Americké mobilné delostrelecké systémy HIMARS. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajina použila pri zničení mosta cez Sejm západné rakety, tvrdí Moskva

17.08.2024, 08:59
Autor:
ČTKČTK
  • Most cez rieku Sejm bol hlavnou zásobovacou trasou pre ruské jednotky v oblasti, napísal ruskojazyčný server BBC.
  • Putinov poradca Patrušev v piatok vyhlásil, že do plánovania ukrajinského útoku na ruskú Kurskú oblasť bol priamo zapojený Západ a NATO.

Ukrajina použila pri zničení mosta cez rieku Sejm v západoruskej Kurskej oblasti západné rakety, pravdepodobne americké mobilné delostrelecké systémy HIMARS.

Uviedla to v noci na dnešok na platforme Telegram hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová bez toho, aby predložila dôkazy. Pri útoku boli podľa nej zabití dobrovoľníci pomáhajúci pri evakuácii miestnych obyvateľov.

"Kurská oblasť bola prvýkrát zasiahnutá z raketometov západnej výroby, pravdepodobne z amerických HIMARS," napísala Zacharovová. "V dôsledku útoku na most cez rieku Sejm v Gluškovskom okrese bol most úplne zničený a dobrovoľníci, ktorí pomáhali evakuovaným civilistom, boli zabití," dodala hovorkyňa.

image

Slávu vystriedalo zúfalstvo, v Kursku cítiť zdesenie. Prišli sme o všetko, plačem celé dni, narieka Ruska

Vyhlásenie jednotlivých strán konfliktu o vývoji bojov nemožno bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

O zničení mosta informovali ruské médiá v piatok s tým, že časť Gluškovského okresu je teraz odstrihnutá od evakuácie po zemi.

Časť Kurskej oblasti od začiatku augusta čelí vpádu ukrajinskej armády v rámci konfliktu rozpútaného v roku 2022 Ruskom. Most cez rieku Sejm bol hlavnou zásobovacou trasou pre ruské jednotky v oblasti, napísal ruskojazyčný server BBC.

Už v piatok vyhlásil poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Nikolaj Patrušev, že do plánovania ukrajinského útoku na ruskú Kurskú oblasť bol priamo zapojený Západ a Severoatlantická aliancia.

image

Svet je na pokraji tretej svetovej vojny, znie z Moskvy po ukrajinskom vpáde do Ruska

Agentúra Reuters napísala, že výroky Patruševa, považovaného za jedného z "jastrabov" na vrchole kremeľského režimu, naznačujú, že ukrajinský vpád na zvrchované ruské územie so sebou nesie veľké riziko eskalácie.

01 - Modified: 2024-09-19 20:29:58 - Feat.: - Title: V Rusku zrušili 4000 rozhodnutí o rehabilitovaní obetí represií, boli medzi nimi príslušníci Wehrmachtu 02 - Modified: 2024-09-19 20:00:23 - Feat.: - Title: Rusko presunulo do Kurskej oblasti približne 40-tisíc vojakov, uviedol Zelenskyj. Tí dobyli dve nové dediny 03 - Modified: 2024-09-19 19:01:05 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívi USA, stretne sa s Bidenom, Harrisovou a Trumpom. Viceprezidentka Ukrajinu podporuje 04 - Modified: 2024-09-19 17:02:10 - Feat.: - Title: Nemecký minister oznámil ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu, teraz za 1,4 miliardy eur 05 - Modified: 2024-09-19 16:55:56 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil premenovanie 327 miest s ruskými a sovietskymi názvami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 22:54