StoryEditor

Hřích v HNtelevízii: Za odvolanie môže hlasovať ešte väčší počet koaličných poslancov, tí už teraz kampaňujú

14.12.2022, 18:00

SaS tvrdí, že odchod Igora Matoviča by problém nevyriešil. Skloňovala sa aj rekonštrukcia vlády, ktorá by zahŕňala aj výmenu Romana Mikulca či ministra spravodlivosti Viliama Karasa.

Hlasovanie o vláde sa presunulo a nikto netuší, ako dopadne. Riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích tvrdí, že celé odvolávanie sa začalo seriózne riešiť až na poslednú chvíľu a preto bol výsledok taký, že nás hlasovanie čaká až vo štvrtok. Dnes kvôli tomu vidíme veľké množstvo požiadaviek z viacerých strán a aj od nezaradených poslancov. Problémom je, že niektoré požiadavky sa navzájom vylučujú.

„Je to ako rozmotávanie svetielok pred Vianocami, keď má človek v istej chvíli pocit, že už to asi treba rozstrihať, lebo inak to nejde.“ V utorok by vláda zrejme padla, ak by sa hlasovanie nepresunulo. Hřích dodáva, že možné je aj to, že vo štvrtok bude ešte väčší počet poslancov definitívne rozhodnutý.

image

Miroslav Kollár v HNtelevízii: Sulík sa trochu prerátal, Fico s Pellegrinim sú skúsenejší politickí hráči

Výsledok môže byť iný

„Časť tých poslancov už vidí svetlo na konci volebného tunela tohto volebného obdobia. Motivácia byť poslušný je o to slabšia,“ vysvetľuje, prečo môže nakoniec za pád vlády hlasovať väčší počet zákonodarcov ako by tomu bolo v utorok.

Najväčšia parlamentná zhoda je na predčasných voľbách. Na tie však potrebujeme zákon, ktorý by muselo podporiť 90 poslancov. Rozchádzajú sa však názory, kedy by takéto voľby mali byť. Aj keď sa často skloňoval september, pretože strany ktoré sa dostali do parlamentu by ešte dostali posledné peniaze od štátu, čoraz častejšie sa objavujú aj iné dátumy.

Hřích dodáva, že žiadnej strane nevyhovuje to, že voľby bývajú na začiatku roka. Kampaňuje sa tak v zime a počas vianočných sviatkov sa ľudia politike vyhýbajú. „Všetkým vyhovuje hodiť to niekde do stredu roku.“

Odchod Matoviča nestačí

SaS tvrdí, že odchod ministra financií Igora Matoviča by problém nevyriešil. Skloňovala sa aj rekonštrukcia vlády, ktorá by zahŕňala aj výmenu ministra vnútra Romana Mikulca či ministra spravodlivosti Viliama Karasa. Zároveň však kritizujú, že vládu vedie Boris Kollár, takže ani rekonštrukcia by toto neupokojila.

„Nemyslím si, že poslanci okolo Tomáša Tarabu pomôžu opäť odložiť hlasovanie. Bude sa to však riešiť do poslednej chvíle a potom to už možno všetci vzdajú. Pani prezidentka rokovala s premiérom, či je nejaký plán B. Myslím si, že v tej politike teraz nikto nemá plán B. Tie zmeny sú tak rýchle, že sa im tak trošku už plánovať ani nechce.“

Problémom ostáva, čo po voľbách, nech už budú kedykoľvek. Šéf agentúry AKO hovorí, že aktuálne by sa do parlamentu dostalo množstvo strán s nízkym volebným výsledkom. Koalícia by tak musela byť široko rozkročená. To však môže vytvárať ďalšie problémy a ako s vtipom dodáva Hřích, najlepšia je koalícia s nepárnym počtom strán a tri sú už veľa.

image

Matovič dostáva ultimáta od koaličných poslancov. Zvyšuje to tlak na dohodu s SaS

„Ideálne by boli dve alebo tri strany, ale to nie je matematicky možné pri tom množstve strán. Môže nás čakať to, čo Taliansko alebo Izrael, keď mali jedny voľby za druhými niekoľko rokov, až kým občania nerozdali karty tak, že niekto bol schopný zložiť vládu. Toto momentálne hrozí Slovensku a nezdá sa, že niekto môže byť tak silný, aby to zvrátil.“

Aj keď viacero strán vylučuje OĽANO z povolebnej spolupráce, je tu však stále reálna možnosť, že bez tohto hnutia žiadna koalícia nevznikne. Ak stranu však napriek tomu odmietnu, bolo by to podľa Hřícha silným signálom, pretože by to bolo aj za cenu nových volieb.

Odborník vidí, že Hlas a Smer aktuálne stagnujú a mení sa aj druh ich voliča, už sú menej homogénny ako tomu bolo na začiatku rozdelenia. SaS má zase klesajúci trend preferencii. Deje sa tak už od leta. Ak by však vláda padla, SaS by tak „povalila“ vládu, ktorej väčšina ľudí nedôveruje a tak by im to preferenčne vôbec nemuselo uškodiť.

01 - Modified: 2022-12-14 11:09:53 - Feat.: 1 - Title: Šeliga pripúšťa rekonštrukciu vlády, dohodu s Tarabom odmieta 02 - Modified: 2022-12-13 09:11:30 - Feat.: 1 - Title: Na predčasné voľby tlačia aj koaliční poslanci. Ak by boli v lete, strany by prišli o milióny eur 03 - Modified: 2022-12-09 18:18:50 - Feat.: 1 - Title: Šutaj Eštok z Hlasu: Ten, kto povalí túto vládu, bude ľudovým hrdinom. Zaviedli na Slovensku chaos 04 - Modified: 2022-12-08 14:40:02 - Feat.: 1 - Title: Politológ Lenč o vyslovení nedôvery vláde: Návrh SaS nemá logiku. Nemyslím si však, že vláda padne 05 - Modified: 2022-12-15 09:23:15 - Feat.: 1 - Title: Hrozba od energetikov: Nebudú lacné energie a možno ani žiadne, je tu riziko kolapsu 06 - Modified: 2022-12-13 13:23:23 - Feat.: 1 - Title: História sa opakuje. Na dvere klopú už štvrté predčasné voľby v krajine (+chronológia)
01 - Modified: 2024-04-07 16:34:49 - Feat.: - Title: Pellegrini aktivoval starý potenciál Smeru, zmena rétoriky presvedčila voličov Harabina (diskusia) 02 - Modified: 2024-03-25 13:17:32 - Feat.: - Title: Korčok alebo Pellegrini? Hřích hovorí, kto má väčšiu šancu vyhrať druhé kolo 03 - Modified: 2024-03-25 10:46:00 - Feat.: - Title: Kto má väčší potenciál? Ak Fico vyšle signál, veľká časť voličov Harabina dá hlas Pellegrinimu, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-02-23 14:38:51 - Feat.: - Title: Hřích z AKO: Matovič zobral Korčokovi päť percent. Voliči KDH boli rozhodnutí skôr ako hnutie 05 - Modified: 2024-02-01 15:46:13 - Feat.: - Title: Rodí sa u nás moderná autokracia? Krajina to spozná zväčša až vtedy, keď už je neskoro, hovorí sociológ
menuLevel = 3, menuRoute = tv/relacie/doslova, menuAlias = doslova, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
25. apríl 2024 07:58