StoryEditor

Útok na štátne úrady narazil na politikov

21.11.2005, 23:00
Vláde sa sieť štátnych úradov v tomto volebnom období už zúžiť nepodarí. Hoci minister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH) opäť oživil myšlienku zrušenia niektorých úradov, naráža na odpor vlastných koaličných partnerov. Úrad pre štátnu službu, Úrad na ochranu osobných údajov, Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo, Úrad geodézie, kartografie a katastra by sa mohli podľa Lipšica včleniť pod ministerstvá.

Vláde sa sieť štátnych úradov v tomto volebnom období už zúžiť nepodarí. Hoci minister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH) opäť oživil myšlienku zrušenia niektorých úradov, naráža na odpor vlastných koaličných partnerov.
Úrad pre štátnu službu, Úrad na ochranu osobných údajov, Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo, Úrad geodézie, kartografie a katastra. Tie všetky by podľa Lipšica mali stratiť štatút nezávislého orgánu a mohli by sa včleniť pod ministerstvá. "Je zlé, ak vytvárame z byrokracie štvrtú moc v štáte, ktorá nie je nikým volená, nikým kontrolovaná, nikomu zodpovedná," vyhlásil minister. Jeho názor neodmieta ani minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ). "Ak to bude efektívne smerom k daňovým poplatníkom, nebránime sa ani znižovaniu počtu úradov," dodal Miklošov hovorca Peter Papanek.
SMK vidí riziká
Tento zámer s najväčšou pravdepodobnosťou narazí na SMK. "Takéto radikálne riešenie má svoje riziká. Sme proti tomu, aby sa nezávislosť týchto úradov spochybňovala," zdôraznil pre HN šéf poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos. Podľa neho nie je možné spájať ich nesúhlas s faktom, že šéf Úradu na ochranu osobných údajov Gyula Veszelei má blízko práve k SMK. (Veszelei neúspešne kandidoval za maďarskú koalíciu do NR SR v roku 2002 - pozn. red.). "Aj keby tam SMK nemala nikoho, mali by sme ten istý názor," doplnil Bárdos. Politológ Peter Horváth oponuje - dôvodom odporu je práve fakt, že na čele mnohých úradov majú strany svojich ľudí. "Každé stranícke zoskupenie vždy mimoriadne zvažuje, či znížiť počet stoličiek v štátnom aparáte, na ktorý má politická strana vplyv," hovorí.
S návrhom nepríde
Opozícia sa redukcii úradov nebráni. "Je to jedna z možných ciest," pripúšťa podpredseda Smeru-SD Igor Šulaj. Jeho strana má znižovanie počtu úradov (aj ministerstiev) aj vo svojich koncepčných materiáloch. Prípadná fúzia úradov s ministerstvami podľa Šulaja však musí priniesť aj finančné úspory. Napriek svojmu presvedčeniu Lipšic rušenie úradov navrhovať nebude. "V tomto volebnom období už pravdepodobne nie, na také zmeny chýba politická vôľa," vysvetľuje jeho hovorca Richard Fides. Horváth považuje Lipšicove vyjadrenia za prihrievanie predvolebnej polievky. "Pred volebnou kampaňou je populárne hovoriť: Mal som snahu to urobiť, ale ostatní politickí partneri nám to nedovolili." Podľa analytika sa zásadné zmeny mali urobiť v prvej polovici volebného obdobia.
Úrady to nechápu
Samotné úrady Lipšicovu víziu odmietajú. "Je to nepochopiteľné," skonštatoval pre HN vedúci odboru právnych vzťahov Úradu na ochranu osobných údajov Jaroslav Humaj. Ako dodal, všetky medzinárodné dokumenty hovoria, že dozor nad ochranou osobných údajov musí vykonávať nezávislý orgán. "Ak to páni ministri nepochopili, je to smutné." Na riziká začlenenia pod ministerstvá upozorňuje aj Úrad geodézie, kartografie a katastra. "Spôsobí to hrozbu rozdelenia právnej a technickej časti katastra, čo bude mať za následok zásadné spomalenie tempa pri zisťovaní vlastníckych práv k nehnuteľnostiam. A tým aj zabrzdenie rozvoja podnikateľských aktivít," prízvukuje vedúci služobného úradu tejto inštitúcie Ján Horváth. Pre kataster by to navyše znamenalo stratu vlastného rozpočtu, a tým "zníženie finančných prostriedkov na plnenie neustále sa rozširujúcich zákonných úloh". Pred časom musel čeliť vážnemu ataku aj Úrad pre štátnu službu - jeho šéf Ľubomír Plai spájal zrušenie inštitúcie s hrozbou návratu k politizácii štátnej správy. "Čím väčšia je samostatnosť úradu, tým je menej priestoru na prípadné politické vplyvy," hovorí Pavol Boroš z firmy, ktorá robila pre niektoré štátne orgány personálny a organizačný audit.
Nič nové na svete
Snaha o redukovanie úradov pritom nie je žiadnou novinkou. Už vlani ministerstvá spravodlivosti a financií vypracovali materiál, ktorý navrhoval tiež zrušenie Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo a Správy štátnych hmotných rezerv. Ďalšie samostatné úrady mali byť presunuté pod niektoré ministerstvá. Takáto reforma nenašla politickú podporu. Šéf hmotných rezerv Ján Tušim verí, že podobným návrhom už odzvonilo. "Je objektívnejšie, ak sa záležitosti týkajúce sa krízových situácií posudzujú na jednom mieste, a nie rozdrobene na viacerých ministerstvách."

Koľko majú dostať zo štátneho rozpočtu
- Úrad geodézie, kartografie a katastra - miliarda korún
- Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo - 577 miliónov Sk
- Úrad pre štátnu službu - 49 miliónov Sk
- Úrad na ochranu osobných údajov - 24 miliónov Sk
(Zdroj: návrh štátneho rozpočtu na rok 2006)

Čo chceli Lipšic s Miklošom urobiť s úradmi
- zrušenie Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo a Správy štátnych hmotných rezerv a presun ich činnosti na ministerstvo hospodárstva
- zmena Úradu geodézie, kartografie a katastra na orgán podriadený ministerstvu pôdohospodárstva
- zmena Úradu na ochranu osobných údajov na orgán podriadený ministerstvu vnútra
- zmena Úradu jadrového dozoru na orgán podriadený ministerstvu hospodárstva
- zmena Úradu priemyselného vlastníctva na orgán podriadený ministerstvu spravodlivosti
- zmena Štatistického úradu na orgán podriadený ministerstvu financií
(Zdroj: návrh reformy ústredných orgánov štátnej správy, 2004)

01 - Modified: 2003-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Po megafúzii prišla megastrata 02 - Modified: 2003-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Masmédiá teoreticky aj prakticky
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. júl 2024 07:26