Arménsky premiér Nikol Pašinjan. FOTO: Reuters 
StoryEditor

Arménsko vystúpi z vojenského paktu vedeného Ruskom, ohlásil Pašinjan

12.06.2024, 16:25
Autor:
ČTKČTK

Šéf arménskej vlády podľa ruských médií rovnako ohlásil, že Jerevan je pripravený do mesiaca podpísať mierovú zmluvu s Baku.

Arménsko vystúpi z postsovietskeho vojenského paktu vedeného Ruskom, Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB). Termín ešte neurčila, povedal dnes arménsky premiér Nikol Pašinjan pri interpeláciách v parlamente.

Šéf arménskej vlády podľa ruských médií rovnako ohlásil, že Jerevan je pripravený do mesiaca podpísať mierovú zmluvu s Baku.

Arménsko zviedlo s Azerbajdžanom dve krvavé vojny o Náhorný Karabach. Jeho porážka v bojoch na jeseň 2020 napokon vyústila do vlaňajšej straty horskej enklávy, z ktorej vzápätí utiekla väčšina tamojších Arménov v obave z azerbajdžanských represií.

Pašinjan už skôr vyhlásil, že arménsku porážku zavinili zradní spojenci. Dvaja z nich - bez toho, aby ich vymenoval - podľa premiéra dokonca pomáhali Azerbajdžanu počas bojov s Arménskom v roku 2020.

image

Arménská polícia zadržala na protivládnom proteste v Jerevane 26 ľudí. Chcú ústavnú žalobu voči premiérovi

"Všetko zavinili tí, ktorí vytvorili alianciu, ktorej členovia plánovali spolu s Azerbajdžanom vojnu proti nám," vyhlásil dnes Pašinjan. Jeden z opozičných poslancov sa pýtal premiéra, prečo teda Arménsko, nespokojné s ODKB, z tejto aliancie nevystúpi.

"Vystúpime (...) a sami rozhodneme, kedy odídeme," odvetil Pašinjan. "Čo si myslíte? Aký bude ďalší krok? Vy si myslíte, že sa vrátime späť? Nie, nemáme inú cestu. Neobávajte sa, späť sa nevrátime," dodal.

Arménsko už začiatkom mája odmietlo financovať ODKB, na konci mája ani nevyslalo svojho zástupcu na rokovanie ministrov obrany paktu, pripomenul denník Kommersant na svojom webe.

Členmi ODKB sú okrem Arménska aj Rusko, Bielorusko, Kazachstan, Kirgizsko a Tadžikistan.

Pašinjan už skôr kritizoval Rusko za to, že nezasiahlo, aby zastavilo azerbajdžanské sily v Karabachu, hoci v oblasti malo svojich vojakov vyslaných ako mierové sily. Odvtedy verejne spochybňuje tradičné spojenectvo svojej krajiny s Ruskom - ktoré má na území Arménska množstvo vojenských zariadení - a začal nadväzovať užšie vzťahy so Západom.

image

Rusko stiahlo svojho veľvyslanca v Arménsku na poradu, vzťahy sa zhoršujú

Vlani v septembri Azerbajdžan pri bleskovej operácii dobyl Náhorný Karabach, ktorý dovtedy spravovali arménski separatisti. Arménsko, ktoré v roku 2020 s Azerbajdžanom prehralo vojnu, vtedy nezasiahlo. Obe krajiny, ktoré vedú rokovania o uzavretí mierovej zmluvy, teraz pracujú na vytýčení hranice medzi oboma štátmi, ktoré v minulosti boli súčasťou Sovietskeho zväzu. Pašinjan čelí protestom a kritike za územné ústupky Azerbajdžanu.

Počas dnešných interpelácií polícia pri sídle parlamentu zadržala 42 opozičných demonštrantov, uviedlo ministerstvo vnútra podľa agentúry Interfax.

Pašinjan dnes ohlásil pripravenosť mierovú zmluvu s Azerbajdžanom uzavrieť. "Text mierovej dohody dostatočne vyzrel. Arménsko je pripravené v priebehu jedného mesiaca dohodu podpísať," povedal. Tvrdenie Baku, že kvôli dohode je nevyhnutné, aby Jerevan zmenil ústavu krajiny, Pašinjan podľa Interfaxu odmietol ako "pokus torpédovať vyjednávanie".

01 - Modified: 2024-06-20 05:25:21 - Feat.: - Title: Je to škodlivá politika. Azerbajdžan ostro kritizuje prísľub Francúzska dodať Arménsku nové zbrane 02 - Modified: 2024-06-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Roboty budúcnosti dokážu nahradiť človeka vo vojnách i pri katastrofách, tvrdí pre HN partner Panza Robotics 03 - Modified: 2024-06-19 21:42:45 - Feat.: - Title: Ruské vojenské základne pri hraniciach s Fínskom sú takmer prázdne 04 - Modified: 2024-06-19 20:39:40 - Feat.: - Title: Na Ukrajine vznikol národný register obetí sexuálneho násilia ruských vojakov 05 - Modified: 2024-06-19 19:46:54 - Feat.: - Title: Putin dorazil do Vietnamu, predtým podpísal dohodu s KĽDR
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. jún 2024 07:25