Geert Wilders a Marine Le Penová. FOTO: X/Geert Wilders
StoryEditor

Uzavreté stretnutie na 25. poschodí: V Bruseli rokovali ultrapravicové špičky Európy, Salvini hlása revolúciu

13.06.2024, 16:18
Autor:
TASRTASR

Podľa Politica diskutovali o rozšírení vplyvu svojho názorového spektra v EÚ, najmä na pôde europarlamentu. Pozvánku nedostali zástupcovia Alternatívy pre Nemecko.

Lídri strán z viacerých členských krajín EÚ označovaných za krajnú pravicu sa v stredu popoludní stretli v Bruseli, aby diskutovali o tom, ako po eurovoľbách posilniť pozície politickej skupiny Identita a demokracia (ID) v Európskom parlamente a získať väčší vplyv pri formovaní európskej politiky. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Na chystané stretnutie v stredu upozornil holandský denník De Telegraaf a týždenník Politico vo štvrtok priniesol niekoľko detailov z uzavretého stretnutia na 25. poschodí hotela The Hotel.

image

Čo sa stalo v Maďarsku? Toto je Orbánovo Waterloo, hlása politik označovaný za skutočného vyzývateľa premiéra

Do Bruselu zavítali víťaz holandských parlamentných volieb a líder Strany slobody (PVV) Geert Wilders, Marine Le Penová z Francúzska a líder talianskej Ligy Matteo Salvini. Podľa Politica diskutovali o rozšírení vplyvu svojho názorového spektra v EÚ, najmä na pôde europarlamentu. Pozvánku nedostali zástupcovia Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktorá bola vylúčená z frakcie ID. 

Na trojhodinovom stretnutí bez prítomnosti médií sa však zúčastnili predstavitelia politických subjektov z Rakúska, Česka, Dánska, Portugalska a Flámska. 

Salvini na sociálnej sieti X zverejnil spoločnú fotku s Le Penovou a slovami, že chcú "urobiť revolúciu v Európe". Aj Wilders zverejnil fotografiu, a to s Le Penovou, Salvinim, predsedom strany Flámsky záujem Tomom Van Griekenom a so šéfom portugalskej populistickej strany Chega Andrém Venturom.

image

Veľký vzostup krajnej pravice sa nekonal. Ako sa zmení Európska únia po voľbách?

Novinári z Politico zistili, že reč bola aj o tom, kde zakotvia europoslanci maďarského Fideszu, ktorí po odchode z Európskej ľudovej strany (EPP) majú záujem o vstup do euroskeptickej skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR), a tiež či sa poslanci z AfD vrátia do frakcie ID. 

Zároveň podľa Politica existujú náznaky, že AfD - ktorá zo svojej delegácie po viacerých škandáloch vylúčila Maximiliana Kraha - by sa mohla vrátiť do skupiny dominovanej Le Penovej Národným združením (RN), ale až po predčasných voľbách vo Francúzsku. To znamená, že by k tomu došlo až po dotvorení jednotlivých politických skupín v EP a prerozdelení kresiel a funkcií vo výboroch a delegáciách parlamentu.

01 - Modified: 2024-06-25 14:24:06 - Feat.: - Title: Európska únia otvorila prístupové rokovania s Ukrajinou. Je pred nami veľa práce, povedal Šmyhal 02 - Modified: 2024-06-25 12:01:08 - Feat.: - Title: Predseda Európskej rady označil prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom za historický krok 03 - Modified: 2024-06-25 11:19:13 - Feat.: - Title: Čína nalieha na Európsku úniu, aby zrušila sankcie voči čínskym firmám spojených s Ruskom 04 - Modified: 2024-06-25 10:13:55 - Feat.: - Title: Čína nalieha na EÚ, aby zrušila sankcie voči čínskym firmám spojených s Ruskom 05 - Modified: 2024-06-24 20:13:00 - Feat.: - Title: Európska únia zvažuje pozastavenie finančnej podpory gruzínskej vláde, oznámil Borrell
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. jún 2024 02:52