trump salmanReuters
StoryEditor

Trump sa podlizuje autokratom. V Rijáde ukázal pokrytectvo nevídaných rozmerov, píšu médiá

22.05.2017, 13:17
Autor:
ČTKČTK
Trump ešte vlani označoval Saudskú Arábiu za pôvodcu teroristických útokov zo septembra 2001, teraz ju opísal ako "úžasné kráľovstvo".

Americký prezident Donald Trump spravil počas návštevy Saudskej Arábie niekoľko názorových obratov, keď sa úplne zbavil svojej nedávnej protiislamskej rétoriky a činil podobné kroky, ktoré v minulosti kritizoval u svojich predchodcov. Podľa amerických médií navyše jeho prístup k vodcom autokratického režimu výrazne vybočil z obvyklých medzí rešpektovaných republikánskymi aj demokratickými prezidentmi.

Agentúra AP priniesla výpočet Trumpovcov výrokov, ktoré počas víkendového pobytu v Rijáde úplne popreli jeho rázne slová z predvolebnej kampane, kedy hovoril o tom, že "nás islam nenávidí" a chcel zakázať vstup všetkých moslimov do USA. Teraz označil za hlavné obete terorizmu "nevinných obyvateľov arabských, moslimských a blízkovýchodných krajín".

Trumpov dvojaký meter

Kým ešte vlani označoval Trump Saudskú Arábiu za pôvodcu teroristických útokov zo septembra 2001, teraz ju opísal ako "úžasné kráľovstvo". Sám predtým ostro kritizoval svojho predchodcu Baracka Obamu, že počas návštevy Rijádu nepoužil výraz "radikálny islamský terorizmus", avšak teraz ani on toto spojenie nevyslovil.

Kritiky sa kedysi dočkala aj jeho niekdajšia rivalka v boji o Biely dom Hillary Clintonová, ktorej verejne vyčítal príspevky do rodinného dobročinného fondu pochádzajúce od saudskoarabských darcov. Teraz jeho dcéra Ivanka oznámila, že do jej fondu na podporu žien v podnikaní venujú Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty 100 miliónov dolárov.

Podobne ústretový bol Trump voči Ivanke a manželke Melanie, ktorým na rozdiel od Obamovej manželky Michelle nevyčítal to, že sa počas návštevy pohybovali na verejnosti bez šatky na hlave, ktorú musia podľa prísnych pravidiel miestne ženy nosiť.

Denník The Washington Post poznamenal, že Trump a členovia jeho sprievodu sa dopustili niekoľkých nevhodných gest. Práve Ivanka počas rokovaní o spomínanom fonde pre podnikateľky vyzývala miestne ženy k väčšej aktivite, hoci striktné zákazy vynucované autokratickým režimom znemožňujú miestnym dievčatám a ženám študovať, cestovať bez mužského sprievodu či riadiť automobil.

Porušovanie ľudských práv

Za pokrytectvo nevidené u predchádzajúcich amerických prezidentov označil washingtonský denník kritiku porušovania ľudských práv v Iráne, ktorú členovia Trumpovej delegácie verejne vyriekli v Rijáde, bez toho, aby sa čo i len slovom zmienili o podobnom prístupe k slobode v Saudskej Arábii.

Zatiaľ čo jeho predchodcovia v úrade sa podľa WP počas návštev Saudskej Arábie vyvarovali akéhokoľvek zapojenia do tradičných prejavov tamojšej výrazne maskulinistickej kultúry, Trump a minister zahraničia Rex Tillerson sa nakrátko zúčastnili typického šabľového tanca vyhradeného len pre mužov.

Podľa denníka Politico síce Trump vyzval v Rijáde k boju proti teroristom, avšak úplne opomenul spomenúť možné príčiny toho, že práve z tejto krajiny ich množstvo pochádza.

"Neprišiel so žiadnym vysvetlením, ako tento fenomén vzniká," vidí zásadnú premárnenú šancu prezidentovej návštevy v Saudskej Arábii niekdajší spolupracovník prezidenta Georgea Busha mladšieho Elliott Abrams, podľa ktorého mal Trump upozorniť na neslobodu a podporu radikálneho islamského učenia v Saudskej Arábii.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:46