StoryEditor

Upratovanie v španielskej televízii

10.05.2004, 00:00
José António Sánchez, doterajší riaditeľ španielskeho rozhlasu a televízie RTVE, podľa rozšíreného názoru nikdy nebol garantom objektívneho spravodajstva.

Španielski diváci sa v teple svojich domovov mohli donekonečna kochať úspechmi svojho premiéra, ale to, čo bolo z hľadiska vlády nemilé, sa na obrazovku nedostalo. Vlani dokonca neobjektívnosť televízie v jednom prípade konštatoval i Národný súdny dvor - šlo o spravodajstvo z generálneho štrajku v roku 2002.
S tým je teraz koniec. Nová vláda Josého Luisa Rodrígueza Zapatera sa hneď od začiatku pustila do upratovania aj na mediálnom poli. Sáncheza odvolala a na jeho miesto nominovala Carmen Caffarelovú, profesorku komunikácie na madridskej univerzite. S postom sa rozlúčil aj šéf spravodajstva Alfredo Urdaci. O tom, ako dosiahnuť vyššiu kvalitu spravodajstva a jeho väčšiu objektívnosť, bude teraz rokovať osobitná komisia. V zásade je však jej prístup k problému jasný: koniec straníckeho vysielania.
Zapatero vyhlásil nekompromisný boj aj televíznemu braku. Dokumentárne filmy a reportáže už z ponuky madridského štúdia takmer úplne vymizli, zato sladkobôľnych seriálov a reklamy bez obmedzenia má už každý dosť. Španielskou špecialitou je zákonná úprava, podľa ktorej reklamu môže vo dne v noci vysielať nielen televízia súkromná, ale aj - štátna. Tento stav je predmetom trvalej kritiky odborníkov, pravda, zatiaľ bez ohlasu.
Isté však je, že privatizácia spoločnosti RTVE sa nechystá, hoci niektoré hlasy v tomto zmysle sa už ozvali. Pokiaľ ide o súkromné televízne stanice v Španielsku, osobitne neľútostný boj vedú medzi sebou dve - Antena 3 a Telecinco. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 17:40