StoryEditor

V Bratislave úspešne operovali pacienta s raritným ochorením mozgu

01.03.2023, 16:30
Autor:
redred

Zákrok trval niekoľko hodín a tímu neurochirurgov z Kramárov pomohol aj najnovší 3D- ultrazvukový prístroj, ktorý pri operáciách mozgu často využívajú.

Neurochirurgovia z Dérerovej nemocnice na Kramároch (Univerzitná nemocnica Bratislava) úspešne operovali pacienta s raritnou cievnou malformáciou mozgu, podmienenou vzácnym syndrómom Rendu-Osler-Weber.

Informovala o tom hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Eva Kliská.

Ako spresnila, ložisko malformácie bolo lokalizované v bezprostrednej blízkosti mozgových štruktúr zodpovedných za reč.

Pacientov stav komplikoval aj fakt, že o povahe jeho diagnózy je i vo svetovej odbornej literatúre málo informácií, a tieto sú navyše protichodné.

Cesta pacienta

„Rozhodnutie, či pacienta operovať alebo nie, bolo veľmi ťažké,“ objasnil prednosta Neurochirurgickej kliniky LF UK a UNB na Kramároch doc. MUDr. Andrej Šteňo, PhD.

„Na jednej strane sa totiž v literatúre nachádzajú informácie, že riziká operácií tzv. artériovenóznych malformácií pri syndróme Rendu-Osler-Weber prevyšujú ich benefity, no na strane druhej sa objavujú aj články, ktoré varujú pred ich neošetrením,“ dodal.

Vysvetlil, že pacient v mladosti videl katastrofálne následky prasknutia artériovenóznej-malformácie mozgu u blízkeho príbuzného, preto po zistení diagnózy precestoval stovky kilometrov a vyhľadal pomoc neurochirurgov z bratislavských Kramárov.

Odmietol aj ošetrenie lézie na pražskom gamanoži, pretože to by spôsobilo vyliečenie až s odstupom niekoľkých rokov, počas ktorých by pred prípadným krvácaním nebol chránený.

Rozhodujúca konzultácia

Endovaskulárnu liečbu cez cievu v jeho prípade nepovažovali za vhodnú ani samotní intervenční rádiológovia.

„Nevedeli sme presne, ako sa bude správať stena postihnutých ciev pri tomto syndróme. Obávali sme sa aj toho, že sa pacientovi pri operácii trvalo poškodia rečové funkcie. No pacient bol rozhodnutý tieto riziká podstúpiť,“ povedal doc. Šteňo.

Definitívne sa rozhodol pacienta operovať až po prekonzultovaní stavu pacienta s prof. Ogilvym, ktorý písal americké odporúčania pre liečbu artériovenóznych malformácií mozgu už v čase, keď doc. Šteňo ešte len končil štúdium na lekárskej fakulte.

Práve prof. Christopher Ogilvy ako svetovo uznávaná kapacita našim neurochirurgom poradil, aby operáciu napriek jej rizikám vykonali, považoval ju pre pacienta za najbezpečnejšiu alternatívu.

Najnovšia technológia

Zákrok trval niekoľko hodín a tímu neurochirurgov z Kramárov pomohol aj najnovší 3D- ultrazvukový prístroj, ktorý pri operáciách mozgu často využívajú.

„Najmodernejší 3D-ultrazvuk, ktorým naša klinika disponuje, neraz využívame práve na zobrazenie normálnych aj patologických ciev mozgu,“ uviedol MUDr. Ján Buvala, ktorý bol jeden z členov operačného tímu.

Priebeh a výsledky operácie už boli medzičasom prezentované na jednom z najvýznamnejších európskych neurochirurgických kurzov.

Pacient sa má po operácii dobre, rečové funkcie sa navyše neurochirurgom podarilo plne zachovať, ako dokazuje aj posledné podrobné logopedické vyšetrenie.

Zobrazovacie vyšetrenia potvrdili kompletné odstránenie cievnej malformácie.

„Samozrejme, že sa z úspešnej operácie spolu s pacientom veľmi teším. No minimálne rovnako sa teším z toho, že na našej klinike pôsobia viacerí špičkoví mladí lekári, ktorých nielenže bavia neurochirurgické operácie, ale ktorí aj aktívne napomáhajú ďalšiemu rozvoju neurochirurgie poctivou vedeckou prácou. Práve vďaka tomuto prístupu vieme na našom univerzitnom pracovisku neraz zvládnuť aj prípady, ktoré zďaleka nie sú bežné,“ zhrnul doc. Šteňo.

 

 

01 - Modified: 2024-05-06 08:15:39 - Feat.: - Title: Mladý neurochirurg: V Nemecku je jasný systém. Vrátil by som sa iba po zmene týchto podmienok 02 - Modified: 2023-11-30 09:16:54 - Feat.: - Title: Operácie očí naživo. Budú ich vysielať z bratislavskej nemocnice 03 - Modified: 2023-08-13 07:00:00 - Feat.: - Title: Primár centrálneho prijímacieho oddelenia: Centrálny príjem nie je urgent 04 - Modified: 2023-05-31 14:06:04 - Feat.: - Title: Na bratislavských Kramároch otvorili gastroenterologické centrum 05 - Modified: 2023-05-02 14:15:29 - Feat.: - Title: V Bratislave úspešne operovali pacienta s raritným ochorením. Využili pri tom xenotransplantáty z kože prasaťa
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. máj 2024 08:19