Pápež František žehná prítomným po tom, čo predsedal svätej omši na národnom štadióne SportsHub v Singapure. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Pápež František ukončil cestu po Ázii a Oceánii, odcestoval do Vatikánu

13.09.2024, 09:17
Autor:
TASRTASR

František podľa agentúry Reuters uprednostnil cesty do miest, ktoré pápež nikdy nenavštívil alebo kde katolíci tvoria menšinu.

Pápež František v piatok odcestoval zo Singapuru do Vatikánu, čím ukončil svoju 12-dňovú cestu po krajinách juhovýchodnej Ázie a Oceánie, počas ktorej vyzval na prijatie opatrení proti klimatickej zmene, naliehal na medzináboženský dialóg a posilnenie postavenia katolíckej cirkvi v regióne, kde je v menšine. Informuje agentúra Reuters.

Osemdesiatsedemročný pápež postupne navštívil Indonéziu, Papuu-Novú Guineu, Východný Timor a Singapur. Zúčastnil sa na viac ako 40 podujatiach.

image

Pápež František sa na ázijskej ceste presunul z Východného Timoru do Singapuru

Medzi najdôležitejšie etapy cesty patrila podľa agentúry Reuters návšteva mestečka s približne 12-tisíc obyvateľmi na okraji papuánskej džungle, kam bolo dopravené stovky kilogramov pomoci miestnym obyvateľom, vrátane liekov, oblečenia a hračiek pre deti.

Vo Východnom Timore pápež odslúžil omšu pre takmer 600-tisíc ľudí, čo predstavuje približne polovicu obyvateľov krajiny. V pomere k počtu obyvateľov išlo o najväčší počet ľudí zúčastnených na omši.

Približne 97 percent obyvateľov Východného Timoru sa hlási ku katolíkom, čo je najvyšší podiel mimo Vatikánu. Išlo zároveň o jedinú krajinu s katolíckou väčšinou na pápežovej ceste.

image

Pápež František zahájil v Singapure poslednú etapu cesty po Ázii. Ocenil ekonomickú silu krajiny

Tá bola dosiaľ najdlhšou počas jeho pontifikátu a jednou z najdlhších v dejinách Vatikánu. Po pristáti v Ríme bude mať František za sebou trasu dlhú takmer 33-tisíc kilometrov.

V Indonézii, najľudnatejšej moslimskej krajine na svete, podpísal František spoločné vyhlásenie s veľkým imámom Jakarty Nasaruddinom Umarom, ktoré kritizuje zneužívanie náboženstva v konfliktoch a vyzýva na opatrenia proti globálnemu otepľovaniu.

image

Na záverečnú pápežovu omšu vo Východnom Timore prišla polovica obyvateľstva

V Singapure vyzval pápež tamojšiu vládu, aby zabezpečila spravodlivé mzdy pre viac ako milión horšie platených zahraničných pracovníkov.

František podľa agentúry Reuters uprednostnil cesty do miest, ktoré pápež nikdy nenavštívil alebo kde katolíci tvoria menšinu. Pápež veriacich v Papue požiadal, aby sa za neho modlili a priznal, že jeho práca nie je jednoduchá.

01 - Modified: 2024-09-27 11:11:57 - Feat.: - Title: Belgický premiér skritizoval pápeža za sexuálne zneužívanie v cirkvi. Obete musia byť vypočuté, povedal 02 - Modified: 2024-09-26 19:43:38 - Feat.: - Title: Pápež František prišiel po 30 rokoch do Belgicka, predtým sa zastavil v Luxembursku 03 - Modified: 2024-09-26 11:58:59 - Feat.: - Title: Na dosiahnutie mieru sú potrebné poctivé kompromisy, vraví pápež František 04 - Modified: 2024-09-24 10:05:51 - Feat.: - Title: Pápež ponúkol útočisko väznenej mjanmarskej političke, čelí viacerým obvineniam 05 - Modified: 2024-09-13 19:57:02 - Feat.: - Title: Pápež odsúdil nepokročenie k prímeriu v Gaze, kritizoval Trumpa aj Harrisovú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. september 2024 13:28