StoryEditor

Plánuje sa obnova Národného ústavu detských chorôb. Nový pavilón má skvalitniť starostlivosť

09.02.2023, 14:00
Autor:
TASRTASR

Nemocnica očakáva, že sa do nej presunie aj časť výkonov z detských nemocníc v Banskej Bystrici, Košiciach a z pediatrických oddelení v Martine.

Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) ministerstva financií odporúča pokračovať v rozvoji Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH).

Ten plánuje obnoviť nemocnicu a dostavať k nej pavilón akútnej medicíny. Útvar hodnoty za peniaze skonštatoval, že rekonštrukcia je potrebná a nový pavilón môže zvýšiť kvalitu starostlivosti.

Projekt treba podľa neho koordinovať s ministerstvom zdravotníctva.

"Vybuduje sa centrum jednodňovej starostlivosti a heliport, ktorý výrazne skráti čas presunu akútnych pacientov. Zároveň sa zvýši komfort pre pacienta aj personál. Obnovu si vyžadujú aj pôvodné rozvody v budove," priblížil Útvar hodnoty za peniaze.

Centralizácia výkonov

Víta tiež zámer centralizácie výkonov. "Investor ráta so zatiaľ nepotvrdeným presunom výkonov detského kardiocentra, ktoré bolo nedávno zlúčené s Národným ústavom srdcových a cievnych chorôb, a detskej infektológie, ktorú aktuálne zabezpečuje Univerzitná nemocnica Bratislava," priblížil.

Nemocnica podľa neho očakáva, že sa do nej presunie aj časť výkonov z detských nemocníc v Banskej Bystrici, Košiciach a z pediatrických oddelení v Martine.

Útvar hodnoty za peniaze v tejto súvislosti apeluje na zabezpečenie formálneho potvrdenia o presune zdravotnej starostlivosti v oblasti detskej kardiológie a infektológie.

"Ak by presun nenastal, hrozí, že nemocnica bude z hľadiska priestoru neefektívna a väčšia, ako by vyžadoval ponúkaný objem zdravotnej starostlivosti," skonštatoval s tým, že v takomto odporúča projekt upraviť.

Rekonštrukcia a dostavba má stáť asi 259 miliónov eur. Úspora o dva až tri milióny eur by sa podľa Útvaru hodnoty za peniaze dala dosiahnuť zmenšením parkovacieho domu.

V tejto súvislosti nemocnici odporúča určiť presnú potrebu parkovacích miest a upraviť ich počet v projekte.

01 - Modified: 2023-09-25 15:33:55 - Feat.: - Title: Výdavky na laboratóriá nebezpečne rastú 02 - Modified: 2023-09-13 05:00:00 - Feat.: - Title: Národný ústav detských chorôb spúšťa aplikáciu, ktorá má významne pomôcť rodičom i lekárom 03 - Modified: 2023-08-15 05:00:00 - Feat.: - Title: Časté sú úrazy detí po užití leptavých látok 04 - Modified: 2023-07-28 07:00:00 - Feat.: - Title: Psychiatričky NÚDCH Bratislava: Už počas pandémie sme videli zmenu štruktúry diagnóz 05 - Modified: 2023-07-25 05:00:00 - Feat.: - Title: Útvar hodnoty za peniaze odporúča zvážiť nové centrum pre Východoslovenský onkologický ústav
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
13. máj 2024 10:34