StoryEditor

Tichý zabijak kosí Slovákov. Aj pre nevyzdvihnuté recepty

08.09.2022, 18:43
Autor:
redred

Podľa dát zdravotnej poisťovne Dôvera to vyzerá tak, že hypertonici sú skupina pacientov, z ktorých pomerne mnohí buď nedodržiavajú liečbu ako majú, alebo si ju svojvoľne upravujú alebo, čo je zaujímavé, ani si nejdú do lekárne a recept na lieky si nevyberú.

Tichý zabijak. Nie je to prezývka, ktorú dali nášmu hosťovi v relácii MEDITALK jeho kolegovia, ale ako tichý zabijak sa označuje hypertenzia alebo vysoký krvný tlak. Ako tichý zabijak sa označuje aj preto, že priebeh ochorenia môže byť dlhodobo bezpríznakový. Na zistenie zvýšeného krvného tlaku pritom nepotrebujeme špeciálne vyšetrenie, stačí si ho správne odmerať.

Tí, ktorí už majú diagnostikovanú hypertenziu musia dodržiavať tak liečebný, ako aj mimoliečebný režim. S mimoliečebným pomáha aj zdravotná poisťovňa Dôvera, ktorá zriadila špeciálnu telefonickú linku pre poistencov Dôvery, kde môžu konzultovať rôzne otázky ohľadom ochorenia, napr. aj životosprávu.

Navyše podľa dát poisťovne Dôvera to vyzerá tak, že hypertonici sú skupina pacientov,  z ktorých pomerne mnohí buď nedodržiavajú liečbu ako majú alebo si ju svojvoľne upravujú alebo, čo je zaujímavé, ani si nejdú do lekárne a recept na lieky si nevyberú. O tom, prečo je to tak, čo sa s tým dá robiť a ako primäť pacientov k väčšej zodpovednosti sme sa rozprávali v ďalšom diely relácie MEDITALK s Romanom Mužíkom, manažérom odboru strategického plánovania v ZP Dôvera.

 

O akej veľkej skupine pacientov sa rozprávame?

Koľko je hypertonikov na Slovensku? Dalo by sa to rozdeliť do dvoch skupín. Prvá skupina sú hypertonici, o ktorých vieme, že sú hypertonici, a vedia to aj oni. V našej poisťovni to predstavuje skupinu približne 350 000 poistencov. Ak by sme to veľmi jednoducho prepočítali na celú populáciu, tak je to približne 1 milión hypertonikov. Podiel v čase sa výrazne nemení. Je to približne 28% poistencov, starších ako 20 rokov, ktorí majú hypertenziu. Čo je zaujímavé, to je veková štruktúra. Hypertenzia sa týka stále starších ľudí. Vo vekovej skupine okolo 60 rokov má už každý druhý človek hypertenziu. V mladšom veku, pod 60 rokov sa týka o trošku viac mužov, nad 60 sa toto ochorenie naopak týka viac žien.

 

Štatisticky teda aj jeden z nás dvoch bude mať v istom veku problém s vysokým krvným tlakom...

Áno. A máme tu ešte druhú skupinu našich poistencov a nielen ich, ktorí o svojom ochorení nevedia. Nevieme o tom ani my, nevie o tom systém, sú stratení. Odhaduje sa, že je ich reálne toľko, koľko je už diagnostikovaných hypertonikov. Odhady hovoria o tom, že máme pol milióna až jeden milión nediagnostikovaných hypertonikov na Slovensku. Pri nedávnom prieskume, ktorý robili všeobecní lekári sa ukázalo, že každý piaty človek, ktorý prišiel do ambulancie lekára, mal nameraný vysoký krvný tlak a nevedel o tom.

 

Paradoxne je to ochorenie, pri ktorom sa vieme veľmi ľahko dopátrať, či máme alebo nemáme vysoký krvný tlak. Nie každý má doma tlakomer, prípadne aj keď niektorí ho majú, nameraným hodnotám nerozumejú. Takže ako sa vieme najrýchlejšie dozvedieť o tomto probléme?

Absolútne najzákladnejšia vec, ktorá funguje všade vo svete, sú preventívne prehliadky. Na preventívnej prehliadke by mal všeobecný lekár odmerať krvný tlak. Ale ako sme hovorili, máme pol milióna až milión nezachytených pacientov, čo odzrkadľuje aj našu návštevnosť preventívnych prehliadok.

