Rieka Belá preteká pri povodniach v Mikuloviciach popri domoch. FOT: TASR/AP
StoryEditor

Česko hlási výpadok mobilných sietí, môžu za to poruchy na elektrickom vedení

14.09.2024, 21:40
Autor:
ČTKČTK

Hovorkyňa mobilnej siete ľudí ubezpečila, že ak sa ocitnú bez signálu, dovolajú sa na tiesňovú linku aj bez SIM karty.

Mobilní operátori evidujú lokálne výpadky signálu v desiatkach lokalít kvôli prerušeným dodávkam elektriny. Prerušenie dodávok spôsobili poruchy na vedení kvôli popadaným stromom v dôsledku silného vetra a dažďa.

Zo severovýchodných a južných Čiech sa výpadky viac presunuli do Moravskosliezskeho kraja.

"Naša sieť je stabilná, aktuálne riešime iba lokálne výpadky v oblastiach s dlhším prerušením dodávok elektrickej energie. Naši technici sa teraz zameriavajú predovšetkým na Bruntálsko, Ostravsko a Rychnovsko, ktoré boli výrazne zasiahnuté nepriaznivým počasím a povodňami," povedala hovorkyňa Vodafonu Kateřina.

image

Situácia v Opave je veľmi vážna, najhorší stav očakávajú v nedeľu skoro ráno

T-Mobile evidoval dopoludnia podľa hovorkyne Patricie Šedivé problémy spôsobené výpadkami energie mimo mesta v regiónoch Vrchlabí, Ústí nad Labem, Jáchymova a na Liberecku. "Inak je situácia vo väčšine regiónov stabilná. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie na Jesenicku," uviedla hovorkyňa Patricie Šedivá.

Tiež O2 mala cez deň lokálne výpadky kvôli prerušeniu dodávok elektriny najmä v oblasti Krkonôš, Krušných hôr a Šumavy.

image

Vyše 46-tisíc domácností v Česku bolo dopoludnia bez elektriny, situáciu komplikuje silný vietor na Morave

"Stav je naďalej s ohľadom na počasie relatívne dobrý. Kolegovia sa snažia všetky problémové lokality v rámci možností čo najskôr vyriešiť, časť z nich je pokrytá z okolitých základňových staníc. Aj naďalej situáciu pozorne monitorujeme a reagujeme na aktuálny stav a hlásenie. Pokračovať v tom budeme tak dlho, pokiaľ to bude potrebné,“ povedala hovorkyňa Veronika Zachariášová.

Užívateľom mobilov Zachariášová odporučila, keby sa ocitli bez signálu svojho operátora, aby sa v prípade ohrozenia života alebo majetku obrátili na linku 112, na ktorú sa možno dovolať z mobilného telefónu aj bez SIM karty.

01 - Modified: 2024-09-16 14:02:59 - Feat.: - Title: Ľudí v tom nenecháme, zatiaľ však nie je čas vyčísľovať škody, tvrdí Fiala 02 - Modified: 2024-09-16 13:17:43 - Feat.: - Title: Polícia v Česku zaznamenala prvé pokusy o rabovanie v evakuovaných oblastiach 03 - Modified: 2024-09-16 10:33:13 - Feat.: - Title: Český minister financií nevylučuje možnosť novely zákona o štátnom rozpočte na tento rok 04 - Modified: 2024-09-16 09:30:30 - Feat.: - Title: O záplavách v Európe informujú aj svetové médiá. Obviňujú z toho klimatické zmeny 05 - Modified: 2024-09-16 08:27:15 - Feat.: - Title: Hrozí infekcia z vody. Pri záplavách útočí krysia horúčka, môže byť smrteľná
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. september 2024 16:08