Talianska premiérka Giorgia Meloniová. FOTO: Reuters
StoryEditor

"Jedna časť rozhoduje za všetky." Talianska premiérka kritizovala rozdelenie najvyšších funkcií v Únii

26.06.2024, 12:40
26.06.2024, 16:30
Autor:
ČTKČTK

Podľa Giorgii Meloniovej sa úniová exekutíva bude opierať o krehkú väčšinu, ktorá pravdepodobne bude mať problémy v Európskom parlamente počas volebného obdobia.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová dnes v parlamente ostro kritizovala dohodu o rozdelení vysokých funkcií v Európskej únii. Podľa nej rokovania popreli logiku širokého konsenzu a nová úniová exekutíva sa bude opierať len o krehkú väčšinu. S dohodou je naopak spokojný španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorý rovnako vystúpil pred poslancami.

Podľa informácií tlače sa zástupcovia frakcií európskych ľudovcov, sociálnych demokratov a liberálov dohodli tento týždeň na rozdelení vrcholných funkcií v Európskej únii na najbližších päť rokov.

Viesť Európsku komisiu by mala aj naďalej nemecká politička Ursula von der Leyenová. Dohodu prerokujú premiéri a prezidenti štátov EÚ na štvrtkovom a piatkovom samite v Bruseli.

image

V Bruseli sa rodí nová radikálna frakcia, ktorá láka Republiku. Pri Smere zas môže dôjsť k zvratu

Spôsob, akým išlo o rozdelenie funkcií, dnes pred poslancami ostro kritizovala Meloniová. Ona ani jej frakcia európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) sa užších rozhovorov nezúčastnili. Podľa Meloniovej nad logikou širokého konsenzu prevážilo rokovanie v úzkom kruhu, ktoré vylúčilo niektoré väčšie sily zastúpené v Európskom parlamente.

Meloniová: Exekutíva sa bude opierať o krehkú väčšinu

"Jedna časť rozhoduje za všetky," uviedla premiérka. Podľa nej sa úniová exekutíva bude opierať o "krehkú väčšinu, ktorá pravdepodobne bude mať problémy (v Európskom parlamente) počas volebného obdobia".

Najväčšie unijné politické sily, čo sú ľudovci a sociálni demokrati, podľa Meloniovej ignorovali nespokojnosť, ktorú podľa talianskej premiérky vyjadrili voliči vo voľbách do Európskeho parlamentu.

image

KOMENTÁR: Babiš zariskoval a zasadil tvrdú ranu von der Leyenovej

Ako taký signál Meloniová vníma volebnú neúčasť. Tá sa síce v Taliansku zvýšila, ale v celej EÚ naopak mierne klesla. Účasť v celej EÚ dosiahla 51 percent a bola tak najvyššia za mnoho desaťročí. V júnových voľbách posilnila krajná pravica, výraznejší počet mandátov stratili Zelení a liberáli z frakcie Renew.

Vo svojom prejave Meloniová kritizovala Európsku úniu, ktorá je podľa nej "príliš invazívna" vo vzťahu k vlastným občanom a naopak príliš slabá na medzinárodnom poli. Nové vedenie Európskej komisie vyzvalo, aby zvážilo zavedenie "nového portfólia pre odstránenie byrokracie".

Žiadny jazýček na váhach

O tom, že Meloniová je sklamaná ohľadom rokovaní o najvyšších úniových postoch, informovala počas týždňa talianska tlač. Meloniová očakávala, že so svojou frakciou ECR bude hrať úlohu jazýčku na váhach, čo sa napokon nestalo. Meloniová vo svojich prejavoch v parlamente opakovala, že ECR je teraz treťou najväčšou frakciou v Európskom parlamente, a že Renew Europe, ktorú oslabil aj odchod europoslancov z českého hnutia ANO, je na štvrtom mieste. Počty sa však ešte môžu zmeniť.

Meloniová však v parlamente priamo nepovedala, že bude na samite hlasovať proti dohode o najvyšších funkciách. "My sme za druhý mandát pre von der Leyenovú, a myslím si, že Taliansko by nemalo byť proti," uviedol dnes minister zahraničia Antonio Tajani, ktorý šéfuje strane Nahor Taliansko. Jej europoslanci sedia v Európskom parlamente v ľudovej frakcii.

Ako podanú ruku Meloniovej vníma potom talianska tlač list von der Leyenovej lídrom členských štátov z tohto týždňa. V ňom šéfka Európskej komisie otvára dvere "inovatívnym stratégiám pre prevenciu nelegálnej migrácie".

Medzi takýmito stratégiami je aj presunutie konania o udelení azylu na územie nečlenských krajín. Na to sadne Meloniová vláda cez dohodu s Albánskom, kde majú vzniknú dve talianske migračné strediská.

Rím už dal najavo, že chce v komisii získať podpredsednícky post s významným portfóliom. Horúcim kandidátom na eurokomisára je minister pre unijné záležitosti Raffaele Fitto.

Sánchez je spokojný

Úzkeho rokovania o rozdelení postov sa naopak zúčastnil za sociálnych demokratov španielsky premiér Sánchez. Ten je s rozdelením funkcií spokojný. "Zajtra (vo štvrtok) budeme schvaľovať dohodu, ktorá vylučuje krajnú pravicu z hlavných úniových inštitúcií," uviedol dnes dopoludnia Sánchez v dolnej komore parlamentu.

image

KOMENTÁR: Ako si európski ľudovci strelili vlastný gól

Na opätovné zvolenie do čela EK bude von der Leyenová potrebovať, aby sa za ňu vyslovil Európsky parlament. Podľa agentúry DPA bude päťdesiatšesťročná politička u europoslancov musieť ešte viesť kampaň, pretože tu má pomerne dosť kritikov.

Súčet mandátov troch frakcií, ktoré ju podporujú, síce na väčšinu papierovo stačí, v tajnom hlasovaní sa však ťažšie presadzuje stranícka disciplína, a je otázne, či všetci poslanci z týchto frakcií von der Leyenovú podporia. V roku 2019 v hlasovaní nemecká politička dostala len o deväť hlasov viac, ako potrebovala.

01 - Modified: 2024-07-01 16:48:02 - Feat.: - Title: Démonizácia krajnej pravice prestáva účinkovať, myslí si Meloniová. Pogratulovala Le Penovej k víťazstvu 02 - Modified: 2024-07-01 11:11:27 - Feat.: - Title: K frakcii založenej Orbánom a Babišom sa tlačí aj taliansky postrach migrantov, bola by to rana pre Meloniovú 03 - Modified: 2024-06-29 18:50:53 - Feat.: - Title: Švajčiari vyradili v osemfinále majstrovstiev Európy obhajcov titulu Talianov, udávali tempo hry 04 - Modified: 2024-06-28 17:47:17 - Feat.: - Title: Vo francúzskych a talianskych Alpách zahynulo v posledných dňoch päť turistov, jeden pochádzal z Česka 05 - Modified: 2024-06-28 11:48:36 - Feat.: - Title: Zákulisná dohoda o nominácii Leyenovej rozdeľuje Úniu. Rozzúrená je aj talianska premiérka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. júl 2024 18:48