Z našich dát vidíme, že len jedna tretina poistencov navštívi preventívnu prehliadku tak, ako má nárok. Aj preto my, ako zdravotná poisťovňa, aj keď sa to niekomu môže páčiť menej, podmieňujeme čerpanie niektorých benefitov, napríklad „zdravé zuby“ preventívnou prehliadkou. Robíme osvetu. Práve v rámci nej sa dajú zachytiť civilizačné ochorenia ako je cukrovka, hypertenzia a iné.

 

Vráťme sa k zaujímavým dátam, ktoré ste zistili. Porozprávajme sa o menej zodpovednej skupine pacientov – hypertonikov, ktorá je pomerne veľká. Hovoríme o tisícoch, desať tisícoch?

Keď sme sa pozreli na naše dáta, ostali sme trochu prekvapení, že každý rok nám pribúdal istý počet hypertonikov. Nám sa to nezdalo, ako je možné, že prevalencia sa výrazne nemení, ale stále nám takpovediac hapruje. Takže sme sa pozreli na to, že v roku 2021 sme definovali, kto je hypertonik s tým, že ešte v roku 2020 nemal žiaden záznam v systéme. Získali sme nejaké čísla.

Potom sme sa na tých poistencov pozreli, či náhodou neboli v systéme od roku 2015 do roku 2019 a zistili sme, že približne 33% hypertonikov v období 2015 až 2019 začali liečbu na hypertenziu a následne, či už po roku, po dvoch po troch, ale aj po piatich prestali užívať lieky a nemali kontakt so zdravotným systémom. To znamená, že 1/3 pacientov začne a prestane sa liečiť. Ostali sme z toho trochu prekvapení. Ale aj vedecká literatúra, aj skúsenosti zo zahraničia ukazujú, že odhady sú od 20% až do 50% v niektorých krajinách, že do jedného roka sa pacienti prestanú liečiť na hypertenziu.

 

Prečo? Spomínala som, že je to ochorenie, ktoré sa nemusí dlhšie obdobie priamo prejaviť, človek nemusí mať problémy, je toto dôvod, prečo si ľudia svojvoľne prerušia liečbu alebo ju ani nezačnú?

Dôvodov je viacero. Áno, jeden z tých prvých je, že človek necíti zmenu, či sa lieči alebo nie. Poviem príklad. Ja som alergik, a ak by som tri dni neužil antihistaminiká, tak to rapídne cítim, moja kvalita života sa rapídne zníži. Pri hypertonikoch, ktorý nemá ešte veľmi vysoký krvný tlak, ten necíti žiadnu zmenu. Druhý aspekt je, že pre hypertonika sú to len čísla, 149 vs. 123 a pod.. On nevie, čo to znamená a miestami chýba edukácia, že vysoký krvný tlak, ktorý v danej chvíli nemusí bolieť, však dlhodobo vedie k poškodeniu kardiovaskulárneho systému, trpí srdiečko, trpia cievy a potom to vedie k infarktu a iným kardiovaskulárnym príhodám.

Ďalším faktom je, že pacienti pri chronických ochoreniach čakajú, že systém sa postará, lekár sa postará a pritom možno 80% z tej „najtvrdšej“ roboty, ak to tak môžem povedať je pritom v pacientových rukách. To znamená, že nestačí si len vybrať lieky, odložiť ich dozadu do zásuvky, ale je potrebné ich užívať a dodržiavať nielen farmakologické, ale aj nefarmakologické opatrenia. To znamená životospráva, pohybové aktivity, úprava jedálnička atď. Nie je to príjemné, ale je to nevyhnutné.

 

Prednedávnom sedel oproti mne váš kolega zo zdravotnej poisťovne Dôvera a riešili sme veľmi zaujímavú tému, ktorá sa týka polyfarmácie. Najmä ľudia vo vyšších vekových kategóriách nám na Slovensku užívajú príliš veľa liekov. Je to jeden z dôvodov prečo si najmä starší ľudia, ktorí jedia denne 15 až 20 kusov tabliet povedia, že toto už nebudem užívať?

