StoryEditor

Američania útočia v Rakke zakázaným bielym fosforom. Len osvetľujeme ciele, bránia sa

14.06.2017, 12:10
Autor:
ČTKČTK

Medzinárodná koalícia vedená USA, ktorá podporuje v Sýrii povstalcov v bojoch proti teroristickému hnutiu Islamský štát (IS), ohrozuje životy civilistov pri bojoch o mesto Rakka použitím bieleho fosforu. Uviedla to dnes organizácia chrániaca ľudské práva Human Rights Watch (HRW). Avšak priznala, že zatiaľ nemá overené správy o zraneniach či obetiach bielym fosforom v Rakke. USA sa obhajuje tým, že tento prvok užívajú len k osvetlenie bojových cieľov.

Medzinárodné dohovory zakazujú použitie bieleho fosforu v obývaných oblastiach. Podľa HRW môže okrem požiarov spôsobiť ľuďom ťažké popáleniny. "Nezáleží na tom, ako je biely fosfor použitý, napriek tomu znamená vysoké riziko pre civilistov v husto obývaných oblastiach ako Rakka či Mósul," uviedol dnes zástupca organizácie Human Rights Watch Steve Goose.

Medzinárodná koalícia na čele s USA podporuje pri bojoch o Rakku arabských a kurdských povstalcov, ktorí sa snažia toto mesto dobyť späť z rúk teroristickej organizácie Islamský štát (IS). V Rakke sú ale podľa HRW stále desaťtisíce civilistov, podľa Detského fondu OSN je tam v ohrození života aj dok 40 000 detí.

​Podľa hovorcu koalície Ryana Dillona USA používajú biely fosfor v súlade s medzinárodným právom a tak, aby zabránili možným vedľajším účinkom na civilistov. Spojené štáty aj niektoré ďalšie krajiny sa pri podobných obvineniach obhajujú tým, že tento prvok používajú len pri útokoch na bojové ciele, a to buď k vytvoreniu dymovej clony vo dne, alebo naopak k osvetleniu za tmy.

Ak strela s bielym fosforom exploduje, reaguje prvok so vzduchom a vytvorí hustý biely dym. Ak sa dostane ale do kontaktu s tkanivom môže spôsobiť jej prepálenie až na kosť.

Už počas prvej svetovej vojny používali niektoré armády biely fosfor ako súčasť bômb. Podobná munícia bola nasadená aj vo vojnách v Kórei a vo Vietname. Podľa organizácie Amnesty International používal bomby s bielym fosforom napríklad aj Izrael v bojoch proti radikálnemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

01 - Modified: 2024-05-17 19:30:57 - Feat.: - Title: Muž obvinený z útoku na manžela Nancy Pelosiovej dostal 30 rokov väzenia 02 - Modified: 2024-05-17 13:54:17 - Feat.: - Title: Aj po pozitívnych ekonomických údajoch je americký Fed v otázke redukcie sadzieb opatrný 03 - Modified: 2024-05-17 05:48:58 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov Kongresu v USA hlasovala za dodanie munície Izraelu 04 - Modified: 2024-05-17 05:25:00 - Feat.: - Title: Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta 05 - Modified: 2024-05-16 21:17:34 - Feat.: - Title: Američania suverénne porazili Francúzov v "slovenskej" B-skupine, vedenia sa ujali hneď
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 23:46