Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šéf NATO očakáva schválenie plánu, aby aliancia koordinovala pomoc pre Kyjev a prevzala žezlo od USA

13.06.2024, 19:39
Autor:
ČTKČTK

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg už v apríli uviedol, že aliancia musí "zmeniť dynamiku" poskytovania podpory Ukrajine.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg očakáva, že ministri obrany v piatok na rokovaní v Bruseli schvália jeho plán, aby Severoatlantická aliancia prevzala od USA koordináciu dodávok zbraní pre brániacu sa Ukrajinu. Spojenci doteraz poskytovali Ukrajine každoročne pomoc v hodnote okolo 40 miliárd eur.

Stoltenberg navrhuje, aby táto suma "zostala minimom aj pre ďalšie roky". Šéf NATO to uviedol na záverečnej tlačovej konferencii po prvom dni rokovania ministrov obrany NATO v Bruseli. Česko na stretnutí zastupuje ministerka obrany Jana Černochová.

Zmena dynamiky

Generálny tajomník NATO už v apríli uviedol, že aliancia musí "zmeniť dynamiku" poskytovania podpory Ukrajine. "Musíme zabezpečiť spoľahlivú a predvídateľnú pomoc Ukrajine v dlhodobom horizonte, aby sme sa menej spoliehali na dobrovoľné príspevky a viac na záväzky NATO. Menej na krátkodobé ponuky a viac na viacročné prísľuby, "povedal vtedy Stoltenberg.

Dnes generálny tajomník NATO zopakoval, že Ukrajina potrebuje viac "predvídateľnosti a transparentnosti". "Dúfam, že spojenci môj plán odsúhlasia," uviedol Stoltenberg.

image

KOMENTÁR: Bohatý ako Ukrajina. Vojna je dobrá vec, teda z pohľadu štatistiky

Nesmie sa podľa neho opakovať situácia, ku ktorej došlo na začiatku tohto roka, keď kvôli komplikáciám na americkej politickej scéne nastali omeškania v dodaní pomoci Ukrajine, pretože spojenci určitú podporu sľúbili, ale nakoniec ju nedodali. "To v uplynulých mesiacoch spôsobilo Ukrajincom problémy na bojisku," dodal generálny tajomník NATO.

Spojenci musia podľa Stoltenberga vytrvať v poskytovaní pomoci Ukrajine. "Táto vojna môže skončiť, keď si (ruský prezident Vladimir) Putin uvedomí, že ju nemôže vyhrať na bojisku," povedal novinárom v sídle NATO Stoltenberg. "Čím dlhšie vytrváme, tým skôr bude na Ukrajine mier," dodal.

Obavy o pomoc pre Ukrajinu

Až doteraz sa koordináciou pomoci zaoberala takzvaná kontaktná skupina pre Ukrajinu vedená Američanmi a združujúca asi päť desiatok krajín podporujúcich Kyjev zbraňami a muníciou. Teraz ale existujú obavy, aby sa Kyjev neocitol bez pomoci, ak by sa na jeseň stal americkým prezidentom Donald Trump. Ten totiž nemusí byť pomoci Ukrajine naklonený, poznamenali svetové tlačové agentúry.

Výhrady ku Stoltenbergovmu plánu už skôr vyjadrilo Maďarsko, ktoré tvrdilo, že by to mohlo alianciu zatiahnuť do vojny s Ruskom. Šéf NATO tento týždeň Budapešť navštívil a rokoval aj s premiérom Viktorom Orbánom.

image

Rusko tvrdí, že pri ukrajinskom ostreľovaní v Doneckej oblasti zahynuli štyria ľudia

Od neho dostal prísľub, že Maďarsko nakoniec rozhodnutie aliancie o poskytovaní podpory Ukrajine blokovať nebude, avšak získa výnimku, podľa ktorej na túto podporu nebudú použité žiadne maďarské finančné prostriedky ani personál.

Súčasná schôdzka je tiež prípravou na aliančný summit, ktorý sa uskutoční od 9. do 11. júla vo Washingtone. Práve na ňom by už malo byť jasné, kto Stoltenberga na čele NATO nahradí. Vážnym kandidátom je holandský premiér Mark Rutte, nemá však napríklad podporu Maďarska, ktoré uprednostňuje rumunského prezidenta Klausa Iohannisa.

"Debatovali sme o veľkom množstve tém, nebudem zverejňovať podrobnosti, niektoré veci by mali zostať tajné," odvetil dnes Jens Stoltenberg na otázku, či s Viktorom Orbánom riešil práve aj svojho nástupcu na čele NATO.

01 - Modified: 2024-06-11 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Expert varuje: Nepodceňujme Putina 02 - Modified: 2024-06-11 14:51:31 - Feat.: 1 - Title: Na spoločnom vyhlásení sme sa nezhodli, dôvodom bola Ukrajina, zhrnul stretnutie B9 český prezident 03 - Modified: 2024-06-11 13:18:58 - Feat.: 1 - Title: Estónsko dodá Ukrajine protilietadlové komplety Mistral 04 - Modified: 2024-06-07 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: KOMENTÁR: Bohatý ako Ukrajina. Vojna je dobrá vec, teda z pohľadu štatistiky 05 - Modified: 2024-05-31 16:41:25 - Feat.: 1 - Title: Rusko tvrdí, že pri ukrajinskom ostreľovaní v Doneckej oblasti zahynuli štyria ľudia
01 - Modified: 2024-06-29 05:17:36 - Feat.: - Title: "Cesta nebezpečnej eskalácie." Rusko protestuje proti avizovaným júlovým manévrom Japonska s krajinami NATO 02 - Modified: 2024-06-29 05:08:19 - Feat.: - Title: Trump požaduje prepustenie svojich "bojovníkov", ktorí zaútočili na Kapitol 03 - Modified: 2024-06-28 21:41:28 - Feat.: - Title: Rusko prepustilo desať ukrajinských zajatcov, hlási Zelenskyj. Dohodu sprostredkoval Vatikán 04 - Modified: 2024-06-28 20:38:41 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond schválil vyplatenie 2,2 miliardy dolárov z úverového programu pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-06-28 22:04:08 - Feat.: - Title: Hodlám tieto voľby vyhrať. Biden vyhlásil, že plánuje zvíťaziť v nadchádzajúcich prezidentských voľbách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. jún 2024 07:17