Určite áno. Ak sme si všimli vekovú štruktúru, že v šesťdesiatke má veľa pacientov – hypertonikov aj pridružené ochorenie a nemusia brať len lieky na hypertenziu, ale užívajú aj päť až desať ATC skupín, tak polyfarmácia je problém. Vedie k tomu, že pacienti samovoľne vynechajú lieky, zabudnú ich užiť.

Aj preto stále viac všetky odporúčania, lebo aj pri hypertenzii existujú odporúčania kardiologickej spoločnosti, či už európskej alebo aj slovenskej, hovoria o tom, aby sa začala liečba ideálne fixnou kombináciou. To znamená, že v jednej tabletke sú dvojaké účinné látky.

Zvyšuje to komfort pre pacienta, ktorý nemusí brať tri tabletky, máme už aj trojkombinácie. To znamená, že užije jednu, nepopletie to, nezabudne a je tu väčšia šanca, že to užije správne. Dávkovanie v lieku je fixne dané a to mu znemožňuje robiť zmeny podľa toho, ako sa napríklad cíti a navyše, že nezabudne liek užiť. Laicky príklad- ak idete na dovolenku a musíte si zobrať mydlo, sprchový šampón, vlasový šampón, tak ak máte 3 v 1, hodíte to do vaku a idete.

 

Dovolím si podotknúť, že to je jednoduché pre vás mužov, my ženy to máme zložitejšie s balením...

Tak mužov v skupine hypertonikov máme dosť. Odľahčene povedané, práve pre mužov je jednoduchšie si hodiť do úst jednu tabletku, zapiť ju a mať pokoj celý deň.

 

Vy ste spomínali, že neliečený vysoký krvný tlak, hypertenzia, spôsobuje z dlhodobého pohľadu až fatálne následky. Kardiovaskulárne ochorenia patria do prvej trojice ochorení, ktoré sa podpisujú pod príčiny úmrtí na Slovensku. Ale vzhľadom na to, že si vieme aj doma odmerať krvný tlak, sú na to lieky, je dostupná liečba, viem si upraviť životosprávu, tak mi to príde ako zbytočné, tzv. odvrátiteľné úmrtia.  Je možné to takto povedať?

Dá sa to tak povedať. Ale premostím ešte k otázke predtým. Potenciál liekov je veľký. Ale keď sme si pozreli dáta, aby sme nevinili len toho pacienta, aj lekári majú možnosť upraviť liečbu. 38% liekov, ktoré je možné predpísať vo fixnej kombinácii sú písané lekármi vo fixnej kombinácii.

Preto chcem aj vyzvať pacientov. Ak majú pocit, že majú veľa liekov, nech sa poradia s lekárom, či sa ten ich liečebný režim nedá upraviť. Nech spolu komunikujú, nech to nastavia. Ak sa rozprávame o milióne pacientov, ak by sa len stotisícom z nich upravil režim a zlepšilo sa tak ich zdravie, práve tie odvrátiteľné úmrtia by sme mohli znížiť.

Je to relatívne jednoduché opatrenia a na druhej strane odvrátiteľné úmrtia, štatistiky máme nelichotivé, máme viac ako 400 odvrátiteľných úmrtí na stotisíc poistencov, čo nás radí na nie lichotivé rebríčky...

 

Len medzi vašimi poistencami?

Aj celkovo v populácii máme nelichotivé postavenie a to aj v rámci EUROSTAT. Možno len pre vysvetlenie, odvrátiteľné úmrtie je každé úmrtie pred dosiahnutím 75 roku života. A práve u tých mladých hypertonikov, ktorí by mohli byť liečení, by mohli byť tieto čísla lepšie. A to ešte rozdelím na dva druhy. Odvrátiteľné úmrtia, ktoré je možné odvrátiť na základe liečiteľnosti, tam zlyháva systém.

To je to, čo som hovoril. Že ak by aj lekári predpisovali iné lieky, my ako zdravotná poisťovňa sa snažíme lekárom dávať spätnú väzbu alebo upravujeme zmluvné podmienky tak, aby mali lekári vyššiu odmenu v prípade, ak liečia v súlade s odporúčaniami. Teda, aby minimalizovali tzv. liečiteľné odvrátiteľné úmrtia.

