielaný v arabčine Cesta k slobode. Spočiatku si ho budú môcť Iračania naladiť iba v oblasti stredného Iraku (vrátane Bagdadu), no postupne na celom území krajiny. Televízne vysielanie dopĺňa rozhlasový program, ktorý sa začal 20. marca. Vysielanie sa začalo osobnými príhovormi britského premiéra Tonyho Blaira a amerického prezidenta Georgea W. Busha irackému ľudu. Moderátormi spravodajskej relácie sú irackí novinári. Program bude obsahovať pravidelné bloky (správy, monitoring médií), hlavné správy, verejné oznámenia Spojeneckých síl a programy, ktoré majú za cieľ zaujať iracké publikum (zdravotná starostlivosť, programy pre ženy a deti, politické a hospodárske udalosti, kultúra, osobné príbehy). Vysielanie sa zabezpečuje zo zariadení Ministerstva obrany USA, primárne z lietadla Commando Solo, čo je upravené lietadlo C-130 (typ Herkules), s vybavením na rádiové a televízne vysielanie zo vzduchu.
    V prvom vysielaní novej stanice prezident USA Iračanov ubezpečil, že "Saddáma Husajna zbavujú moci a dlhá éra strachu a krutosti sa končí". "Vláda vašej krajiny bude čoskoro patriť vám," zdôraznil Bush. "Ciele koalície sú jasné a limitované. Skoncujeme s týmto brutálnym režimom, ktorého agresivita a zbrane hromadného ničenia sú hrozbou pre svet. Nastolíme mierovú a reprezentatívnu vládu, ktorá bude obhajovať práva všetkých občanov. Naše sily odídu, Irak bude jednotný, nezávislý a zvrchovaný štát, ktorý zaujme vo svete uznávané miesto," povedal Bush. Tony Blair dodal, že nový Irak nebude riadiť Veľká Británia ani USA, ani OSN, ale iracký ľud.

    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    29. september 2024 04:23