StoryEditor

Keď sa hrá o sekundy. Časovaná bomba je v cievach

28.09.2019, 00:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
Mozog je pre odborníkov ešte stále tajomný a doposiaľ neprebádaný orgán, ktorý nás neraz prekvapí.

Mnoho ľudí si myslí, že rádiológia sa týka iba sonografie a röntgenovania. Stretávate sa aj vy s takýmto názorom?
Áno, ľudia často nevedia, čo je úlohou rádiológov a najmä intervenčných rádiológov, a niektorí laici si dokonca myslia, že rádiológ ani nie je lekár. Že je to pracovník technického zamerania, ktorý obsluhuje nejaké prístroje.

Čo všetko teda rádiológia obsahuje?
Od základných vyšetrovacích metód, či sú to už klasické röntgenové snímky a, ako ste spomenuli, aj ultrazvuk, potom CT alebo magnetická rezonancia a angiografia (zobrazenie cievneho riečiska, pozn. red.). Rádiológia sa však využíva aj na liečebné výkony, vo väčšine prípadov sa na to využíva angiografické pracovisko, do popredia sa dostávajú aj takzvané hybridné techniky: fúzujú sa dáta z CT alebo z MR s metódami nukleárnej medicíny. Kým rádiologické techniky poskytujú skôr štrukturálnu informáciu, techniky nukleárnej medicíny dokážu zobraziť napríklad aj aktívny metabolizmus. Všetky tieto dáta a informácie sa dajú spojiť dokopy a dostaneme hybridný obraz.

Špecializujete sa na liečbu mozgových príhod, ako sa delia a odkedy túto liečbu používate?
Cievne mozgové príhody delíme na ischemické – z nedokrvenia – (tvoria až osemdesiat percent) a hemoragické, spôsobené krvácaním. S touto liečbou máme viacročné skúsenosti: napríklad implantáciu karotických (krčnicových, pozn. red.) stentov vykonávame už od roku 2001 a vnútrocievnu liečbu výdutí mozgových tepien od roku 2003.

Čo spôsobuje ischemické cievne mozgové príhody?
Ide o viacero faktorov. V prvom rade to môže byť ochorenie srdca, poruchy jeho rytmu. Vtedy v ňom vznikne krvná zrazenina a odplaví sa do mozgového riečiska. Druhou z možností je vznik zúženia na niektorej z mozgových ciev alebo na cieve, ktorá zásobuje mozog krvou. Takže môže to byť priamo v hlave alebo aj mimo hlavy.

Prečo sa cieva zúži?
Zúženie najčastejšie vzniká na podklade aterosklerózy. Rizikovými faktormi sú cukrovka, obezita, poruchy metabolizmu cukrov a tukov, stres a iné, bežne nazývané civilizačné ochorenia. Zúženie cievy však môže vzniknúť aj po úraze, keď dôjde k takzvanej disekcii – rozštiepeniu cievy a jej uzavretiu. Tieto príčiny sú menej časté, ale paradoxne postihujú najmä mladých ľudí, kým prvá skupina faktorov postihuje skôr starších ľudí. Ešte to môže byť aj globálna príčina, keď pri rôznych ochoreniach dôjde k poruche funkcie srdca, k poklesu krvného tlaku a nedostatočnému zásobeniu mozgu kyslíkom.

Môže príhoda nastať zrazu, keď sa dovtedy v mozgu ani inde nič nedialo?
Môže a často sa prejaví okamžite. Pacienti vtedy majú problémy, napríklad prechodne stratia hybnosť alebo citlivosť niektorej z končatín, vznikne porucha reči alebo im poklesne kútik.

To si človek povie – stŕpla mi ruka a nevšíma si to.
Áno a keď to podcení, môže sa mu to stať osudným. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 02 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 03 - Modified: 2024-04-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Je možná transplantácia mozgu ako z oscarového filmu Poor Things? Tieto problémy musíme prekonať, aby sme menili naše telá 04 - Modified: 2024-03-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zistili, že ľudské mozgy sú čoraz väčšie. Je to však pre nás dobrá alebo zlá správa? 05 - Modified: 2024-03-28 09:30:00 - Feat.: - Title: Objavili ľudský mozog starý 12-tisíc rokov. Nález zachovaného orgánu môže zmeniť všetko, čo o ňom vieme
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
06. máj 2024 14:44