Evakuovať sa preventívne museli aj študenti Masarykovej univerzity v Brne. FOTO: Wikimedia Commons
StoryEditor

Z chatovej oblasti v Česku evakuovali 125 osôb. Študenti Masarykovej univerzity nastúpia na internáty neskôr

13.09.2024, 14:18
Autor:
TASRTASR

Hovorca Masarykovej univerzity v piatok informoval, že škola sa na základe predpovedí meteorológov rozhodla preventívne dočasne evakuovať už ubytovaných študentov z internátu Koleje Komárov Bří Žůrků a Sladkého.

Juhomoravskí hasiči v súvislosti so silnými dažďami a hroziacimi povodňami v piatok evakuovali viac než sto študentov, ktorí sa spolu s vedúcimi nachádzali v chatovej oblasti Biskoupky pri Brne. Uviedli to na sociálnej sieti X.

Evakuovať sa preventívne museli aj študenti Masarykovej univerzity v Brne, ktorí bývali na internáte v Komárove. Škola zároveň pozastavila nástup českých a slovenských študentov na ostatné internáty.

image

Pripravme sa na najhoršie, varuje český krízový štáb. V pohotovosti majú stotisíc hasičov

"Z chatovej oblasti Biskoupky pri Brne evakuujeme cez zaplavený most 125 osôb (študenti a vedúci). Prevážame ich na bezpečné miesto, odkiaľ už budú mať vlastný transport," uviedli hasiči s tým, že nasadili šesť svojich jednotiek.      

Hovorca Masarykovej univerzity v Brne Radim Sajbot v piatok informoval, že škola sa na základe predpovedí meteorológov rozhodla preventívne dočasne evakuovať už ubytovaných študentov z internátu Koleje Komárov Bří Žůrků a Sladkého.

Oblasť, kde sa internáty nachádzajú, by podľa vedenia univerzity mohla v nedeľu zasiahnuť storočná voda, ktorá by budovy mohla zaplaviť až do výšky pol metra.

image

Českí meteorológovia rozširujú výstrahy, najvyššie varovanie pred povodňami platí aj pre hlavnú metropolu

"Bezpečnosť, ochrana životov a zdravia našich študujúcich je pre nás najvyššou prioritou. Z tohto dôvodu sme všetkých ubytovaných požiadali e-mailom aj sms správou o opustenie týchto internátov," uviedol zástupca rektora Masarykovej univerzity Radim Polčák.

"Zároveň sme sa rozhodli tiež pozastaviť nástup českých a slovenských študujúcich pred začiatkom nového akademického roka na všetkých zvyšných internátoch Masarykovej univerzity, a to až do odvolania," dodal Polčák. Všetkým študentom z Česka a Slovenska odporučil, aby išli na víkend domov.

01 - Modified: 2024-09-13 14:30:45 - Feat.: - Title: Čaká nás počasie s veľmi nepríjemnými následkami, situácia bude eskalovať. Čo presne sa deje na oblohe? 02 - Modified: 2024-09-13 13:36:28 - Feat.: - Title: Hroziace povodne Slovensku: Štát sa pripravuje na storočnú vodu. Situácia je kritická, znie zo SHMÚ (online) 03 - Modified: 2024-09-13 13:09:47 - Feat.: - Title: Vojaci pomôžu pri preventívnom spevnení hrádze rieky Morava na Záhorí, pieskom obložia štyri kilometre 04 - Modified: 2024-09-13 12:51:53 - Feat.: - Title: Príde kvôli počasiu ďalšia vlna komárov? Parazitologička vysvetlila, či sú pre nich vhodné podmienky 05 - Modified: 2024-09-13 12:41:17 - Feat.: - Title: Bratislava vyhlásila pre počasie mimoriadnu situáciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. september 2024 16:30