Ľudia sa pozerajú na čiastočne zrútený most Carolabrücke na rieke Labe, ktorej hladina stúpa v dôsledku záplav v meste Drážďany v spolkovej krajine Sasko. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Hladina Labe v Nemecku je na treťom stupni. Do rozvodnenej Lužickej Nisy spadla žena

16.09.2024, 10:56
Autor:
ČTKČTK
  • Veľakrát museli v noci na dnešok hasiči čerpať vodu z pivníc.
  • Oproti obavám ale víkendový dážď Bavorsku veľké povodne nepriniesol.

Hladina Labe v saskej Schöne pri hranici s Českom dosiahla v noci na dnešok tretieho zo štyroch povodňových stupňov. Na tretí stupeň v noci stúpla aj hladina Lužickej Nisy v Zhorelci na nemecko-poľskej hranici.

Vyplýva to z údajov saského povodňového centra. Na východe a juhu Nemecka ďalej prší. V Bavorsku hrozia povodne, nebudú ale také silné ako v júni.

Labe vo výške šiestich metrov

V Schöne, ktorá leží neďaleko českého Hrenska, je teraz hladina Labe nad šiestimi metrami. Bežne je to 1,5 metra. Hladina stúpa aj ďalej po prúde, v Drážďanoch je teraz Labe na druhom stupni s výškou 5,6 metra. Obvykle je tam rieka na 1,5 až dvoch metroch.

Pri povodniach v roku 2002 to ale bolo 9,4 metra. Podľa terajších údajov povodňového centra dosiahne Labe v saskej metropole tretieho stupňa v utorok ráno. Na najvyšší štvrtý stupeň, ktorý je v Drážďanoch platný od sedemmetrovej hladiny, by sa podľa všetkého rieka vôbec nemusela dostať.

image

Hladina Labe v Nemecku ďalej stúpa, na povodne sa pripravuje aj juhovýchod Bavorska

Situáciu v saskej metropole skomplikovalo stredajšie zrútenie časti mosta Carolabrücke, ktorý vedie cez Labe a ktorý bol dôležitou dopravnou tepnou.

Hasičom sa podarilo v sobotu neskoro večer odstrániť trosky časti pri Novom Meste, ktorú strhli z preventívnych dôvodov a ktoré boli na súši. Voda sa tak môže rozlievať do nezastavanej časti bez toho, aby jej trosky bránili. Časť mosta ale ďalej zostáva v koryte rieky a voda ju zaplavuje.

Pád ženy do rieky

Na Lužickej Nise, ktorá tvorí časť hranice Nemecka s Poľskom a pramení v severných Čechách, je teraz tretí stupeň v Zhorelci. Hladina rieky je na 5,5 metroch, v nasledujúcich hodinách sa ale čaká jej pokles.

Ráno v Zhorelci spadla do rozvodnenej Nisy žena, zachrániť sa jej podarilo až 700 metrov ďalej po prúde. Kvôli podchladeniu bola prevezená do nemocnice, informoval web Sächsische Zeitung.

image

V Poľsku zasadne kvôli záplavám vláda, situácia je vážna v Dolnom Sliezsku

Na východe a juhu Nemecka dnes výdatne prší. V Sasku by mal dážď prestať v utorok. Na mnohých miestach v Bavorsku sa vyliali z brehov menšie potoky a riečky.

Veľakrát museli v noci na dnešok hasiči čerpať vodu z pivníc. Oproti obavám ale víkendový dážď Bavorsku veľké povodne nepriniesol. Silne bude však podľa meteorológov pršať na juhu a juhovýchode Bavorska aj naďalej, a to až do utorkového poludnia.

Horšia situácia vraj nehrozí

Horšia ako teraz ale situácia podľa bavorského povodňového centra už nebude. Juh tejto spolkovej krajiny pri českých hraniciach postihli povodne už v júni.

Zaplavené bolo vtedy okrem iného centrum Pasova, ktorý leží na sútoku Dunaja, Innu a Ilzu. Hladina Dunaja teraz v Pasove po víkendovom raste mierne klesá.

image

Príčinou čiastočného zrútenia mosta v Drážďanoch by mohla byť korózia

V bavorských Alpách cez víkend tiež snežilo, od 1200 metrov nad morom je súvislá snehová pokrývka. Teraz podľa webu Bavorského rozhlasu hrozí nebezpečenstvo lavín.

01 - Modified: 2024-09-16 07:45:55 - Feat.: - Title: Nemecko zaviedlo kontroly na západnej hranici, chce obmedziť nelegálnu migráciu 02 - Modified: 2024-09-16 04:55:03 - Feat.: - Title: Nemecko zaviedlo stacionárne kontroly na všetkých pozemných hraniciach 03 - Modified: 2024-09-15 11:30:11 - Feat.: - Title: Scholz očakáva predaj ruského podielu v brandenburskej rafinérii do konca roka 04 - Modified: 2024-09-15 07:25:21 - Feat.: - Title: Hladina Labe v Nemecku ďalej stúpa, na povodne sa pripravuje aj juhovýchod Bavorska 05 - Modified: 2024-09-15 05:59:00 - Feat.: - Title: Sú to nesplniteľné očakávania. Hraničné kontroly podľa nemeckého odborníka nezabránia nelegálnej migrácii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. september 2024 10:57