StoryEditor

Tréner kvôli klientom pribral 25 kíl: Zažil som problémy aj ponižovanie, úplne ma to zmenilo

28.05.2022, 00:00
  • Fitnes tréner Matúš Špirko (31) sa špecializuje na ľudí s nadváhou a obezitou.
  • Raz mu však klientka chrstla do tváre, že o tom predsa nemôže nič vedieť, keď je celý život chudý. A tak sa rozhodol podstúpiť experiment.
  • Pribral 25 kíl a na vlastnej koži zistil, aké to je, keď človek dennodenne počúva zraňujúce poznámky, klesá mu výkonnosť v práci, stráca sebavedomie.
  • To, že telo trpí zo zdravotnej stránky, ho neprekvapilo až tak ako to, že s kilami navyše sa zmenilo aj jeho psychické rozpoloženie, čo silno zasahovalo do medziľudských vzťahov.
  • „Celých tých šesť mesiacov s nadváhou bolo pre mňa veľmi temných. Uvedomil som si, aké ťažké to majú tí, čo takto žijú roky,“ priznáva dnes.

Športovali ste od detstva?

Áno, vyrastal som v rodine, kde sa žilo športom. Mama sa venovala gymnastike, otec atletike a trénoval futbal, ktorému som sa tiež dlhé roky venoval. Športom žili dokonca aj moji starí rodičia – dedko hrával futbal a babka sa venovala gymnastike. Skrátka, u nás v rodine bol pohyb na dennom poriadku, ale s cvičením zameraným na formovanie postavy som začal až v puberte.

Kto vás k tomu priviedol?

Bratranec. Bol vyšportovaný, mal tehličky na bruchu. Páčilo sa mi to, tiež som chcel mať svaly a dobre vyzerať pred dievčatami (smeje sa).

Ako ste sa dostali k tomu, že pomáhate chudnúť druhým?

Keď som začal cvičiť, akosi prirodzene som sa o tom chcel dozvedieť viac. Čítal som knihy a články, ktoré sa zaoberali cvičením. Popri tom som sa zaujímal o stravu. Totiž, napriek tomu, že som veľa športoval, som v štrnástich rokoch skončil v nemocnici. Lekári zistili, že mám zápal dutín a vysoký krvný cukor, pričom príčinu videli v nekvalitnej strave. Jedol som priveľa sladkostí, bieleho pečiva a pil som vodu so sirupom, ale možno iba tak 2 – 6 dl denne. Jedna veľká katastrofa. Vtedy som sa začal viac zaujímať o to, čo jem... Prvý klient, ak sa to tak dá povedať, však prišiel až v sedemnástich. Bol to bratranec, ktorý si na mne všimol zmeny – ale iný, nie ten, ktorý ma k cvičeniu priviedol. Mám veľkú rodinu (smeje sa).

Už vtedy ste vedeli, že chcete byť tréner?

Ja som to dlho vnímal ako hobby, nevedel som, že by som sa tým mohol živiť. Na bratrancovi som si vyskúšal, aké to je, keď niekoho koučujem. Vypracoval som mu tréningový a stravovací plán, motivoval som ho a podporoval. To som mal už sedemnásť rokov. Mal výsledky, všimol si to niekto ďalší a prišiel za mnou, či by som mu nepomohol schudnúť... Dlho to bol len koníček, vlastne až na výške sa ma jeden kamarát spýtal, prečo sa tým neživím.

Študovali ste telovýchovu alebo niečo podobné?

Nie, techniku v Košiciach a som vyštudovaný strojár, ako otec. Chcel som ísť študovať trénerstvo, ale rodičia ma odhovorili. Hoci mali radi šport, nevnímali to ako niečo, čím sa človek uživí. Myslím si, že napokon sú radi, keď dnes vidia, že robím to, čo ma baví.

Na vašom príbehu je zaujímavé, že ste dobrovoľne experimentovali s vlastným telom, keď ste pribrali 25 kíl. Ako k tomu došlo?

Mojou špecializáciou sú ľudia, ktorí majú nadváhu a obezitu. Lenže po ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-17 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tukožrúty, ktoré máme rovno pod nosom: Z týchto dvanástich zázračných potravín sa najľahšie chudne
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 03 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
18. apríl 2024 17:18