StoryEditor

Tajomstvá našich snov. Prečo v nich lietame a kedy sa opakujú?

09.11.2018, 15:27
Sny odjakživa lákali ľudí, chceli im porozumieť a pochopiť ich význam.

„Je zaujímavé, že v noci, keď sme nehybní, sa veľmi intenzívne odohrávajú veci v našom vnútri,“ hovorí známy slovenský psychiater prof. MUDr. JOZEF HAŠTO, PhD (68). Čo vlastne o snoch vie moderná veda? Ktoré sny majú v psychoterapii význam? Čo naznačujú povestné sny o lietaní? Prečo si niektoré sny pamätáme celý život a iné krátko po zobudení zabudneme?

Čo vie moderná veda o snoch?
Sny boli pre ľudí zaujímavé odpradávna a vždy sa im snažili porozumieť. Zhruba polstoročie vieme, že prevažná časť živých snov silne súvisí s REM fázou spánku. REM je skratka z angličtiny, ide o rýchle pohyby očí (Rapid Eye Movement, pozn. red.). Keď sa počas spánku snímalo EEG mozgu (elektroencefalografia, sníma aktivitu mozgu, pozn. red.), zistilo sa, že spánok sa delí na dve fázy. Prvou je non-REM spánok, ktorý sa postupne prehlbuje a nazývame ho tiež pomalovlnový, pretože na zázname EEG by sa tak zobrazil. Druhá fáza je REM spánok, v ktorom sa človeku rýchlo pohybujú oči, a práve počas neho dochádza k sneniu.

Ako často máme počas noci REM spánok?
Zhruba päťkrát za noc. Človek sa dostáva do takých epizód spánku, keď sa celkom zmení EEG záznam a na niekoľko minút sa v ňom objavia podobné vlnky ako pri bdelom stave. Ale pritom nejde o bdelý stav, hovoríme o „paradoxnom spánku“, človek má vtedy úplne uvoľnené svalstvo, občas sa objavujú zášklby.

A vtedy teda snívame?
Keď v tomto štádiu človeka zobudíme a pýtame sa ho na sny, tak asi 80 percent z nich povie, že sa im niečo živé snívalo. Keď ich zobudíme v tých non-REM štádiách spánku, vtedy sa sny vyskytujú oveľa menej a majú iný charakter. Sú skôr myšlienkové a je v nich menej emócií.

Väčšina snov je o emóciách?
Väčšina snov pracuje s obrazovým vyjadrením nejakej emócie, problému, zážitku. Inak povedané, emócie sú v REM spánku spravidla znázornené obrazovou metaforou.

Vie človek tú obrazovú metaforu rozlúštiť?
Zaujímavé je, že keď človek rozpráva svoj sen inému človeku, ten vie obrazovú metaforu pomerne jednoducho dešifrovať. Spravidla vie aj emóciu viac-menej presne pomenovať a odhadnúť jej intenzitu.

V cudzom sne?
Áno. Robili sa na to sofistikované výskumy, ktoré to potvrdili.

Existuje nejaká definícia sna?
Je ich viacero, ale jedna z významných teórií hovorí, že v snoch ide o spracúvanie informácií podľa ich emočného významu v priebehu snívania. Je zaujímavé, že v noci, keď sme nehybní, sa veľmi intenzívne odohrávajú veci v našom vnútri. Vďaka tomu, že máme zablokovanú motoriku, tak to neprejavujeme navonok, lebo inak by sme konali ako v delíriu.

Ktoré sny sú pre psychoterapiu dôležité?
V psychoterapii si ceníme dva druhy snov. Sen, ktorý sa opakuje, pretože to signalizuje, že niečo sa človeku nedarí spracovať. A potom sen z poslednej noci, pretože ten je čerstvý a vďaka tomu, že človek si pamätá zvyšky z predchádzajúceho dňa, vieme ho spravidla ľahšie dešifrovať. Tiež nám pomáha, keď sa pýtame na posledné myšlienky pred zaspaním, o čom človek premýšľal. Sen, ktorý človeka ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-28 11:30:00 - Feat.: - Title: Nočné mory môžu poriadne potrápiť. Vedci ich rozdelili do dvanástich kategórií, pozri sa, ktorá ťa v noci budí zo spánku 02 - Modified: 2023-12-23 11:09:40 - Feat.: - Title: Predsavzatia by nemali byť nereálne, ale malé a jasné: Takto sa vám ich podarí konečne dodržať 03 - Modified: 2023-12-29 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci vynašli spôsob, ako čítať sny. Budeš si ich tak môcť prehrať znova, pomáha aj umelá inteligencia 04 - Modified: 2023-09-15 08:35:56 - Feat.: - Title: VIDEO Vedcom sa podaril husársky kúsok. Pieseň, ktorú počuješ vo svojom sne, môžeš konečne preniesť do skutočného sveta 05 - Modified: 2023-05-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Sníva sa vám o nahote, lietaní, smrti či vražde? Vyznajte sa v snoch aj v tom, čo vám chcú povedať
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
17. máj 2024 03:15