Twitter
StoryEditor

Ruský premiér na pornowebe. Dokument o obrovskom bohatstve Medvedeva sa šíri aj napriek zákazu

04.06.2017, 00:00
Autor:
fasfas
Ešte pred zákazom videlo dokument na YouTube vyše 20 miliónov ľudí.

Hoci ruské úrady v stredu nariadili vodcovi opozície Alexejovi Navaľnému zmazať dokument obviňujúci ruského premiéra Dmitrija Medvedeva z korupcie, na internete sa šíri ďalej. Nedlho po ich rozhodnutí sa totiž objavil na webe Pornhub pre dospelých užívateľov pod názvom "Tvrdé vy...anie s ruským skorumpovaným politikom".

V dokumente formálne oblečený ruský opozičník Navaľnyj, ktorý sa usiloval o prezidentskú kandidatúru, hovorí o Medvedevovej luxusnej jachte i dome. Oficiálne konto portálu Pornhub na ruskej sociálnej sieti VKontakte Navalného skontaktoval a oznámil mu, že môže na stránku vkladať svoje ďalšie videá. "Ďakujem. To prvé určite nezmažem," zamietol výzvu diplomaticky Navaľnyj.

Plánuje sa odvolať

Ešte pred zákazom videlo dokument na YouTube vyše 20 miliónov ľudí. Podľa amerického portálu Newsweek to bol jeden z dôvodov, prečo sa Navaľnému v marci podarilo zvolať najväčšie protivládne protesty najmenej za posledných päť rokov.

V stredu popoludní napísal politík príspevok na svojom blogu nazvaný "Nezmažem to". Oznámil v ňom, že rozsudok moskovského súdu nedodrží a apeloval na Rusov, aby sa k nemu pripojili na protestoch vo viac ako 200 ruských mestách, ktoré plánuje na 12. júna.

Navaľnyj tiež oznámil, že sa proti rozsudku odvolá. "Súd mi nariadil odstrániť film o Medvedevovi. To je úplne vylúčené!" Napísal na svojom Twitteri.

Proti oligarchovi

Zakázaný dokument sa zameriava primárne na osobu premiéra Dmitrija Medvedeva. Tým, kto opozičníka zažaloval, bol však miliardár Ališer Usmanov, ktorý podľa filmu de facto podplatil premiéra Medvedeva, keď fondu Socgozprojekt "daroval" dom s pozemkom o rozlohe štyroch hektárov v prominentnej moskovskej oblasti. Navaľnyj tiež označil Usmanova za kriminálnika a obvinil ho z podplácania prvého podpredsedu ruskej vlády Igora Šuvalova a neplatenia daní v Rusku, ale vo Švajčiarsku.

Pri jednej z desiatok demonštrácií, ktoré sa konali v polovici marca a boli súčasťou politikovej prezidentskej kampane, bol Navaľnyj zatknutý. Následne musel stráviť vo väzení 15 dní kvôli narušovaniu verejného poriadku a neuposlúchnutiu policajných pokynov počas zatknutia na demonštrácii. Kvôli podmienečnému trestu za podvody však bola narušená jeho snaha postaviť sa v prezidentskej voľbe budúci rok súčasnému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Ruský úrad pre dohľad nad médiami a internetovým prostredím Roskomnadzor sa už v minulosti niekoľkokrát snažil zakázať Pornhub aj iné weby pre dospelých. Naposledy sa tak stalo v septembri minulého roka, na čo reagoval web ponukou prémiových účtov používateľom, ktorí sa pripájali z Ruska. V apríli bolo obmedzenie zrušené. Jeden z predstaviteľov Roskomnadzoru sa už podľa portálu Newsweek ale vyjadril, že Pornhub nedodržal podmienky dohody, podľa ktorých mal poskytnúť úradu neobmedzený prístup.

01 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:52