Hoci dosiahnutie dohody je podľa Bidena na dohľad, varoval, že proces sa ”ešte zďaleka neskončil”. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden: Nikto by nemal podkopávať snahy o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy

17.08.2024, 07:47
17.08.2024, 12:55
Autor:
TASRTASRČTKČTK
  • Na otázku, kedy začne platiť dohoda o prímerí, ak bude dosiahnutá, Biden odpovedal: "To sa ešte uvidí."
  • Do regiónu mieri aj americký minister zahraničia Antony Blinken, ktorý by sa mal v pondelok stretnúť s Benjaminom Netanjahuom.

Americký prezident Joe Biden v piatok vyhlásil, že žiadna zo strán Blízkeho východu by nemala podkopávať snahy o dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov. Informuje agentúra Reuters. Hoci dosiahnutie dohody je podľa Bidena na dohľad, varoval, že proces sa "ešte zďaleka neskončil".

Pre Hamas je dohoda len ilúziou

Vysoko postavený predstaviteľ palestínskeho teroristického hnutia Hamas Sámí abú Zuhrí označil predstavu o skorom dosiahnutí dohody za ilúziu, napísal web The Times od Israel. Dvojdňové vyjednávanie o prímerí v Pásme Gazy podľa piatkových informácií zatiaľ konečnú podobu dohody neprinieslo.

Vojna v Pásme Gazy medzi Izraelom a Hamasom trvá už vyše desať mesiacov. Katar, Spojené štáty a Egypt sa snažia o sprostredkovanie prímeria, dvojdňové vyjednávanie v Dohe v piatok skončilo bez konečnej podoby dohody. Hamas podľa agentúry AFP nové podmienky ihneď odmietol. Vyjednávači budú v nasledujúcich dňoch pokračovať v práci na detailoch návrhu.

image

Rokovania v Katare konečnú dohodu o Gaze nepriniesli, vyjednávanie bude pokračovať

"Nikto v regióne Blízkeho východu by nemal uskutočňovať kroky, ktoré by podkopali tento proces," napísal Biden na sociálnej sieti. Neskôr novinárom povedal, že je optimistický, pokiaľ ide o vyhliadky na prímerie.      

Biden nepripúšťa koniec

"Asi hodinu je to stále v hre. Som optimista. Zďaleka však nie je koniec," vyhlásil americký prezident v noci z piatka na sobotu. "Je tu ešte niekoľko problémov. Myslím však, že máme šancu," dodal bez uvedenia ďalších podrobností.

Na otázku, kedy začne platiť dohoda o prímerí, ak bude dosiahnutá, Biden odpovedal: "To sa ešte uvidí."

image

Izrael verí, že Hamas na nátlak sprostredkovateľov prijme návrh dohody o prímerí

Do regiónu mieri aj americký minister zahraničia Antony Blinken, ktorý by sa podľa izraelských zdrojov agentúry Reuters mal v pondelok stretnúť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Biden uviedol, že Blinken by na svojej ceste mal pokračovať v "intenzívnom úsilí o vyrokovanie dohody".

Izraelská sabotáž na dohodu

Katarský spravodajský server al-Arabí al-Džadíd cituje predstaviteľa Hamasu Zuhrího, podľa ktorého Izrael sabotuje šance na dohodu a Washington tieto snahy podporuje. "Nie sme blízko dohody ani skutočných rokovaní, skôr vnucovania amerického diktátu," povedal Zuhrí.

image

Rozhovory o prímerí v Gaze boli najproduktívnejšie za mesiace, tvrdia USA. Budúci týždeň by sa mohli dohodnúť

Zatiaľ nie je jasné, ako konkrétne najnovší návrh prímeria vyzerá. Izraelská delegácia v piatok Katar po dvojdňovom rokovaní opustila. Hamas sa tentoraz vyjednávania nezúčastnil, ale bol o ňom informovaný.

Izrael trvá na tom, že mier bude možný len vtedy, ak bude zničené palestínske militantné hnutie Hamas, zatiaľ čo Hamas vyhlásil, že akceptuje iba trvalé prímerie, nie dočasné.

01 - Modified: 2024-09-05 19:01:41 - Feat.: - Title: Biden mladší ponúka priznanie viny, vyhýba sa však priznaniu pochybenia v daňovej kauze 02 - Modified: 2024-09-05 14:55:00 - Feat.: - Title: Slovensko pocíti Bidenovu stopku pre Japoncov: Je to zlý signál, Košiciam hrozí prepúšťanie, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-09-03 10:10:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Medové týždne demokratov. Trump nevie nájsť na rivalku taktiku, vezie sa Harrisová na víťaznej vlne? 04 - Modified: 2024-09-01 09:14:17 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy začala hlavná fáza očkovacej kampane proti detskej obrne 05 - Modified: 2024-09-01 05:29:30 - Feat.: - Title: Izraelská armáda oznámila, že v tuneli pod Rafahom našla telá šiestich rukojemníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. september 2024 21:01