Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. FOTO: Reuters
StoryEditor

Bude von der Leyenová vo funkcii pokračovať? Lídri EÚ sa na prvom stretnutí nezhodli

18.06.2024, 06:47
Autor:
ČTKČTK

Konečné dohody budú chcieť prezidenti a premiéri členských krajín docieliť na summite na budúci týždeň vo štvrtok a v piatok. Lídri krajín Únie dávajú najavo, že zhoda nie je ďaleko.

Lídri krajín Európskej únie sa na neformálnom summite v Bruseli po prvý raz nezhodli na pokračovaní Ursuly von der Leyenovej v pozícii predsedníčky Európskej komisie ani na obsadení ďalších vrcholných funkcií únie. Po skončení viac ako štvorhodinového pondelkového rokovania to novinárom povedal český premiér Petr Fiala.

Konečné dohody budú chcieť prezidenti a premiéri členských krajín docieliť na summite na budúci týždeň vo štvrtok a v piatok. Lídri krajín Únie dávajú najavo, že zhoda nie je ďaleko.

image

Putin to s ukončením vojny nemyslí vážne, vyhlásila po summite vo Švajčiarsku von der Leyenová​

"Cieľom dnešnej Európskej rady bolo vymeniť si názory, pohľady, priority, snaha nejako reflektovať výsledky volieb a pripraviť sa na riadne rokovanie nabudúce," uviedol po skončení summitu český premiér.

Práve to, že sa unijní lídri teraz zišli a diskutovali o svojich prioritách či o tom, čo považujú za úlohy pre EÚ do budúcnosti, je podľa neho dôležité pre to, aby sa budúci týždeň na summite mohli dohodnúť na jednotlivých menách pre vrcholné funkcie v Európskej únii.

Kľúčové témy

"Ja sám by som preferoval a myslím, že nie som sám, že je nás väčšina, aby sme sa dokázali dohodnúť už nabudúce. Myslím, že by to bolo dôležité aj vzhľadom na výzvy, ktorým Európa čelí. Ale nehovorím, že to za každú cenu tak musí dopadnúť," dodal Fiala.

V rozprave podľa premiéra najsilnejšie zaznievalo, že sa prezidenti a premiéri musia venovať kľúčovým témam, ktoré trápia európskych voličov. "K nim patrí bezpečnosť, čo je téma, ktorá dlhodobo zdôrazňuje aj Česká republika. Druhou témou je potom prosperita, konkurencieschopnosť a podpora inovácií," povedal Fiala.

image

EPP navrhuje rozdeliť funkčné obdobie šéfa Európskej rady. Vystriedali by sa dvaja

Ďalším záverom pondelkovej rozpravy podľa neho je, že "je potrebné pri napĺňaní cieľov Green Dealu, teda klimatických cieľov, oveľa viac hľadieť na realitu, na to, aby smerovanie k týmto cieľom nepoškodzovalo životnú úroveň, kvalitu života a prosperitu občanov". Aj táto téma Česko podľa Fialu dlhodobo presadzuje.

Dohoda nie je ďaleko 

"Bola to dobrá diskusia. Išla dobrým smerom, myslím, ale v tejto fáze tu nie je dohoda," uviedol končiaci šéf Európskej rady Charles Michel. Podľa neho je "kolektívnou zodpovednosťou" lídrov dosiahnuť dohodu do konca júna.

"Treba to nechať uležať, myslím, že nie sme ďaleko (od dohody)," uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron. Podľa portugalského premiéra Luísa Montenegra nie sú rokovania zablokované.

image

Pellegrini summit Únie využije na otázky o odmrazení členstva Smeru a Hlasu v Európskej socialistickej strane

Neformálne večera začala s meškaním, ešte pred ňou totiž obsadenie najvyšších postov v EÚ riešili jednotliví vyjednávači za Európsku ľudovú stranu (EPP), teda poľský premiér Donald Tusk a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, a za frakciu socialistov a demokratov (S & D) Nemecký kancelár Olaf Scholz a španielsky premiér Pedro Sánchez.

Orbán kritizoval ľudovcov

Po rokovaní maďarský premiér Viktor Orbán kritizoval ochotu EPP nájsť dohodu na obsadení najvyššej únijnej funkcie so sociálnymi demokratmi a liberálnou frakciou Renew namiesto toho, aby sa ľudovci obrátili na pravicové strany. "Vôľa európskeho ľudu bola dnes v Bruseli opomenutá," uviedol Orbán s tým, že pravicové strany vo voľbách posilnili.

image

Meloniová a Orbán sa stretli pred neformálnym summitom Európskej únie. Fidesz v Únii stranu nemá

Frakcie ľudovcov, sociálnych demokratov a liberálov však stále majú v Európskom parlamente väčšinu, čo neplatí pre teoretickú koalíciu ľudovcov a pravicových frakcií Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) a Identity a demokracie. Počty členov frakcií však nie sú definitívne a skoro 90 europoslancov figurujú ako nezaradení. Medzi nimi sú aj zástupcovia Orbánovej strany Fidesz.

Unijní prezidenti a premiéri debatovali o celkovo štyroch funkciách. O funkciu predsedníčky Európskej komisie sa opäť uchádza jej doterajšia šéfka von der Leyenová z EPP. Hlavným kandidátom socialistov do čela Európskej rady, teda únijných summitov, je bývalý portugalský premiér António Costa a novou šéfkou únijnej diplomacie by sa pravdepodobne mala stať estónska premiérka Kaja Kallasová. Predsedníčkou Európskeho parlamentu by chcela zostať Roberta Metsolaová z Malty.

Slovensko na pondelkovom mimoriadnom summite namiesto premiéra Roberta Fica zastupoval prezident Peter Pellegrini.

01 - Modified: 2024-07-01 11:11:27 - Feat.: - Title: K frakcii založenej Orbánom a Babišom sa tlačí aj taliansky postrach migrantov, bola by to rana pre Meloniovú 02 - Modified: 2024-06-29 13:54:46 - Feat.: - Title: Von der Leyenová na konferencii v Káhire potvrdila investície Únia v Egypte 03 - Modified: 2024-06-28 11:50:17 - Feat.: - Title: Vymenovanie Von der Leyenovej a Kallasovej nie je dobré pre vzťahy s EÚ, tvrdí Rusko 04 - Modified: 2024-06-28 11:48:36 - Feat.: - Title: Zákulisná dohoda o nominácii Leyenovej rozdeľuje Úniu. Rozzúrená je aj talianska premiérka 05 - Modified: 2024-06-28 10:35:11 - Feat.: - Title: Slovensko rešpektovalo väčšinu pri najvyšších pozíciách v Únii, povedal Pellegrini
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. júl 2024 15:38