StoryEditor

Prezidentka: Starostlivosť o detských onkologických pacientov je na Slovensku na vynikajúcej úrovni

12.09.2022, 07:00
Autor:
TASRTASR

Klinika detskej onkológie a hematológie Národného ústavu detských chorôb sa prepracovala medzi svetovú špičku, povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Deti, ktoré sa liečili na onkológii, ocenili za statočnosť. Urobili tak v rámci sobotňajšieho podujatia Oslava hrdinstva, za ktorým stojí nezisková organizácia Deťom s rakovinou a Klinika detskej hematológie a onkológie Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH). Záštitu nad ním prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"To, že nás niekedy v živote stretnú ťažké veci, sa stáva. Ale to, že ich tieto deti zvládli, môže byť pre celý ich ďalší život zdrojom neuveriteľnej sily. Ťažké chvíle nás zároveň učia, aký dar je život a zdravie a učia nás radosti z jednoduchej prítomnosti," uviedla prezidentka na sociálnej sieti. Deťom zaželala šťastie, radosť a veľa zdravia.

Zdôraznila, že starostlivosť o detských onkologických pacientov je na Slovensku na vynikajúcej úrovni. "Klinika detskej onkológie a hematológie Národného ústavu detských chorôb sa prepracovala medzi svetovú špičku," dodala.

Poďakovala neziskovej organizácii Deťom s rakovinou a všetkým, ktorí dobrovoľne pomáhajú detským pacientom prekonať ťažké obdobie.

Oslavy hrdinstva

"Oslavy hrdinstva sa pravidelne zúčastňujú desiatky našich detí, ktoré sa nám podarilo odliečiť a vrátiť do života. Je to nesmierne krásny a dojímavý pohľad vidieť ich šťastných," skonštatovala prednostka kliniky a predsedníčka správnej rady organizácie Alexandra Kolenová.

Pre deti pripravili tiež pestrý animačný program, v rámci neho vystúpila speváčka Simona Magušinová. Súčasťou podujatia boli tiež odborné prednášky, týkali sa napríklad zaradenia sa do bežného života po liečbe či neskorých následkoch onkologickej liečby. Prednášali lekárka Stanislava Hederová či mentorka Jana Borská.

Organizácia Deťom s rakovinou ozrejmila, že pre moderné liečebné protokoly, nové liečebné metódy a kvalitné vybavenie nemocnice sa v súčasnosti darí vyliečiť 80 percent detských pacientov s rakovinou.

V tejto súvislosti upozornila, že klinika detskej hematológie a onkológie plánuje rekonštrukciu oddelenia pre veľké deti.

"Nesmierne si vážime podporu mnohých dobrých ľudí, ktorí nám svojou dobročinnosťou umožňujú nielen osláviť s deťmi ich statočnosť, ale tiež pomáhajú naozaj výrazne zlepšovať podmienky liečby na klinike," dodala riaditeľka organizácie Katarína Bagľašová.

01 - Modified: 2023-02-15 15:13:42 - Feat.: - Title: Na Slovensku ročne pribudne takmer dvesto detských pacientov s rakovinou 02 - Modified: 2023-02-14 12:42:33 - Feat.: - Title: Príprava liekov pre detských onkologických pacientov bude modernejšia 03 - Modified: 2022-12-13 14:23:31 - Feat.: - Title: V Bratislave začali operovať detských pacientov s bolesťami kolena novou metódou 04 - Modified: 2022-09-21 06:01:28 - Feat.: - Title: Dieťaťu s obojstranným tumorom na obličkách zachránili život unikátnymi operáciami 05 - Modified: 2022-09-02 18:19:48 - Feat.: - Title: Detský traumatológ: Veľmi časté úrazy dojčiat sú zlomeniny lebky, máme každý týždeň jednu
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 16:29