Zábery z dronu ukazujú ponorený most počas záplav v poľskom Klodzku. FOTO: Reuters/Jakub Karolewicz
StoryEditor

Poľsko sa obáva väčšieho počtu obetí. Tusk hovorí o dramatickej situácii s rabovaním

17.09.2024, 14:52
17.09.2024, 15:14
Autor:
ČTKČTK

Podľa poľského premiéra by snaha zabrániť rabovaniu mala byť neochvejná a mohli by sa na nej podieľať aj iné zdroje ako len polícia.

Povodne v Poľsku si vyžiadali životy šiestich ľudí, uviedla dnes hovorkyňa policajného prezídia Katarzyna Nowaková podľa portálu voličcza.pl. Obetí ale v skutočnosti bude pravdepodobne viac. Úrady v Kladsku, ktorého centrum v nedeľu zaliala voda, podľa Poľského rozhlasu Vroclav spomínajú, že v širšom okolí mesta je najmenej desať mŕtvych.

Z neoficiálnych informácií reportéra rozhlasu vyplýva, že mnoho ďalších ľudí je nezvestných a o ich osude sa nič nevie.

Oblasť Kladska patrí k tým, kde terajšie záplavy spôsobili najväčšie škody. Okrem samotného Kladska ide o kúpele Londek-Zdrój, Stránku Ślonskie alebo o Kladskú Bystřicu (Bystrzyca Klodzka). Dlhší čas nebol s týmito i ďalšími obcami v okolí kontakt a situácia je tam naďalej veľmi vážna.

Podľa prvotných odhadov úradov v Kladsku veľká voda na Kladskej Nise, ktorá prekonala rekord z roku 1997, spôsobila len na mestskom majetku škody vo výške vyše 100 miliónov zlotých (asi 589 miliónov korún). Mesto sa k normálnemu životu zvládne vrátiť asi do dvoch týždňov, opravy v meste však podľa starostu Michala Piszka potrvajú päť až šesť rokov.

image

Ako to vyzerá v Bratislave, keď je Dunaj najvyššie. Pozrite si fotogalériu z aktuálnej situácie

Zabráňte rabovaniu, vyzval Tusk úrady

Poľský premiér Donald Tusk vyzval úrady, aby zakročili proti rabovaniu po povodniach. Situácia je podľa neho v tomto ohľade "dramatická", informovala dnes agentúra PAP.

"Naši ľudia v Kladsku a na ďalších miestach hlásili početné prípady krádeží a rabovania," povedal Tusk po zasadnutí krízového štábu vo Vroclave.

Uviedol, že si je vedomý toho, že pracovníkov orgánov činných v trestnom konaní teraz zamestnávajú záchranné operácie. "Ale tam, kde voda ustupuje, sa situácia (s rabovaním) stáva naozaj dramatickou," povedal.

Podľa neho by snaha zabrániť rabovaniu mala byť neochvejná a mohli by sa na nej podieľať aj iné zdroje ako len polícia.

image

Bok po boku so záchranármi. Stovky obyvateľov poľskej Nisy sa zmobilizovali, aby zachránili mesto

V Kladsku panuje strach

Denník Gazeta Wyborcza v tejto súvislosti uviedol, že v Kladsku panuje "strach z rabujúcich". Očití svedkovia podľa neho uviedli, že videli skupinu ľudí rabovať čerpaciu stanicu Orlen a vynášať z nej alkohol.

Polícia uviedla, že za rabovanie bola zadržaná jedna osoba, zatiaľ čo 12 prípadov nahláseného rabovania zostalo nepotvrdených.

Poľská prokuratúra dnes podľa denníka Gazeta Wyborcza uviedla, že vyšetruje prípad vedomého prekopania protipovodňovej zábrany, ktorý vystrašil obyvateľov mesta Jelenia Hora. Podľa nich dieru v bariére vytvoril bagrom miestny podnikateľ.

Denník ďalej informoval o prípade takzvanej povodňovej turistiky v protipovodňovom poldri Dolná Ratibor pri českých hraniciach. Krátko predtým, ako sa nádrž začala plniť vodou, vošlo do nej auto s tromi ľuďmi. Stúpajúca hladina im ale odrezala cestu a do bezpečia ich museli dostať záchranári, vozidlo skončilo pod vodou.

01 - Modified: 2024-09-17 14:52:23 - Feat.: - Title: Mestská polícia v Bratislave pripomína riziko podmočených stromov, návštevu lesov neodporúča 02 - Modified: 2024-09-17 14:19:17 - Feat.: - Title: Hladina Dunaja v Štúrove prudko stúpa, mesto pripravilo protipovodňové opatrenia 03 - Modified: 2024-09-17 14:06:08 - Feat.: - Title: Dunaj v Bratislave a Devíne bude kulminovať do stredy, hladina pri Gabčíkove ešte porastie 04 - Modified: 2024-09-17 12:38:42 - Feat.: - Title: Hrozba podmočenia Divadla Aréna v Bratislave sa nenaplnila, nedávno prešlo rekonštrukciou, tvrdí Droba 05 - Modified: 2024-09-17 11:52:25 - Feat.: - Title: V Maďarsku a v Poľsku sa pripravujú na príchod povodňovej vlny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. september 2024 20:07