Žena vhadzuje svoj hlasovací lístok do volebnej urny vo volebnej miestnosti umiestnenej v škole počas trojdňových regionálnych a komunálnych volieb v ruskom Petrohrade. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

V ruských regionálnych voľbách vyhrali Kremľom podporovaní kandidáti, píšu médiá

09.09.2024, 11:03
Autor:
ČTKČTK

V druhom najväčšom ruskom meste Petrohrad bol znovu zvolený súčasný gubernátor Alexander Beglov, ktorý tentokrát kandidoval za Jednotné Rusko.

Vo víkendových regionálnych voľbách v Rusku vyhrali chránenci Kremľa a traja bývalí členovia vlády boli zvolení do Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu. Vládna strana Jednotné Rusko si tentoraz tiež zaistila absolútnu väčšinu v regionálnych snemoch v Moskve a Chabarovskom kraji, uviedol dnes na svojom ruskojazyčnom webe server BBC News.

V Petrohrade, kde bol znovu zvolený gubernátor Alexander Beglov, opozícia podľa portálu nedostala šancu postaviť do volieb svojich kandidátov a na prehmaty pri urnách v druhom najväčšom ruskom meste sa sťažoval aj šéf jednej z menších prokremeľských strán.

V moskovskom mestskom sneme zvýšilo svoje zastúpenie Jednotné Rusko. Jeho kandidáti boli zvolení na miesta stúpencov opozičného vodcu Alexeja Navaľného v mestskom sneme sibírskeho Tomska.

image

Sabotáž, špionáž, aj pokusy o atentát. Západné tajné služby varujú pred ruskou hackerskou jednotkou

Gubernátorov cez víkend volili v 21 ruských regiónoch. Všade vyhrali tí úradujúci, ktorí boli menovaní prezidentom Vladimirom Putinom, či doterajší šéfovia regiónov. Všetci kandidovali za Jednotné Rusko, s jedinou výnimkou v Zabajkalskom kraji, kde Alexander Osipov kandidoval ako nezávislý. V Chabarovskom kraji, kde sa predtým konali protivládne protesty, vyhral podľa oficiálnych údajov bývalý námestník generálneho prokurátora Dmitrij Demešin s podporou 81 percent hlasujúcich voličov.

Hlasovalo sa aj v Kurskej oblasti, ktorej časť ovládla ukrajinská armáda, ale úrady otvorili volebné miestnosti pre obyvateľov evakuovaných z pohraničia. Pozorovatelia sa podľa BBC sťažovali, že toto hlasovanie nebolo možné sledovať. Podľa úradov viac ako dve tretiny hlasov získal úradujúci gubernátor Alexej Smirnov pri "bezprecedentnej účasti" v podobe 57 percent oprávnených voličov.

Najvyššiu účasť - 69,2 percenta - zaznamenali úrady v autonómnej Baškortskej republike, najnižšia - 31,1 percenta - v Chabarovskom kraji.

Celkom sa cez víkend hlasovalo v najrôznejších voľbách v 83 z 89 ruských regiónoch (počítané aj s čiastočne okupovanými ukrajinskými oblasťami, ktorých anexiu Ruskom väčšina sveta neuznáva). Za prekvapenie možno podľa BBC pokladať výsledok z mesta Bratsk v Irkutskej oblasti, kde po 20 rokoch prehral súčasný starosta Sergej Serebrennikov bez ohľadu na podporu od vládnej strany a gubernátora sibírskej oblasti. Vyhral tam iný člen Jednotného Ruska, starostov kritik Alexander Dubrovin, s viac ako dvoma tretinami hlasov. Experti výsledok pripísali únave obyvateľov z doterajšieho starostu a aj tomu, že vo vnútri vládnej strany začína súperenie, hoci počty kandidátov vo voľbách na všetkých úrovniach klesajú.

image

Ukrajina čelila nočným útokom, úrady hlásia jednu obeť

V druhom najväčšom ruskom meste Petrohrad bol znovu zvolený súčasný gubernátor Alexander Beglov, ktorý tentokrát kandidoval za Jednotné Rusko. Opozícia nedostala šancu vôbec postaviť do volieb svojich kandidátov, uviedla BBC. Niekdajšia veteránka obliehania mesta Ljudmila Vasiljevová, ktorá verejne vystupovala proti vojne rozpútanej Ruskom proti Ukrajine, dokázala na svoju podporu získať 5500 z potrebných 73-tisíc podpisov voličov. K urnám nakoniec prišla o niečo viac ako tretina voličov – a v jednom obvode v Kronštadte dostal Beglov len šesť zo 101 odovzdaných hlasov.

Priamo vo volebnej miestnosti v Petrohrade policajti zatkli Marinu Popovovú, ktorá do urny vhodila hlasovací lístok s nápisom "Nie vojne". Šéf jednej z menších, formálne opozičných, ale prokremeľských strán Sergej Mironin ešte cez víkend označil Petrohrad za "epicentrum prehmatov" proti volebným pravidlám.

Šéfka ústrednej volebnej komisie Ella Pamfilovová pokárala za sťažnosti Mironova zo Spravodlivého Ruska i komunistov porušujúcich zákaz fotografovať a natáčať vo volebných miestnostiach. Vytváranie obrazových záznamov falšovania volieb odsúdila Pamfilovová ako "metódy Navaľného stúpencov".

Úmrtie kritika Kremľa Navaľného v trestaneckej kolónii na Sibíri oznámili ruské úrady vo februári tohto roku.

01 - Modified: 2024-09-09 08:35:24 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská armáda zneškodnila všetky drony vypustené Ruskom na Kyjev. Útok prichádzal vo vlnách 02 - Modified: 2024-09-09 06:09:41 - Feat.: 1 - Title: Ruskí zajatci na Ukrajine už nebudú môcť volať domov 03 - Modified: 2024-09-09 05:07:00 - Feat.: 1 - Title: V ruských regionálnych voľbách priebežne vedú podporovatelia Putina 04 - Modified: 2024-09-08 18:12:05 - Feat.: 1 - Title: Na východe Lotyšska havaroval ruský bojový dron 05 - Modified: 2024-09-08 15:57:50 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj pokračuje v rekonštrukcii vlády. Exministra Kamyšina vymenoval za poradcu pre strategické otázky
01 - Modified: 2024-09-18 21:38:26 - Feat.: - Title: Británia si predvolala ruského veľvyslanca v reakcii na vyhostenie diplomatov 02 - Modified: 2024-09-18 19:04:31 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom, potrebuje viac údajov 03 - Modified: 2024-09-18 17:52:42 - Feat.: - Title: Európska únia sa musí pripraviť na stret s Ruskom, tvrdí kandidát na eurokomisára pre obranu 04 - Modified: 2024-09-18 17:11:20 - Feat.: - Title: Eurokomisia kritizuje Maďarsko kvôli vízam pre Rusov, europoslanci sa boja špionáže 05 - Modified: 2024-09-18 14:28:54 - Feat.: - Title: NATO musí podľa Rumunska koordinovane reagovať na prenikajúce ruské drony
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 05:43