Druhé sú preventabilné. Preventabilita je práve v tom, že si pacient upraví svoju životosprávu, stres, zníži obezitu, zvýši pohybové aktivity, tak opäť zníži pravdepodobnosť, že zomrie a preto máme práve aj to poradenstvo pre zdravie. Pacient sa môže poradiť, ako dodržiavať liečebný režim, čo má robiť, ako upraviť stravu, koľko soliť, aké jedlá má variť atď. Máme s tým výborné skúsenosti aj z diabetu. Je potrebné bojovať na oboch frontoch, ak to zhrniem.

 

Práve som sa chcela opýtať, ako môžeme aj v prípade, že nemáme diagnostikovanú hypertenziu, s tým vopred bojovať. Ale vyskúšam vás, keď ste spomenuli vašu linku. Aké je číslo špeciálnej telefonickej linky poisťovne Dôvera?

0850 850 888. Máme rovnakú linku aj pre diabetikov. Pre obe ochorenia je číslo rovnaké.

 

Ľudia sa nemusia obávať, že to bude spoplatnený rozhovor, aj keď bude dlhší.

Linka je bezplatná. Konzultácie sú bezplatné, platí sa len bežný hovor, ako pri štandardných volaniach.

 

Skúsme si ešte zhrnúť, s čím všetkým sa môžem obrátiť na operátorov tejto linky?

Je to linka, ktorá ma nemedicínsky rozmer. Na linke sú zdravotné sestry a operátorky s dlhoročnými skúsenosťami, sú to zväčša naozaj zdravotné sestry, ktoré pôsobili v systéme desiatky rokov. Ide najmä o ten nemedicínsky aspekt, teda ako dodržiavať odporúčania, najmä behaviorálne návyky, ako upraviť všetky patogény, ako upraviť životosprávu, ako pohyb, pretože hypertenzia často súvisí aj s obezitou, aj so životosprávou, typmi jedál, ale aj so stresom.

Rozhovor môže trvať do troch minút, kedy sa človek opýta na hodnoty krvného tlaku, ako si má merať tlak alebo dlhodobý hypertonik môže konzultovať prípadné prejavy, ktoré súvisia s nejakými komplikáciami alebo komorbiditami, teda ak je to napríklad hypertonik, ktorý má aj vysoký cholesterol, aj diabetes, je to častá kombinácia v podobe tzv. metabolického syndrómu.

 

Sám ste položili zásadnú otázku ako si namerať správne tlak. A ako vôbec čítať namerané hodnoty? Pretože aj to môže byť pre niekoho „španielska dedina“, ako sa hovorí... Takže ako si mám v domácich podmienkach správne odmerať tlak a čo by sme možno nemali predtým robiť?

Je to relatívne jednoduché, ale na druhej strane často podceňované. Tie rady sú ale veľmi jednoduché. Po prvé zachovať pokoj. Pred meraním človek nemôže byť po fyzickej aktivite, nemôže si predtým dať koňačik a zapáliť cigaretu. Manžetou na rameno, nie na predlaktie. Nie preložené nohy, ruky. Pozor na obopnutie manžetou. Problém pri obéznych alebo chudých ľuďoch. Ak dobre manžeta ruku neobopne, nezmeriame si presné hodnoty.

Je potrebné mať zodpovedajúcu šírku manžety, umiestniť ju na úrovni srdca. Počas merania sa nehýbať, s nikým nehovoriť. A dôležité pre nameranie presných hodnôt je odmerať si tlak aspoň trikrát. A tá najpresnejšia hodnota je priemer medzi druhou a treťou nameranou hodnotou. Prvý krát si odmeriam, ignorujem. Dám si prestávku. Druhý krát si nameriam, tretí krát a tieto dve hodnoty spriemerujem.

Aby človek zbytočne nepanikáril, je potrebné poznať aj hodnoty – čísla. Za optimálny krvný tlak je uvádzaný 120/80, plus mínus. Ak si človek opakovane nameria vyšší tlak ako 140/90 mal by už kontaktovať svojho lekára. Ale hovorím, ideálne opakovane. Ak si spraví človek zápisníček a zmeria si tlak ráno, na obed, večer a zaznačil si hodnoty, ktoré sa aj počas dňa menia, tak ak si takto spraví svoj profil za celý týždeň a ukáže to lekárovi, ten bude určite vďačný, pretože s takýmto reportom je možné nastaviť farmakoterapiu už aj pri úvodnom sedení.

menuLevel = 3, menuRoute = tv/relacie/meditalk, menuAlias = meditalk, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 09:58