StoryEditor

Ďalšia reforma: Rezort v nej aj navrhuje, aby 95 percent poistného za rok išlo na zdravotnú starostlivosť

10.08.2022, 12:00

Podľa našich informácií novelu zákona údajne pripravovali šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Ani jeden z menovaných sa k uvedenému nevyjadril.

Ministerstvo zdravotníctva predložilo novelu zákona o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou do medzirezortného pripomienkového konania (MPK). To má byť ukončené 16. 8. 2022.

Novelou rezort navrhuje viacero zmien, ako napríklad percento z predpísaného poistného na zdravotnú starostlivosť, optimálny výsledok hospodárenia, revízna činnosť, prepoisťovanie, celková platba za poistencov štátu, zrušenie obmedzenia zdravotnej starostlivosti pre všetkých dlžníkov, zavedenie minimálneho vymeriavacieho základu zamestnancov pri zdravotných odvodoch, zrušenie odpočítateľnej položky pri zdravotných odvodoch či mesačná paušálna náhrada pre predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

Príprava

Podľa našich informácií novelu zákona údajne pripravovali šéfka ÚDZS Renáta Bláhová a riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Richard Strapko. Ani jeden z menovaných sa k uvedenému nevyjadril.

image

Všeobecná zdravotná poisťovňa, VŠZP, budova

Novela nevznikala za zatvorenými dverami. Na príprave sa tak prirodzene parciálne podieľali všetky relevantné organizácie, inštitúcie či dotknuté subjekty. Na potrebu zmien poukázala aplikačná prax a s iniciatívou prišiel rezort zdravotníctva,“ reagovalo ministerstvo zdravotníctva na otázku, či išlo o iniciatívu Bláhovej a Strapka, alebo ich oslovil rezort.

Rezort ešte dodal: „Pri príprave návrhu novely ministerstvo posudzovalo návrhy všetkých relevantných subjektov, a ak sa s niektorými návrhmi stotožnilo, tak ich do novely premietlo. To sa týka aj niektorých návrhov od VšZP, Úradu pre dohľad či napríklad zdravotnej poisťovne Dôvera alebo zástupcov poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Avšak zdravotná poisťovňa Dôvera pre Zdravotnícke noviny uviedla, že nebola prizvaná do diskusie pri tvorbe tohto zákona.

Podobne ako zdravotná poisťovňa Union. „K takémuto komplexnému materiálu návrhu zákona sme neboli prizvaní, ani s nami nebol diskutovaný. Niektorých pár častí bolo v minulosti len diskutovaných, ale ucelený návrh nie,“ reagovala ZP Union.

Zdravotná starostlivosť

V novele sa navrhuje, aby 95,1 % z predpísaného poistného v hrubej výške za kalendárny rok smerovalo na zdravotnú starostlivosť.

Pod...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-22 09:05:12 - Feat.: - Title: Súhrn legislatívnych zmien: Rok 2023 ovplyvnil fungovanie ambulancií 02 - Modified: 2023-12-11 08:42:54 - Feat.: - Title: Názor: Zdravotníctvo má za sebou turbulentný rok, treba však vidieť aj úspechy a nové plány 03 - Modified: 2023-11-16 09:41:39 - Feat.: - Title: Vyrovnaný rozpočet je vcelku milosrdný, hodnotí analytik 04 - Modified: 2023-10-11 15:42:39 - Feat.: - Title: Štátnu VšZP dočasne povedie Ľubica Hlinková 05 - Modified: 2023-09-06 05:00:00 - Feat.: - Title: Štátna poisťovňa optimalizuje sieť poskytovateľov dopravnej zdravotnej služby
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 12:28