Na snímke z videa policajti počas protiteroristickej operácie v Dagestane na ruskom severnom Kaukaze, kde v nedeľu zneškodnili štyroch ozbrojencov, ktorí predtým v mestách Derbent a Machačkala podnikli útok na cirkevné objekty. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Útoky v Dagestane majú 19 obetí, otca podozrivých vyhodili z Putinovej strany

24.06.2024, 10:18
24.06.2024, 13:25
Autor:
ČTKČTKredred
  • Medzi mŕtvymi je ortodoxný kňaz, ktorý v Derbente pracoval dlhšie ako 40 rokov.
  • Hovorca ruskej pravoslávnej cirkvi uviedol, že kňaz Nikolaj Kotelnikov "bol brutálne zavraždený".

V Dagestane začal v pondelok trojdňový smútok v súvislosti s nedeľnými útokmi na dva kostoly a dve synagógy, pri ktorých zomrelo najmenej 19 ľudí, z toho 15 policajtov. Vlajky v tejto ruskej republike na západnom pobreží Kaspického mora boli stiahnuté na pol žrde a úrady zrušili spoločenské akcie.

"Ide o tragický deň pre Dagestan aj celú krajinu," uviedol šéf Dagestanu Sergej Melikov. Vo vyhlásení na svojom telegramovom profile informoval už v noci až o šiestich zabitých útočníkoch. Zatiaľ však nie je jasné, či je údaj presný.

Ruskojazyčný servis BBC uvádza, že mŕtvych je najmenej sedemnásť. Melikov informoval, že 15 policajtov "sa stalo obeťami teroristického útoku". Podľa BBC bolo hospitalizovaných 16 ľudí. Medzi mŕtvymi je ortodoxný kňaz, ktorý v Derbente pracoval dlhšie ako 40 rokov. Hovorca ruskej pravoslávnej cirkvi uviedol, že kňaz Nikolaj Kotelnikov "bol brutálne zavraždený".

image

Ozbrojenci strieľali v Rusku, cieľom bola synagóga, kostol a policajný post. Zahynulo 15 policajtov

Vylúčili ho zo strany

K zodpovednosti za činy sa zatiaľ nikto neprihlásil. Denník Kommersant už v nedeľu večer informoval, že sa do nich zapojili dvaja synovia a synovec šéfa dagestanského Sergokalinského okresu Magomeda Omarova, ktorých bezpečnostné zložky "zlikvidovali".

Podľa TASS policajti Omarova zadržali a na policajnej stanici podal svedectvo. Regionálna kancelária vládnej strany Jednotné Rusko potom v noci oznámila, že Omarov bol zo strany vylúčený.

„Chápeme, kto je za organizáciou teroristických útokov a aký cieľ sledoval,“ povedal však Melikov bez ďalších podrobností. Uistil, že bezpečnostné zložky budú po útočníkoch pátrať, kým ich všetkých neodhalia. Šesť z nich polícia zastrelila počas útokov.

Ukončenie „aktívnej fázy“ protiteroristickej operácie ohlásili úrady už v nedeľu večer, šéf Dagestanu Melikov však v pondelok skoro ráno uviedol, že na mieste stále pôsobia experti na výbušniny, žiadne explózie však hlásené neboli, a pokračuje pátranie po možných komplicoch útočníkov.

"Pátracia a vyšetrovacia činnosť bude pokračovať, kým nebudú identifikovaní všetci členovia týchto spiacich buniek, ktorí boli dobre pripravení," uviedol Melikov a naznačil, že páchatelia dostali istú pomoc aj zo zahraničia.

image

Rusi chcú pomstu, pred mešitou skončila prasacia hlava. Po útoku v Moskve začali démonizovať migrantov

Streľba na kostol aj synagógu

Správy o útokoch prišli v nedeľu podvečer najprv z Derbentu, kde neznámi ľudia začali strieľať na synagógu a pravoslávny kostol.

Krátko po tom médiá informovali aj o útoku v oblastnej metropole Machačkala, ktorá sa nachádza asi 120 kilometrov severne od Derbentu, ktorý sa začal streľbou na stanovište dopravnej polície a pokračoval stretom s bezpečnostnými zložkami v jednej z miestnych ulíc a útokom na miestny kostol a synagógu.

Úrady okrem toho informovali o streľbe neznámych ľudí na policajné auto v obci Sergokala, ktorá sa nachádza asi 70 kilometrov južne od Machačkaly.

Juhoruský Dagestan sa nachádza na severnom Kaukaze a je to prevažne moslimský región, ktorý býval predtým miestom častých útokov islamských separatistov, ich intenzita však pred rokmi výrazne klesla.

Agentúra Reuters v pondelok podotkla, že ruské bezpečnostné zložky tvrdo potlačili extrémistov v regióne a ruské úrady v roku 2017 oznámili, že ich porazili.

01 - Modified: 2024-06-24 05:35:49 - Feat.: 1 - Title: Japonsko, Južná Kórea a USA ostro odsúdili vojenskú spoluprácu medzi Ruskom a KĽDR 02 - Modified: 2024-06-21 16:38:57 - Feat.: 1 - Title: Rusko bude rozvíjať jadrové zbrane ako záruku zachovania rovnováhy síl, vyhlásil Putin 03 - Modified: 2024-06-20 16:22:55 - Feat.: 1 - Title: Putin potvrdil, že Rusko uvažuje o pozmenení jadrovej doktríny. Pozorne sledujeme, čo sa okolo nás deje, tvrdí
01 - Modified: 2024-09-28 12:39:23 - Feat.: - Title: Pri hromadnej streľbe v Juhoafrickej republike zomrelo 17 ľudí, útočníci sú na úteku 02 - Modified: 2024-09-27 17:52:10 - Feat.: - Title: Pri výbuchu na čerpacej stanici v ruskom Dagestane zahynulo päť ľudí 03 - Modified: 2024-09-26 21:50:16 - Feat.: - Title: Neďaleko prezidentského paláca v guinejskom hlavnom meste sa strieľalo, uzavreli centrum 04 - Modified: 2024-09-24 05:47:41 - Feat.: - Title: Muž, ktorý zastrelil desať ľudí v obchode v Colorade, dostal doživotný trest 05 - Modified: 2024-09-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Škaredý rozvod v réžii Kadyrova. Kaukazské gangy porciujú ruský Amazon
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. september 2024 19:07