StoryEditor

Po megafúzii prišla megastrata

30.01.2003, 23:00

Americká mediálna spoločnosť AOL Time Warner Inc. včera oznámila, že za minulý rok zaznamenala čistú stratu v rekordnej výške dosahujúcej takmer 100 miliárd dolárov -- ide o najvyššiu stratu, aká postihla spoločnosť v histórii USA. Vo štvrtom štvrťroku 2002 zaznamenal AOL Time Warner čistú stratu vo výške 44,9 mld. USD (10,04 na akciu) v porovnaní s minuloročnou stratou, ktorá bola len v sume 1,8 mld. USD (41 centov na akciu). Podľa informácií mediálnej spoločnosti BBC firma za posledný štvrťrok zúčtovala odpisy v hodnote 45 miliárd dolárov. Jej príjmy v danom štvrťroku vzrástli o 8 % na 11,4 mld. USD a zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) vzrástol o 16 % na 2,8 mld. USD.
Na rekordnej strate sa podieľal hlavne prepad hodnoty internetovej divízie (America Online). Zmätok v spoločnosti ešte viac podporilo oznámenie Teda Turnera, zakladateľa spravodajskej televízie CNN a jedného z hlavných akcionárov najväčšieho mediálneho koncernu, o odstúpení z postu podpredsedu správnej rady skupiny. Rozhodnutie nadobudne účinnosť v máji. Demisiu T. Turnera spoločnosť oznámila po rovnakom kroku Steve Caseho, ktorý odstúpil v polovici januára z funkcie predsedu správnej rady.
Zisk, ktorý mediálny gigant dosiahol vo filmovej a v zábavnej divízii, ako aj z káblovej siete, nevyvážil straty internetovej divízie American Online, ktorá zápasí s mnohými problémami pre prudké zníženie výdavkov na reklamu a pokles počtu používateľov. Svoju hodnotu stratila internetová divízia už v roku 2001, keď väčšina firiem začala výrazne redukovať investície do informačných technológií.
Megafúzia AOL a Time Warner sa uskutočnila v januári 2001, pričom mnohí analytici považujú toto rozhodnutie za začiatok ťažkých rokov pre spoločnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. júl 2024 08:49