Americký minister zahraničia Antony Blinken. FOTO: Reuters
StoryEditor

Američania podporia Izrael v prípade vojny s Hizballáhom, nie však nasadením vojakov

22.06.2024, 10:22
Autor:
ČTKČTK

O americkej podpore Izraela v prípade eskalácie konfliktu hovoril tento týždeňporadca Bieleho domu Amos Hochstein, ktorý rokoval v Izraeli s tamojšími vládnymi predstaviteľmi.

Spojené štáty sú v prípade vojny Izraela s libanonským Hizballáhom pripravené pomôcť Izraelu zabezpečiť jeho bezpečnosť, nie však priamym nasadením svojich vojakov.

Podľa televízie CNN to oznámili americkí predstavitelia tento týždeň izraelskej delegácii vo Washingtone. O americkej podpore židovského štátu v prípade eskalácie konfliktu hovoril tento týždeň podľa The Times of Israel tiež poradca Bieleho domu Amos Hochstein, ktorý rokoval v Izraeli s tamojšími vládnymi činiteľmi.

Scenár podpory

Vo Washingtone tento týždeň podľa CNN rokoval izraelský minister pre strategické záležitosti Ron Dermer a izraelský poradca pre národnú bezpečnosť Cachi Hanegbi s americkým poradcom pre národnú bezpečnosť Jakom Sullivanom či ministrom zahraničia Antonym Blinkenom.

Hovorili aj o situácii na hranici Izraela s Libanonom, kde sa výrazne zintenzívnilo cezhraničné ostreľovanie medzi izraelskou armádou a Hizballáhom. Americkí činitelia uviedli, že USA Izrael v prípade vojny podporí. Takýto scenár by ale nezahŕňal nasadenie amerických vojakov, uviedla CNN.

The Times of Israel napísal, že Kanada sa pripravuje na evakuáciu 45-tisíc svojich občanov z Libanonu, ak by tam vypukla vojna.

Podľa The Times of Israel o tom hovorila kanadská ministerka zahraničia Mélanie Jolyová so svojím izraelským náprotivkom Israelom Kacom. Jolyová údajne Kacovi povedala, že jej krajina už vyslala do regiónu vojakov, aby sa pripravili na "najväčšiu evakuáciu" kanadských občanov.

Nie je jasné, či má Ottawa podobný plán na odvoz asi 35-tisíc kanadských občanov žijúcich v Izraeli. Izraelský minister zahraničia naliehal na Jolyovú, aby Kanada vyvinula tlak na spojencov Hizballáhu v regióne a pomohla zabrániť väčšiemu konfliktu.

"Okno príležitosti sa zatvára"

"Okno príležitosti sa zatvára," povedal Kac podľa ToI. "Izrael nebude ďalej trpieť situáciu, keď sa obyvatelia severu krajiny nemôžu vrátiť do svojich domovov," dodal.

Izrael evakuoval oblasť pri hraniciach s Libanonom po tom, ako sa začalo takmer denné ostreľovanie jeho armády s Hizballáhom cez hranicu.

Stalo sa tak po 7. októbri, keď skoršie sporadické cezhraničné útoky prerástli do intenzívneho ostreľovania kvôli teroristickému útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael, ktorým sa začala vojna v Pásme Gazy.

Na severe Izraela muselo opustiť domovy na 60-tisíc ľudí a na juhu Libanonu boli tiež evakuované desiatky tisíc ľudí. Cezhraničné ostreľovanie od októbra stálo životy desať civilistov a 15 vojakov v Izraeli a asi 350 členov Hizballáhu, šesť desiatok bojovníkov ďalších hnutí a desiatky civilistov na libanonskej strane, napísal dnes ToI.

Kac sa k rokovaniam s Jolyovou nevyjadril, v piatok navečer ale komentoval situáciu na sociálnej sieti X. "Izrael nemôže dovoliť teroristickej organizácii Hizballáh, aby pokračovala v útokoch na jeho územie a občanov. Čoskoro urobíme potrebné rozhodnutia. Slobodný svet musí stáť bezpodmienečne na strane Izraela v jeho vojne proti osi zla vedenej Iránom a extrémistickým islamom. Naša vojna je aj vaša vojna, "uviedol Kac.

Libanonsko-izraelský konflikt sa v posledných týždňoch vyostril, keď izraelská armáda zabila vysokopostaveného regionálneho veliteľa Hizballáhu. Šiitské islamistické hnutie potom v reakcii vykonalo rozsiahly dronový a raketový útok na izraelské vojenské objekty na severe krajiny.

Do veci sa tento týždeň diplomaticky vložilo aj Francúzsko, ktoré navrhlo spolu s USA a Izraelom vytvoriť skupinu, ktorá by sa napätie medzi Libanonom a Izraelom snažila zmierniť. Izrael ale tento návrh odmietol.

Zabrániť eskalácii konfliktu sa snažil tento týždeň aj poradca Bieleho domu Amos Hochstein, ktorý rokoval v Izraeli s premiérom Benjaminom Netanjahuom a ďalšími členmi vlády.

Podľa The Times of Israel odkázal do Libanonu, že ak Hizballáh svoje útoky na sever Izraela nezastaví, môže Izrael reagovať "obmedzenou operáciou", ktorú by podporili aj Spojené štáty. Spôsob podpory bližšie nešpecifikoval.

Na odchod svojich občanov z Libanonu vyzvalo v piatok kuvajtské ministerstvo zahraničia, ktoré rovnako apelovalo na Kuvajťanov, aby do tejto krajiny teraz nejazdili.

01 - Modified: 2024-09-19 13:50:08 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA klesol takmer na štvormesačné minimum 02 - Modified: 2024-09-19 11:15:00 - Feat.: - Title: Libanon zakazuje pejdžre a vysielačky na všetkých letoch z letiska v Bejrúte 03 - Modified: 2024-09-19 08:09:59 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol viaceré ciele Hizballáhu v južnom Libanon 04 - Modified: 2024-09-19 08:57:30 - Feat.: - Title: Maďarský dodávateľ pagerov pre Hizballáh bol podľa amerických médií súčasťou izraelskej operácie 05 - Modified: 2024-09-19 05:29:29 - Feat.: - Title: Iránski hackeri poslali Bidenovmu tímu ukradnuté informácie z kampane Trumpa, hlási FBI
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 15:50