Americký minister zahraničia Antony Blinken. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nie všetky požiadavky Hamasu sú splniteľné, USA sa budú ďalej usilovať o dohodu, povedal Blinken

12.06.2024, 15:53
Autor:
ČTKČTK

Hnutie Hamas a Palestínsky islamský džihád v utorok odovzdali katarským a egyptským sprostredkovateľom svoju prvú oficiálnu odpoveď na najnovší návrh dohody o prímerí v Pásme Gazy.

Spojené štáty budú v spolupráci so sprostredkovateľskými krajinami naďalej usilovať o dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal americký minister zahraničia Antony Blinken a dodal, že nie všetky požiadavky palestínskeho radikálneho hnutia Hamas sú splniteľné.

Hnutie Hamas a Palestínsky islamský džihád v utorok odovzdali katarským a egyptským sprostredkovateľom svoju prvú oficiálnu odpoveď na najnovší návrh dohody o prímerí v Pásme Gazy.

V spoločnom vyhlásení vyjadrili obe skupiny svoju "pripravenosť pozitívne rokovať" s cieľom dosiahnuť dohodu o ukončení vojny v Gaze. Podľa informovaného zdroja Reuters Hamas tiež navrhol nový harmonogram prímeria.

image

Izrael aj Hamas sa dopustili vojnových zločinov, tvrdia experti OSN

Blinken, ktorý je na návšteve Dauhy, uviedol, že Spojené štáty preskúmali návrhy, ktoré Hamas predložil v utorok. Niektoré zmeny sú podľa neho "uskutočniteľné a iné nie". Nespresnil však, o aké zmeny ide. USA a ďalšie krajiny sa podľa neho budú naďalej snažiť "túto dohodu uzavrieť", povedal Blinken.

Katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání vyhlásil, že existuje jasná a pevná výzva na ukončenie vojny v Gaze. Dodal, že súčasný návrh na prímerie je najlepším spôsobom, ako preklenúť rozpory medzi Hamasom a Izraelom.

Na otázku ohľadom záväzku Izraela a Hamasu k súčasnému návrhu uviedol, že na obe strany treba vyvíjať tlak, aby dosiahli dohodu. Obe strany podľa neho doposiaľ konali kontraproduktívne.

Hamas podľa Reuters vyjadril podporu všeobecným obrysom dohody, ale ostražitosť ohľadom toho, či Izrael bude jej podmienky plniť. Hovorca Hamasu povedal libanonským médiám, že "dodatky" požadované Hamasom zahŕňajú záruky trvalého prímeria a úplného stiahnutia izraelských síl z Gazy.

image

Izrael zabil najvýznamnejšieho člena Hizballáhu za osem mesiacov bojov, ten v reakcii odpálil stovku rakiet

Plán, ktorý oznámil americký prezident Joe Biden, počíta s tromi fázami. Prvá by sa začala šesťtýždňovým prímerím a prepustením časti rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov. Izraelské sily by sa stiahli z obývaných oblastí a palestínski civilisti by sa mohli vrátiť do svojich domovov.

Cieľom druhej fázy je trvalé ukončenie vojnových akcií, prepustenie zvyšných rukojemníkov a plné stiahnutie izraelských jednotiek z Gazy. V tretej fáze sa začne rekonštrukcia Pásma Gazy.

Blinken dnes tiež uviedol, že Spojené štáty predložia konkrétne predstavy o povojnovom období v Pásme Gazy a zároveň budú vyvíjať tlak na Izrael, aby vypracoval plán. Washington predstaví "v najbližších týždňoch kľúčové prvky" pre povojnové obdobie, "vrátane konkrétnych nápadov, ako riadiť správu, bezpečnosť a rekonštrukciu" v Gaze, povedal šéf americkej diplomacie.

Vojnu v Pásme Gazy vyprovokoval teroristický útok Hamasu a ďalších radikálnych skupín zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo takmer 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a ďalších asi 250 bolo vzatých ako rukojemníkov.

Izrael v odvete začal masívnu ofenzívu, počas ktorej prišlo o život vyše 37 200 Palestínčanov, uvádzajú úrady v Gaze.

01 - Modified: 2024-07-02 19:33:42 - Feat.: - Title: Blinken rokoval s šéfom Zelenského kancelárie o zámere priblížiť Ukrajinu k členstvu v NATO 02 - Modified: 2024-07-02 15:37:34 - Feat.: - Title: Novou veľvyslankyňou Slovenska v Izraeli bude Barbara Mešťanová 03 - Modified: 2024-07-02 09:33:10 - Feat.: - Title: Netanjahu vraj zmiernil názor na Palestínsku samosprávu v otázke riadenia Gazy 04 - Modified: 2024-07-02 07:38:36 - Feat.: - Title: Pri izraelskom útoku na juhu Pásma Gazy zahynulo osem ľudí 05 - Modified: 2024-07-01 20:16:00 - Feat.: - Title: Obete útoku hnutia Hamas podali žalobu na Irán, Sýriu a Severnú Kóreu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. júl 2024 21:55