Človek sleduje správy na viacerých televíznych obrazovkách, väčšina z nich oznamuje zabitie vysokopostaveného vodcu Hamasu Ismáíla Haníju. FOTO: Reuters
StoryEditor

Smrť Haníju posilní puto s Palestínou, znie z Iránu. Útok odsúdilo Turecko, Rusko aj Čína

31.07.2024, 09:36
31.07.2024, 10:24
Autor:
ČTKČTK

Kvôli zabitiu lídra Hamasu sa zíde najvyššia bezpečnostná rada Iránu, na ktorej sa zúčastní aj veliteľ iránskych revolučných gárd.

Izrael za zabitie Ismáíla Haníju v Teheráne tvrdo zaplatí, vyhlásil dnes niekdajší šéf iránskych revolučných gárd Mohsen Rezáí. Izrael nočný atentát na šéfa politického krídla palestínskej teroristickej skupiny Hamas oficiálne nekomentoval.

Podľa britskej televízie BBC izraelská armáda viacerým médiám, vrátane americkej televízie CNN či francúzskej agentúry AFP oznámila, že nebude reagovať na zahraničné reportáže o Haníjovej smrti.

Iránsky portál Nournews, ktorý má väzby na iránsku najvyššiu bezpečnostnú radu medzitým označil zabitie Haníja za "nebezpečný hazard". "Prekračovanie červených línií vždy nepriateľa vyšlo draho," dodal.

image

Jeden z izraelských ministrov sa vyjadril k zabitiu Haníju, označil to za správne

Atentát posilní vzťahy

Hovorca iránskej diplomacie Náser Kanání predtým dnes uviedol, že Haníjovo zabitie posilní vzťahy medzi Palestínčanmi a Iráncami. Kvôli zabitiu Haníju sa dnes podľa agentúry Reuters zíde tiež najvyššia bezpečnostná rada Iránu, na ktorej sa zúčastní aj veliteľ iránskych revolučných gárd.

"Haníjova mučenícka smrť v Teheráne posilní hlboké a nezlomné puto medzi Teheránom, Palestínou a odboj," vyhlásil Kanání. Dodal, že krv zavraždeného Haníja "nebude nikdy premárnená".

Izrael považuje Teherán za najväčšiu hrozbu, predovšetkým kvôli jeho jadrovému programu. Iránsky režim Izrael neuznáva a viní ho z vrážd iránskych vedcov a predstaviteľov. Izrael podobné obvinenia zvyčajne nepopiera ani nepotvrdzuje.

Útok odsúdila Ankara, Moskva aj Peking

Atentát silno odsúdila Ankara, podľa ktorej bolo cieľom útoku rozšíriť vojnu v Pásme Gazy na regionálnu úroveň. "Opäť sa ukázalo, že vláda (izraelského premiéra Benjamina) Netanjahua nemá v úmysle dosiahnuť mier," uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Zabitie Haníju je "absolútne neprijateľnou politickou vraždou", povedal dnes agentúre RIA Novosti námestník ruského ministra zahraničia Michail Bogdanov. "Je to absolútne neprijateľná politická vražda, ktorá povedie k ďalšej eskalácii napätia," uviedol.

image

Šéf palestínskej autonómie Abbás odsúdil zabitie lídra Hamasu, palestínske skupiny vyzvali na štrajk

Čína odsúdila zabitie politického vodcu Hamu a varovala, že by tento čin mohol ďalej zvýšiť nestabilitu blízkovýchodného regiónu. 

"Sme týmto incidentom veľmi znepokojení, dôrazne tento atentát odmietame a odsudzujeme," vyhlásil hovorca čínskej diplomacie Lin Ťien na dnešnej tlačovej konferencii.

"Čína vždy presadzovala riešenie regionálnych sporov prostredníctvom dialógu... Malo by sa čo najskôr dosiahnuť prímerie, aby sa predišlo ďalšej eskalácii konfliktu," dodalo ministerstvo.

Haníju zabili v jeho rezidencii v Teheráne

Izrael začal ofenzívu v Pásme Gazy po teroristických útokoch Hamasu z vlaňajšieho októbra, pri ktorých zahynulo 1200 ľudí. Ďalších zhruba 250 bolo odvlečených na územie Pásma Gazy.

Pri prvom a doteraz jedinom pokoji zbraní na konci novembra bola prepustená necelá polovica rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov. V zajatí zostáva zhruba 120 rukojemníkov, nie všetci sú ale stále živí. Pri izraelskej vojenskej ofenzíve v Pásme Gazy odvtedy prišlo o život takmer 40-tisíc Palestínčanov, uvádzajú tamojšie úrady spravované Hamasom.

Saudskoarabský portál Al-Hadás uviedol, že Haníju v jeho rezidencii v Teheráne okolo 02: 00 miestneho času (00: 30 SELČ) zabila riadená strela.

Haníja bol šéf politického krídla Hamasu, dlhodobo žil v Katare a v utorok sa v Teheráne zúčastnil na slávnosti, pri ktorej zložil prísahu nový iránsky prezident Masúd Pezeškján. Izrael považuje Irán za najväčšiu hrozbu, predovšetkým kvôli jeho jadrovému programu.

01 - Modified: 2024-09-19 22:43:00 - Feat.: - Title: Izrael podnikol nálety na južný Libanon a hlási zásah stovky raketometov, ktoré mali útočiť na Jeruzalem 02 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako Mosad vymyslel svoj majstrovský ťah s explóziou pagerov 03 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Nájdeme vás a zabijeme vás 04 - Modified: 2024-09-19 20:54:24 - Feat.: - Title: Izraelské útoky v Libanone zasiahli 30 odpaľovacích zariadení Hizballáhu. Situáciu vyhrotili výbuchy 05 - Modified: 2024-09-19 20:29:58 - Feat.: - Title: V Rusku zrušili 4000 rozhodnutí o rehabilitovaní obetí represií, boli medzi nimi príslušníci Wehrmachtu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 02:58