Zľava predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, švajčiarska federálna prezidentka Viola Amherdová, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, čilský prezident Gabriel Boric Font a kanadský premiér Justin Trudeau počas záverečnej tlačovej konferencie na mierovom summite o Ukrajine. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Summit o Ukrajine priniesol takmer nulové výsledky, tvrdí Kremeľ

17.06.2024, 14:06
Autor:
TASRTASR

Na dvojdňovom summite sa zúčastnilo viac ako 90 krajín. Rusko nebolo medzi pozvanými krajinami a na stretnutí sa nezúčastnila ani Čína.

Summit o Ukrajine, ktorý sa uplynulý víkend konal vo Švajčiarsku, priniesol zanedbateľné výsledky a ukázal, že rokovania bez Ruska sú zbytočné, uviedol v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

"Ak hovoríme o výsledkoch tohto stretnutia, potom sú takmer nulové," povedal Peskov. Rusko podľa hovorcu Kremľa naďalej zostáva otvorené dialógu so všetkými krajinami, ktoré ho majú v úmysle viesť, a bude týmto krajinám naďalej tlmočiť svoje stanovisko.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň povedal, že Rusko je ochotné ukončiť vojnu, ak sa Ukrajina vzdá svojich ambícií o členstvo v NATO a stiahne svojich vojakov z Luhanskej, Doneckej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, na ktoré si Moskva nárokuje.

image

Zelenskyj: Rusko nemusí na nič čakať, môže s nami začať rokovať už zajtra

Počas dvojdňového summitu vo Švajčiarsku západné mocnosti a ich spojenci odsúdili ruskú inváziu na Ukrajine. Nepodarilo sa im však presvedčiť hlavné neutrálne štáty, aby sa pripojili k ich záverečnému vyhláseniu, a žiadna krajina sa neprihlásila, aby zorganizovala jeho pokračovanie, píše Reuters.

Na dvojdňovom summite sa zúčastnilo viac ako 90 krajín. Rusko nebolo medzi pozvanými krajinami a na stretnutí sa nezúčastnila ani Čína. Brazília bola na zozname účastníkov uvedená ako pozorovateľ.

Záverečné vyhlásenie zo summitu podporila väčšina krajín, avšak Saudská Arábia, India, Juhoafrická republika, Thajsko, Indonézia, Mexiko a Spojené arabské emiráty dokument nepodpísali.

"Mnohé krajiny pochopili, že akákoľvek seriózna diskusia bez prítomnosti našej krajiny nemá perspektívu," povedal Peskov.

01 - Modified: 2024-06-30 17:11:20 - Feat.: - Title: Pri ruskom útoku na Charkov zahynula jedna osoba, centrum zasiahla riadená bomba 02 - Modified: 2024-06-30 15:31:16 - Feat.: - Title: Česko bude mať v Rusku nového veľvyslanca, oznámil prezident Pavel. Celý proces však môže trvať mesiace 03 - Modified: 2024-06-30 15:14:20 - Feat.: - Title: AfD zamietla navrhované obmedzenie kontaktov členov so zahraničím, najmä s Ruskom 04 - Modified: 2024-06-30 14:47:15 - Feat.: - Title: Zelenskyj opäť žiadal o dodanie systémov protivzdušnej obrany. Rusi hádžu stovky bômb týždenne, vraví 05 - Modified: 2024-06-30 12:59:03 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že na východe Ukrajiny dobylo dediny Novooleksandrivka a Spirne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. júl 2024 07:14