Medzi druhými ľuďmi sa naučíte, ako fungujú konflikty, ako funguje zmierenie, naučíte sa požiadať o pomoc a prijať pomoc (to tiež veľa ľudí nevie). Naučíte sa žiť aj s tým, že vás niekto odmietne. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Prežiť epidémiu samoty: Prečo nevieme byť sami so sebou a aké ochorenia nesie pocit opustenosti?

11.09.2024, 00:00
Autor:
Jan ČápJan Čáp
  • „Mnoho ľudí je vo svojej samote zo strachu, že ich neprijme okolie, a ja s nimi spoločne hľadám nefunkčné vzorce, ktoré v živote opakovali, aby sa im nabudúce mohli vyhnúť,“ vysvetľuje pre magazín Téma psychológ Adam Suchý (50), ktorý vedie Ordináciu klinickej psychológie v Prostějove.
  • Opisuje, ako opustenosť poškodzuje fyzické aj duševné zdravie človeka.
  • Kedy za to môže individualistická narcistická kultúra orientovaná na výkon a kedy si ľudia samotu privolávajú? Kto trpí opustením najviac, kedy máme ľudským kontaktom nechať pootvorené dvere a ako môžeme prispieť k „rozpúšťaniu“ ľudskej osamelosti?

Stretol som sa v novinách s titulkom „Samota zabíja“ a zaujímal by ma mechanizmus, pri ktorom pocit opustenosti škodí ľudskému zdraviu.

Jednoducho povedané, keď je človek sám, je všetko náročnejšie. Niektorí moji klienti napríklad referujú, že aj keď boli v nefunkčných vzťahoch a ich partner im nikdy s ničím poriadne nepomohol a nič nezariadil, po rozchode tú istú situáciu vnímali subjektívne oveľa horšie. Reálne sa toho s odchodom partnera v tomto ohľade zas tak veľmi nezmenilo, ale ten pocit, že nemáte nikoho za chrbtom a že je to celé len na vás – to je niečo úplne iné, zážitkovo je to veľký zdroj stresu. Samota, či skôr osamelosť alebo opustenosť, nie je stresorom len preto, že všetko musíme zariaďovať sami, ale tiež preto, že sa nemáme o koho oprieť, nemáme s kým zdieľať, s kým sa poradiť, ku komu sa schúliť. A ako sa ten stres stáva chronickým, ďalej generuje ďalšie problémy, ku ktorým patrí napríklad oslabenie imunity. A tak začneme byť náchylnejší na fyzické choroby, infekcie a zdravotné problémy sa začnú nabaľovať ako snehová guľa. Existujú výskumy, ktoré potvrdzujú, že keď ľudia žijú sami, rýchlejšie chradnú, sú náchylnejší na duševné a somatické choroby vrátane kardiovaskulárnych, sú celkovo nespokojnejší a umierajú skôr. Sme jednoducho naprogramovaní fungovať ako príslušníci tlupy a dlhodobá samota nám všeobecne nerobí dobre.

image

Samota a osamelosť sú zrejme dve rôzne veci. Môže niekedy aj pomáhať „byť sám“?

Pre naše medziľudské a sociálne fungovanie je dôležité vedieť byť s druhými, ale rovnako aj vedieť byť sám so sebou. Jednou z definícií duševného zdravia a tiež cieľov psychoterapie je vedieť nadväzovať a udržiavať dlhodobé a uspokojivé medziľudské vzťahy. To zahŕňa mať dobrý vzťah so sebou aj s druhými, pretože zdravý kontakt má nejaký rytmus, je to schopnosť priblížiť sa, niekedy až do intimity, a schopnosť sa stiahnuť, niekedy až do izolácie. Keď sa taký priebeh niekde zadrhne, môže to prinášať pomerne závažné problémy. Ideálne je teda vedieť oboje, ale v našej kultúre nám to ide čím ďalej, tým horšie.

Stretávate sa ako klinický psychológ s ľuďmi, ktorí sa sťažujú na opustenosť a nevedia nadviazať kontakt?

Rozhodne áno. Som presvedčený, že vzťahové je vlastne všetko. Naučili sme sa, že máme chodiť do práce, zarábať peniaze, starať sa o bývanie, ale ľudia neustále riešia predovšetkým vzťahy, a to nás nikto neučil. A nie sú to len vzťahy s druhými, s matkou, rodičmi, kamarátmi alebo s kolegami v práci. Je to napríklad aj vzťah k mestu, v ktorom žijeme, vzťah k práci, vzťah k autu... Časť ľudí prichádza do ordinácie s vedomím, že so vzťahmi majú nejaký problém – že si napríklad pripadajú opustene, vzťahy sa im nedaria alebo sa často dostávajú do konfliktu. A časť ľudí prichádza s nejakým zástupným problémom a až časom dospejeme k tomu, že vzťahy sú faktor, ktorý v tomto probléme hrá dôležitú rolu.

Môžete povedať nejaký konkrétny prí­ klad?

Predstavte si napríklad človeka, ktorý si od školy pripadá sám, zažil šikanovanie, ale nedarí sa mu ani v ďalších kolektívoch a pripadá si osamelý, vylúčený. Ako sa to deje? Má naozaj len takú smolu, alebo je nejaký spôsob, akým on sám môže k takémuto výsledku prispievať? Z minulosti má zlú skúsenosť, naučil sa svetu nedôverovať, a my sa spoločne snažíme zistiť, či on sám neopakuje nejaký scenár, ktorý ho privádza na rovnaké životné miesto. Za naše problémy totiž nemôže často len vonkajšie prostredie.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 77% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-09-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spisovateľka o traumách detstva 90. rokov i odvrátenej strane života v kláštore: Ľudia sa boja, ak je ste iný 02 - Modified: 2024-09-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Väzňom vo vlastnej hlave: Ako čeliť neodbytným myšlienkam, ktoré nám znemožňujú žiť, ako čeliť úzkosti? 03 - Modified: 2024-08-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odborník o manažovaní davu: Ako zvládať psychológiu davu a na čo byť pripravený na proteste či zápase?
01 - Modified: 2024-09-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď nás v noci trápi hlava: Čím viac sa snažíte spať, tým horšie to ide. Ako z bludného kruhu? 02 - Modified: 2024-09-15 10:25:00 - Feat.: - Title: Grófka s filmovým osudom. Žofia Chotková sa vysnívaného sobáša dočkala, musela však prijať tvrdé podmienky 03 - Modified: 2024-09-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Skryté príčiny bolesti chrbta: Čím si škodíme najviac a prečo je dlhé sedenie horšie, než niečo zle zdvihnúť? 04 - Modified: 2024-09-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ a otec troch dospievajúcich dcér: Fungovanie rodín sa mení, treba viac rešpektovať odlišnosti 05 - Modified: 2024-09-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vedec Bedřich Moldan: Počasie bude plné extrémov, prudké zrážky budú striedať dlhé suchá. Čo čaká Európu?
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. september 2024 00:02