Izraelský vojak sedí na vojenskom džípe, ktorý manévruje pri izraelsko-gazskej hranici. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zneškodnili sme kľúčovú postavu zbrojenia Hamasu, uviedla izraelská armáda

24.06.2024, 10:39
Autor:
ČTKČTK

Muhammad Saláh sa podľa armády židovského štátu podieľal na projektoch vývoja strategických zbraní a velil viacerým oddielov, ktoré zbrane vyrábali.

Izraelskí vojaci v noci na dnes v Pásme Gazy zneškodnili vysokopostaveného predstaviteľa radikálneho hnutia Hamas, ktorý mal na starosť vývoj a výrobu zbraní. Izraelská armáda to oznámila na sociálnej sieti X, kde zverejnila aj zábery zo zásahu.

Muhammad Saláh sa podľa armády židovského štátu podieľal na projektoch vývoja strategických zbraní a velil viacerým oddielov, ktoré zbrane vyrábali. Vysoký predstaviteľ Hamasu, ktorý Izrael, USA i EÚ považujú za teroristickú organizáciu, zomrel po zásahu bezpilotným lietadlom.

Izraelská armáda ďalej uviedla, že v oblasti Rafahu pokračuje v cielených operáciách založených na spravodajských informáciách. V uplynulých dňoch objavili izraelské jednotky pri Rafahu veľké množstvo zbraní a tunelových šácht využívaných teroristami, stojí ďalej vo vyhlásení.

image

Intenzívne boje s Hamasom sa končia, vojna v Gaze však nie, povedal izraelský premiér

Premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu v rozhovore s izraelskými médiami uviedol, že intenzívne boje v Rafahu sa blížia ku koncu.

Podľa vyhlásenia starostu mesta Ahmada Súfího sa izraelské jednotky na konci minulého týždňa vyskytovali po celom Rafahu. Piatkové akcie izraelských vojakov v Rafahu pôsobili ako pokusy o úplné obkľúčenie mesta, povedali médiám tamojší obyvatelia.

Minulý týždeň sa tiež začalo stupňovať napätie medzi Izraelom a šiitským libanonským hnutím Hizballáh. Netanjahu v nedeľňajšom rozhovore so stanicou Channel 14 avizoval skorý presun izraelských vojakov k severnej izraelsko-libanonskej hranici.

01 - Modified: 2024-09-20 14:36:01 - Feat.: - Title: Izrael pri údere v Bejrúte zabil šéfa elitných síl Hizballáhu, uviedol zdroj AFP 02 - Modified: 2024-09-20 13:39:33 - Feat.: - Title: Hizballáh vyslal tri vlny rakiet, Izrael cielene udrel v Bejrúte 03 - Modified: 2024-09-20 12:32:23 - Feat.: - Title: Bojíme sa aj telefónov. Libanon je po útokoch v šoku, očakáva vojnu s Izraelom 04 - Modified: 2024-09-20 10:17:37 - Feat.: - Title: Izrael vyšetruje incident, pri ktorom zhadzovali vojaci telá obetí zo strechy 05 - Modified: 2024-09-19 22:43:00 - Feat.: - Title: Izrael podnikol nálety na južný Libanon a hlási zásah stovky raketometov, ktoré mali útočiť na Jeruzalem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 16:48