Tibor Gašpar, poslanec parlamentu. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Vláda kritizuje českú políciu, nerieši vraj schvaľovanie streľby na Fica. Gašpar je zhrozený

26.06.2024, 20:36
Autor:
ČTKČTK

Česká polícia uviedla, že niektoré oznámenia ohľadom vyjadrení týkajúcich sa atentátu stále vyhodnocuje a že vždy stíha konanie napĺňajúce podstatu trestného činu.

Úrad vlády dnes vyjadril znepokojenie nad "informáciou", že výroky schvaľujúce májový atentát na premiéra Roberta Fica považuje česká polícia za prejav slobody slova. S tvrdením úrad prišiel vo vyhlásení, v ktorom nespresňuje, odkiaľ takúto informáciu má.

Predtým počas dňa českú políciu z nestíhania autora spomínaných výrokov zverejnených na sociálnej sieti obvinil tiež poslanecký klub Ficovej strany Smer-sociálna demokracia. České policajné prezídium už v reakcii na vyjadrenie Smeru-SD oznámilo, že polícia je viazaná príslušnými právnymi predpismi. Český minister vnútra Vít Rakúšan kritiku označil za nevhodnú.

Úrad vlády vzniesol kritiku

Úrad vlády vraj so znepokojením prijal informáciu, že "česká polícia považuje hrubé a neuctivé schvaľovanie atentátu na slovenského predsedu vlády Roberta Fica za prejav slobody slova, hoci pri výrokoch vlastných občanov kritizujúcich Ukrajincov už túto mieru pochopenia pre slobodu prejavu nemala".

Česká polícia uviedla, že niektoré oznámenia ohľadom vyjadrení týkajúcich sa atentátu stále vyhodnocuje a že vždy stíha konanie napĺňajúce podstatu trestného činu. Podľa skorších vyjadrení sa zaoberala najmenej dvoma internetovými príspevkami schvaľujúcimi streľbu na Fica. Český minister vnútra Vít Rakúšan na dnešný vývoj reagoval slovami, že polícia je apolitická, kritiku zo Slovenska má za nevhodnú.

image

Nejde o bezpečnosť, renta pre premiéra je politická. Lex atentát nie je posledný zákon k útoku, tvrdí Gašpar

Predtým počas dňa postup českej polície ohľadom výrokov týkajúcich sa Fica kritizoval za poslanecký klub Smeru-SD okrem iných jeho člen a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. 

Využil na to okrem iného príspevok na internete šéfa českého mimoparlamentného zoskupenia PRO Henricha Rajchla, ktorý rovnako zverejnil reakciu českej polície na svoj podnet. Polícia napísala, že v preskúmavaných výrokoch ide o vlastné vyjadrenie užívateľa sociálnych sietí, "ktoré možno podradiť pod slobodu prejavu".

Zhrozenie a rozčarovanie

"Napísať o Robertovi Ficovi, že to prasa bolo treba zastreliť, je podľa českej polície úplne v poriadku. Vyjadrujem zhrozenie a rozčarovanie, kam sme sa dostali. Začína sa politizovať aj v českej polícii, je to smutné, "povedal Gašpar. Odmietol, že by kritikou postupu českej polície zasahoval do záležitostí Českej republiky.

K veci sa dnes vyjadril aj prezident Peter Pellegrini, ktorý pri návšteve Prahy uviedol, že reakcie slovenských politikov chápe. Na spoločnej tlačovej konferencii s českou hlavou štátu Petrom Pavlom sa však sám ku kritike nepripojil a povedal, že postup českej polície mu neprináleží hodnotiť.

Po rokovaní so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, s ktorou hovoril aj o tom, že Slovensko chce protiraketovú obranu svojho vzdušného priestoru od niektorého zo spojencov. Pellegrini doplnil, že o téme hovoril aj s českým premiérom Fialom.

Tvrdé tresty

Predstavil mu postoj slovenských úradov, ktoré podľa neho veľmi tvrdo trestajú všetkých, ktorí želajú niekomu smrť alebo vyjadrujú súhlas s trestnými činmi.

"Úplne jasnú" odpoveď od Fialu týkajúcu sa postupu českých úradov však vraj nedostal. "Pán premiér nebol úplne informovaný o tom vyhlásení českej polície, ktorá povedala, že sa nedá nikým ovplyvniť a že si to bude riešiť po svojom," poznamenal.

"K politickým komentárom sa spravidla nevyjadrujeme a ani v tomto prípade nebudeme robiť výnimku. Vo svojich postupoch sme pevne viazaní Trestným zákonníkom a Trestným poriadkom a je nemysliteľné, že by sme z nich vybočovali," napísala ČTK v reakcii na kritiku od strany Smer-SD na české policajné prezídium. Dodala, že vylučuje politické zadanie či podliehanie tlakom.

Útočník v polovici mája strieľal na Fica z bezprostrednej blízkosti, keď premiér po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej prišiel na miestne námestie pozdraviť občanov. Podľa dostupných informácií Fico pri útoku utrpel päťnásobný priestrel tenkého čreva a mal zranenú tiež ruku a nohu. Z nemocnice bol prepustený po zhruba dvojtýždňovej hospitalizácii.

Vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák dnes novinárom povedal, že priebeh Ficovej rehabilitácie je v niektorých okolnostiach uspokojivý, ale v iných zase komplikovanejší. Podľa neho by sa Fico mohol so členmi vlády stretnúť na prelome júna a júla; tento termín návratu k pracovným povinnostiam skôr odhadol aj sám Fico.

01 - Modified: 2024-06-26 19:41:31 - Feat.: 1 - Title: Nejde o bezpečnosť, renta pre premiéra je politická. Lex atentát nie je posledný zákon k útoku, tvrdí Gašpar 02 - Modified: 2024-06-26 14:16:19 - Feat.: 1 - Title: O obnove medzivládnych konzultácií neuvažujeme z úcty k zranenému Ficovi, povedal Fiala 03 - Modified: 2024-06-26 11:02:54 - Feat.: 1 - Title: Ficova rehabilitácia pokračuje. Do práce by sa mal vrátiť na prelome júna a júla, vraví Kaliňák
01 - Modified: 2024-07-02 18:00:00 - Feat.: - Title: Čo by znamenalo usmerňovanie turistickej záťaže 02 - Modified: 2024-07-02 15:25:11 - Feat.: - Title: Po dvoch rokoch má Ukrajina veľvyslanca v Česku, stal sa ním Vasyl Zvaryč 03 - Modified: 2024-07-02 15:15:00 - Feat.: - Title: Návrat Fica sa blíži. Mal by sa objaviť na verejnosti, skloňuje sa konkrétny dátum 04 - Modified: 2024-07-01 14:16:40 - Feat.: - Title: Štát by mal vyplatiť rodinám obetí vlakového nešťastia po 50-tisíc eur, tvrdí Ráž 05 - Modified: 2024-07-01 13:40:03 - Feat.: - Title: Keď bude Fico naplno v práci, môžeme začať hovoriť o rokovaní vlád. Dovtedy by to bolo neúctivé, tvrdí Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. júl 2024 12:00