Ukrajinský vojak strieľa zo samohybnej húfnice 2S1 Gvozdika na ruských vojakov na frontovej línii pri meste Časiv Jar. FOTO: Reuters
StoryEditor

Až stotisíc vojakov kvôli jedinej štvrti. Rusi postupujú za cenu obrovských strát

06.07.2024, 14:24
Autor:
ČTKČTKredred

Rusko to stálo tri mesiace a tisíce ľudských životov, kým sa zmocnilo jedinej izolovanej ukrajinskej štvrti v meste Časiv Jar.

Rusi postupujú v Doneckej oblasti vpred za cenu obrovských strát na ľuďoch aj vybavení, zatiaľ čo ukrajinským silám spôsobujú oveľa menšie straty. Za každé mesto, alebo dokonca štvrť, ktoré obsadia, pochovajú desiatky tisíc vlastných vojakov, hovorí analýza denníka Forbes. Obe krajiny medzitým hlásia nočné útoky bezpilotných lietadiel na svoje územie.

Rusko to stálo tri mesiace a tisíce ľudských životov, kým sa zmocnilo jedinej izolovanej ukrajinskej štvrti v meste Časiv Jar. Ruská armáda tam údajne stratila od začiatku aprílovej kampane 99-tisíc vojakov, píše denník Forbes.

image

Rusi kopú na fronte dlhé tunely, Ukrajincom sa nimi dostávajú do tyla

Dňa 4. apríla zaútočili ruské jednotky na Časiv Jar, ukrajinskú pevnosť na východe Ukrajiny západne od ruín Bachmutu. O tri mesiace neskôr tento týždeň konečne dobyli najzraniteľnejšiu štvrť mesta - sídlisko Kanal, značené na štábnych mapách ako Novyj.

Ovládnutie tejto malej časti priemyselného mesta, ktoré kedysi bývalo domovom 12-tisíc ľudí, však stálo Rusmi tisíce obetí. Ruská armáda údajne stratila od začiatku tejto kampane 99-tisíc vojakov. Napriek tomu, že nie všetci z nich zahynuli práve tu a jeho okolie, značná časť z toho počtu určite áno.

Postup, ale za akú cenu

„Rusko dosiahlo pokrok na fronte, ten bol však vykúpený obrovskými stratami,“ komentoval situáciu austrálsky armádny generál vo výslužbe Mick Ryan. Tým, že Rusko vynaložilo toľko životov pre taký malý zisk, zrejme premárnilo, čo mohlo byť jeho poslednou šancou zasadiť Ukrajine v tejto vojne rozhodujúci úder,“ dodal.

Ukrajinská posádka v Časiv Jari neprestala bojovať. Ukrajinský hovorca Nazar Vološin uviedol, že vojaci síce ustúpili o niekoľko blokov na západ, pretože ruské bomby a delostrelectvo zničili všetky budovy v tejto štvrti.

Obranné pozície na západnej strane sídliska je jednoduchšie brániť, pretože Rusi ho musia najprv dobyť. To je nepohodlný, aj keď nie nemožný manéver. Až potom môžu zaútočiť priamo na ukrajinské línie.

image

Do ruskej armády bolo tento rok naverbovaných asi 190-tisíc osôb, tvrdí Medvedev

Pre niekoho môže byť prekvapením, že sa ukrajinská posádka na čele so 41. a 67. mechanizovanou brigádou, 56. motorizovanou brigádou, 5. útočnou brigádou a 241. brigádou teritoriálnej obrany udržala v izolovanom a exponovanom okrsku tak dlho.

Už koncom mája ukrajinská analytická skupina Frontelligence Insight predpovedala, že Časiv Jar nakoniec padne v prospech ruských síl. Posádka však bojovala ďalších šesť týždňov. Ukrajinskej obrane tiež pomohlo, že kvôli ťažkým ruským stratám sú ruské pluky a brigády slabšie, pretože Kremľu sa darí len ťažko naberať nových vojakov, ktorí by nahradili mŕtvych a zranených.

Je to preto, že tempo strát núti Moskvu hnať na front čerstvé sily bez zodpovedajúceho velenia, výcviku a vybavenia. „Rusko je menej schopné vybudovať kvalitnejšie, veľké sily, ktoré by mohli byť schopné podnikať ofenzívne operácie väčšieho rozsahu,“ vysvetlil Ryan.

Strety dronov pokračujú

Ukrajinské letectvo v sobotu ráno oznámilo zostrelenie 24 z 27 ruských dronov. Ruské ministerstvo obrany naopak potvrdilo likvidáciu iba ôsmich ukrajinských bezpilotných lietadiel.

image

Vojna sa skončí, ak sa Kyjev vzdá štyroch oblastí, vyhlásil Putin

"Obráncom neba sa túto noc podarilo zasiahnuť 24 ‘šáhidov‘ v Dnepropetrovskej, Poltavskej, Záporožskej, Chersonskej, Charkovskej, Doneckej, Sumskej, Černihivskej, Vinnyckej, Kyjevskej, Kirovohradskej a Mykolajivskej oblasti," uviedol. Kde zaútočili zvyšné tri drony typu Šáhid, letectvo neuvádza.

Podľa portálu Ukrajinska pravda sú škody na energetickej infraštruktúre v Sumskej oblasti, ktorá sa nachádza na severovýchode krajiny pri hraniciach s Ruskom. V regióne sú hlásené výpadky v dodávkach elektrického prúdu.

01 - Modified: 2024-07-06 12:07:13 - Feat.: 1 - Title: Krajne pravicová AfD označila Orbánovu cestu za mierovú iniciatívu 02 - Modified: 2024-07-06 06:09:07 - Feat.: 1 - Title: Na samite NATO predstavia plán mosta k členstvu pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-07-05 14:53:38 - Feat.: 1 - Title: Putin po rokovaní s Orbánom povedal, že prebrali možnosti urovnania vojny na Ukrajine 04 - Modified: 2024-07-05 13:19:00 - Feat.: 1 - Title: Ústupky Putina nezastavia, reagovala von der Leyenová na Orbánovu návštevu Moskvy 05 - Modified: 2024-07-03 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Vyšle Kim severokórejských vojakov na Ukrajinu? Pentagón adresoval KĽDR dôrazné varovanie
01 - Modified: 2024-09-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Z Kyjeva urobíme roztavenú škvrnu, hrozí Rusko opäť jadrovými zbraňami 02 - Modified: 2024-09-16 15:50:59 - Feat.: - Title: Žiadny plán B 03 - Modified: 2024-09-16 13:35:55 - Feat.: - Title: Kremeľ označil pozvanie OSN a Červeného kríža do Kurskej oblasti za provokáciu 04 - Modified: 2024-09-16 09:50:45 - Feat.: - Title: Ukrajina pozvala OSN a Červený kríž na obsadené územie ruskej Kurskej oblasti 05 - Modified: 2024-09-16 08:09:20 - Feat.: - Title: Ukrajinské vzdušné sily v noci zostrelili desiatky ruských dronov, hlavným terčom bol vraj Kyjev
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. september 2024 00:29