Ruskí utečenci dostávajú humanitárnu pomoc v Kursku. FOTO: Profimedia
StoryEditor

Slávu vystriedalo zúfalstvo, v Kursku cítiť zdesenie. Prišli sme o všetko, plačem celé dni, narieka Ruska

16.08.2024, 16:12
Autor:
ČTKČTK

V Kursku cítiť zdesenie Rusov, ktoré vyvolal ukrajinský vpád.

V ruskom meste Kursk, preslávenom vo vojenskej histórii bitkou počas druhej svetovej vojny, sa teraz snažia trochu si oddýchnuť Rusi, ktorí utekajú pred postupujúcimi ukrajinskými jednotkami, píše agentúra AFP v reportáži zo správneho strediska Kurskej oblasti.

Nina Goliňajevová hovorí priškrteným hlasom a má problém dokončiť vety. Utiekla z mesta Sudža, ktoré dobyli Ukrajinci. Mesto sa nachádza asi desať kilometrov severne od rusko-ukrajinskej hranice.

"Hrozne som sa bála. Granáty prilietali zo všetkých strán a nad domom prelietali vrtuľníky a stíhačky," rozpráva táto žena s ryšavými vlasmi. "Večer som videla (ruských) vojakov pochodovať ulicou. Hovorili mi, že by som sa mala ‘rýchlo evakuovať, inak vás zabijú‘," hovorí.

image

Svet je na pokraji tretej svetovej vojny, znie z Moskvy po ukrajinskom vpáde do Ruska

Z domovov odchádzali vydesení

Rovnako ako ona dorazili do dočasnej ubytovne pre utečencov desiatky ďalších ľudí najrôznejšieho veku, ktorí opustili svoje domovy v pohraničí.

Po mesiacoch ustupovania na východnom fronte pred dotierajúcimi ruskými silami preniesla Ukrajina boj na útočníkovu pôdu, keď 6. augusta začala bezprecedentne rozsiahly útok v Kurskej oblasti.

Kyjev tvrdí, že sa zmocnil desiatok obcí, čo viedlo k evakuácii desiatok tisíc Rusov, ktorí zamierili predovšetkým do Kurska. Samotné mesto bolo doteraz ušetrené od bojov, ale z času na čas ho napadnú drony pri bombardovaní.

"Odchádzali sme a okolo horeli autá, všade boli trosky dronov a črepiny granátov," hovorí Nina Goliňajevová. "Odchádzali sme vydesení, pretože všade hrmela paľba. Nebo bolo červené," dodala.

Utečenci, ktorí prišli o všetko, dostávajú v stredisku základné potreby a právne rady. Nevedia, kedy sa budú môcť vrátiť domov. Deti, ktoré sa hrajú na podlahe, ani nevnímajú, že z televízie znie siréna.

"Zostaňte doma, pokiaľ je to možné. Schovajte sa do miestností bez okien, s pevnými múrmi. Nepribližujte sa k oknám," nabáda hlas z televízie.

image

Ukrajinci už obsadili v Rusku územie veľké ako Popradský okres a ďalej postupujú

Videli výjavy skazy

Utečenecké stredisko je vybavené protileteckým krytom, ale ten je uzamknutý visiacim zámkom. "Kľúče má na starosti správca," hovorí nápis.

Pri vjazde do mesta obrovské znamenia pripomínajú slávnu minulosť: kosák, kladivo a červené hviezdy a nápis "mesto vojenskej slávy". Počas druhej svetovej vojny sa tu odohrala najväčšia tanková bitka v dejinách, ktorá 23. augusta 1943 vyústila do sovietskeho víťazstva nad nacistickými vojskami.

Ale niekdajšia sláva ustúpila terajšiemu zúfalstvu.

V bielych stanoch ruského Červeného kríža sa tlačia utečenci, aby dostali nejaké oblečenie. Vzdialene to pripomína obyčajný trh, s kabátmi, košeľami a džínsami na stojanoch. Avšak tu sa nič neskúša, ale rovno berie.

"Nevieme čo robiť. Plačem dňom i nocou, už celé dni," zveruje sa sedemdesiatročná penzistka Zinajda Tarasiuková, ktorá tiež musela opustiť svoj domov. "Neviem, čo budeme robiť. Prišli sme o všetko," hovorí.

Niektorí utečenci, než dorazili do Kurska, videli výjavy zmaru a skazy. "Keď sme chceli odísť, naše rozbité tanky horeli. Išli sme opačným smerom a všetko bolo zničené. Mala som problém sa odtiaľ dostať, kým sa to podarilo," hovorí päťdesiatnička Inna Pereverzevová.

Pred stanom dobrovoľníci z Červeného kríža poskytujú zdravotnú pomoc, jedna žena si tu necháva zmerať tlak. V kancelárii v susedstve dobrovoľníci triedia humanitárnu pomoc: pokrývky, rastlinný olej, toaletný papier.

Päťdesiattriročná Ľubov Bonarevová s temnými kruhmi pod očami čaká spolu s ostatnými evakuovanými. "Už nám nič nezostalo. Stihli sme akurát nastúpiť do auta a odísť. Dúfame len, že sa budeme môcť vrátiť domov," hovorí.

01 - Modified: 2024-09-16 09:50:45 - Feat.: - Title: Ukrajina pozvala OSN a Červený kríž na obsadené územie ruskej Kurskej oblasti 02 - Modified: 2024-09-16 08:09:20 - Feat.: - Title: Ukrajinské vzdušné sily v noci zostrelili desiatky ruských dronov, hlavným terčom bol vraj Kyjev 03 - Modified: 2024-09-16 06:00:41 - Feat.: - Title: Rusko podniklo dronový útok na Kyjev, žiadne škody úrady nehlásia 04 - Modified: 2024-09-15 20:35:41 - Feat.: - Title: Situácia je veľmi ťažká. Ukrajina stále čaká na súhlas Washingtonu s útokmi v hĺbke Ruska, vraví Zelenskyj 05 - Modified: 2024-09-15 20:16:27 - Feat.: - Title: Absolútne pevné stanovisko. Prvá cesta nového šéfa ukrajinskej diplomacie viedla na front v Sumskej oblasti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. september 2024 13:25