Ilustračná fotografia.  FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Holandsko volá po limitácii pracovníkov z tretích štátov v Únii. Terajšie pravidlá majú "zadné vrátka"

04.09.2024, 17:12
Autor:
TASRTASR

Dohody na úrovni Únie umožňujú zamestnať zamestnancov z krajín ako Uzbekistan prostredníctvom pracovnej agentúry napríklad na Slovensku ešte predtým, ako prídu pracovať do Holandska.

Dolná komora holandského parlamentu požaduje od vlády, aby urobila viac pre obmedzenie počtu migrantov, ktorí prichádzajú za prácou do Holandska z mimoeurópskych štátov cez iné krajiny Európskej únie. Na stredajšiu správu denníka NL Times upozornil spravodajca TASR.

Denník pripomenul, že "požičiavanie" migrujúcich pracovníkov z krajín mimo Európskej únie je podľa pravidiel Únie povolené, ale väčšina holandských politických strán, koaličných aj opozičných, to vníma ako "zadné vrátka" pre vstup pracovníkov z tretích krajín na domáci pracovný trh.

Obchádzanie pravidiel

Dohody na úrovni Únie umožňujú zamestnať zamestnancov z krajín ako Uzbekistan prostredníctvom pracovnej agentúry napríklad na Slovensku ešte predtým, ako prídu pracovať do Holandska.

Pracovná agentúra môže dočasne nasadiť pracovníkov na projekt v inej členskej krajine Únie, čo únijné pravidlá o voľnom pohybe osôb umožňujú.

image

Biznis bije na poplach: Situácia so zamestnancami je už kritická, vláda musí konať

Prax však ukázala, že pracujúci migranti vo vysielajúcej krajine, ktorá im prácu sprostredkovala, vôbec nepracujú, ale sú zamestnaní priamo v Holandsku.

Poslanec koaličnej vládnej Strany slobody a demokracie Thierry Aartsen pre médiá povedal, že tento stav nie je v súlade s duchom európskej legislatívy a zahraniční pracovníci napríklad nemajú nárok na udeľovanie odmien a prémií a nie sú krytí kolektívnymi pracovnými zmluvami.

Sprísnenie predpisov

Podľa Aartsena sa táto situácia dá vyriešiť sprísnením holandských pracovných predpisov. Navrhuje napríklad minimálnu dobu, počas ktorej musí migrujúci pracovník z krajín mimo eurobloku pracovať vo vysielajúcej členskej krajine Únie.

Holandská Strana slobody upozornila na fakt, že zahraniční brigádnici alebo vysielaní pracovníci často pracujú len jeden deň v pôvodnej krajine Únie.

Poslanci parlamentu preto požadujú, aby takéto "pochybné praktiky" skončili. Poukazujú aj na to, že situácia pracovných migrantov z krajín mimo Únie je "dehumanizujúca" a v krajinách ako Holandsko pripravuje o pracovné príležitosti zamestnancov zo štátov strednej a východnej Európy.

Konzervatívna kresťanská Reformovaná politická strana v tejto súvislosti vyzvala ministra pre sociálne záležitosti Eddyho van Hijuma, aby na zasadnutiach ministrov Únie požiadal o podporu pre tieto snahy a o sprísnenie pravidiel pre migrujúcich pracovníkov na celoeurópskej úrovni.

01 - Modified: 2024-08-21 11:39:17 - Feat.: 0 - Title: Od štátu dostanete tisíce eur, dokonca aj v predstihu. Zrekonštrujte si svoj dom a plaťte menej za energie 02 - Modified: 2024-08-05 14:42:15 - Feat.: 1 - Title: Orbán skúša trzpezlivosť Únie. Takmer 70 europoslancov vyzýva k prešetreniu maďarských víz pre Rusov 03 - Modified: 2024-06-11 12:51:12 - Feat.: 1 - Title: Únia zaistila státisíce vakcín na prevenciu proti vtáčej chrípke
01 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Prečo európska ekonomika výrazne zaostáva za hlavnými svetovými konkurentmi 02 - Modified: 2024-09-19 21:33:30 - Feat.: - Title: Jeden človek bol zabitý a ďalší vážne pobodaný pri útoku v Rotterdame 03 - Modified: 2024-09-19 12:13:40 - Feat.: - Title: Súd EÚ podporil nemecké hotely v spore s holandským rezervačným portálom 04 - Modified: 2024-09-18 11:35:06 - Feat.: - Title: Holandsko požiadalo EÚ o trvalú výnimku z migračných pravidiel 05 - Modified: 2024-09-17 19:27:57 - Feat.: - Title: Holandský kráľ predstavil program vlády: Prísnejšia azylová politika a obmedzenie rozvojovej pomoci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 16:26